Home Σαν Σήμερα Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών και Κοινωνίας της Πληροφορίας

Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών και Κοινωνίας της Πληροφορίας

Η 17η Μαΐου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών και Κοινωνίας της Πληροφορίας. 

Ιστορικά, για την ημέρα αυτή καταγράφονται τα ακόλουθα γεγονότα στην ιστορία του Ο.Η.Ε.: Το Νοέμβριο του 2005, η Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής για την Κοινωνία της Πληροφορίας κάλεσε τη Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. να κηρύξει τη 17η Μαΐου ως Παγκόσμια Ημέρα της Κοινωνίας της Πληροφορίας, με σκοπό να εστιάσει στη σημασία των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ΤΠΕ). Η Γενική Συνέλευση ενέκρινε ψήφισμα (A/RES/60/252) το Μάρτιο του 2006, που όριζε ότι η Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνίας της Πληροφορίας θα γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 17 Μαΐου. Το Νοέμβριο του 2006, η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ITU) στη Διάσκεψη Πληρεξουσίων, που έγινε στην Αττάλεια της Τουρκίας, πήρε την απόφαση στις 17 Μαΐου να τεθούν 2 εορτασμοί: ως Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών καθώς και ως Ημέρα της Κοινωνίας της Πληροφορίας. 

Στην εποχή μας οι ψηφιακές τεχνολογίες και οι επικοινωνίες διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη των ανθρωπίνων, κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και η παγκόσμια οργάνωση UNESCO συναισθανόμενοι αυτές τις εξελίξεις, εστιάζουν στην αντιμετώπιση αυτού, που αποκαλούμε “ψηφιακό χάσμα”. Εδώ και αρκετά χρόνια, τόσο στον τομέα της κοινωνίας της πληροφορίας, όσο και στον τομέα των επικοινωνιών κυριαρχεί το Διαδίκτυο. Με την πάροδο των ετών, η “επανάσταση του Διαδικτύου” έχει πλέον επηρεάσει όλες τις βιομηχανικές χώρες της γης. Κι έτσι, ενώ θα έπρεπε όλοι μας να μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στην πληροφορία άμεσα και γρήγορα, το δικαίωμα αυτό, – που συνεπακόλουθα οδηγεί στην απόκτηση γνώσεων και δυνατοτήτων, – δεν καταλήγει να είναι το ίδιο για όλους τους κατοίκους αυτού του πλανήτη. Παρατηρούνται σημαντικές ανισότητες τόσο στην ποσότητα των πληροφοριών, που μεταδίδονται, όσο και στην ποιότητα των μηνυμάτων, που ανταλλάσσονται μεταξύ των αντίστοιχων πομπών και αποδεκτών τους. 

Το ψηφιακό αυτό χάσμα μεταφράζεται ως ανισότητα μεταξύ εκείνων, που μπορούν να έχουν πρόσβαση στις ψηφιακές τεχνολογίες και εκείνων, που δεν μπορούν, επειδή είναι εντελώς ή εν μέρει αποκλεισμένοι. Αυτός ο αποκλεισμός μπορεί να αποδοθεί σε διάφορους παράγοντες όπως η ηλικία, το επίπεδο εκπαίδευσης, οι οικονομικές συνθήκες, το φύλο, η εθνικότητα και η γεωγραφική περιοχή. (Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Ο.Η.Ε. μόνο 4 στα 10 άτομα συνδέονται με το Διαδίκτυο στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες).

Τα Ηνωμένα Έθνη για την φετινή επέτειο δίνουν το μήνυμα ότι όλοι θα πρέπει να καρπωθούν από την θετική χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης καθώς τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην τεχνολογία AI, που κατέστη δυνατή από τεράστιες εξελίξεις στους τομείς που συμβάλλουν, όπως τα μεγάλα δεδομένα, η μηχανική μάθηση, η υπολογιστική ισχύ, η χωρητικότητα αποθήκευσης κλπ.

Οι τεχνολογίες που βασίζονται στην Τεχνική Νοημοσύνη εμφανίζονται ήδη ως βασική συνιστώσα των ενεργητικών εργαλείων και εφαρμογών που χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν στην καλύτερη ποιότητα ζωής ανθρώπων σε ζητήματα όπως την υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση, τη χρηματοδότηση, τη γεωργία, τις μεταφορές και ένα ευρύ φάσμα άλλων υπηρεσιών.