Οι επιστήμονες παρακολουθούν ένα τεράστιο νέφος τοξικού αερίου που κινείται σε όλη τη βόρεια Ευρώπη προερχόμενο από τη συνεχιζόμενη έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα στην Ισλανδία. Αν και οι ειδικοί λένε ότι το νέφος αυτό είναι απίθανο να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας σε ανθρώπους ωστόσο επισημαίνουν ότι θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την τρύπα του όζοντος πάνω από την Αρκτική.
Στις 16 Μαρτίου το ενεργό ηφαίστειο στη χερσόνησο Reykjanes της Ισλανδίας εξερράγη για τέταρτη φορά τους τελευταίους μήνες απελευθερώνοντας μια τεράστια ροή λάβας Αρχικά υπήρχαν φόβοι ότι η ροή της λάβας θα μπορούσε να φτάσει στη θάλασσα και να απελευθερώσει ένα νέφος υδροχλωρικού οξέος, το οποίο θα ήταν «απειλητικό για τη ζωή» οποιουδήποτε κοντά στην ακτογραμμή όμως η λάβα δεν έφτασε ποτέ στην ακτή.
Παρόλα αυτά η έκρηξη απελευθέρωσε διοξείδιο του θείου, ένα άχρωμο, τοξικό αέριο που μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνο σε υψηλές συγκεντρώσεις.
Στις 17 Μαρτίου το ηφαίστειο εκτόξευε 50 κιλά διοξειδίου του θείου κάθε δευτερόλεπτο σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία της Ισλανδίας. Οι εργαζόμενοι στο κοντινό εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής Svartsengi απομακρύνθηκαν από την εγκατάσταση λόγω των υψηλών επιπέδων αερίου και οι ντόπιοι προειδοποιήθηκαν προσωρινά να παραμείνουν στα σπίτια τους με οδηγία της της Πολιτικής Προστασίας της Ισλανδίας.
Πού πηγαίνει
Οι εκπομπές διοξειδίου του θείου έχουν μειωθεί σημαντικά από τις 18 Μαρτίου, αλλά νέα δεδομένα από την Υπηρεσία Παρακολούθησης Ατμόσφαιρας Copernicus (CAMS) που είναι μέρος του προγράμματος Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο παρακολουθεί τις καιρικές και κλιματικές αλλαγές χρησιμοποιώντας δορυφορικά δεδομένα δείχνουν ότι η αρχική εκροή αερίου σχημάτισε μια στήλη ύψους πέντε χιλιόμετρων που έκτοτε κινείται προς άλλες χώρες της βόρειας Ευρώπης.
Το νέφος αερίου ακολούθησε μια πορεία που το έφερε αρχικά πάνω από τη Βρετανία και συνεχίζει προς την Σκανδιναβία όπου οι ειδικοί που παρακολουθούν το φαινόμενο εκτιμούν ότι θα αρχίσει να διαλύεται πριν εισέλθει στη Ρωσία.
Πηγή: Naftemporiki.gr