Home Σαν Σήμερα Σαν Σήμερα: 1 Ιουλίου

Σαν Σήμερα: 1 Ιουλίου

69: Ο Τιβέριος Ιούλιος Αλέξανδρος διατάζει τις ρωμαϊκές λεγεώνες του στην Αλεξάνδρεια να ορκιστούν πίστη στον Βεσπασιανό ως αυτοκράτορα.

552: Βυζαντινές δυνάμεις υπό τον Ναρσή νικούν τους Οστρογότθους στην Ιταλία. Κατά τη διάρκεια της μάχης ο βασιλιάς Τωτίλας τραυματίζεται θανάσιμα.

1097: Οι Σταυροφόροι με επικεφαλής τον πρίγκιπα Βοϊμόνδο Α’ του Τάραντα νικούν τον στρατό των Σελτζούκων του Κιλίτζ Αρσλάν Α’.

1569: Το Βασίλειο της Πολωνίας και το Μεγάλο Δουκάτο της Λιθουανίας υπογράφουν την ένωσή τους. Η ενωμένη χώρα ονομάζεται Πολωνική – Λιθουανική Κοινοπολιτεία.

1766: Ο νεαρός Γάλλος ευγενής Φρανσουά-Ζαν ντε λα Μπαρ βασανίζεται και αποκεφαλίζεται πριν το σώμα του καεί στην πυρά με ένα αντίγραφο του φιλοσοφικού λεξικού του Βολταίρου καρφωμένο στο σώμα του, επειδή δεν χαιρέτησε μία καθολική θρησκευτική πομπή στην Αμπεβίλ.

1770: Ο Κομήτης του Λέξελ περνά πιο κοντά στη Γη από οποιονδήποτε άλλο κομήτη που έχει καταγραφεί στην ιστορία, πλησιάζοντας σε απόσταση 0,015 αστρονομικών μονάδων.

1828: Αρχίζει η λειτουργία της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, με την επωνυμία «Λόχος Ευελπίδων», διοικητή τον Ιταλό λοχαγό Σαλτάλι και ανώτερο επόπτη τον Βαυαρό συνταγματάρχη Έιδεκ. Το διάταγμα της ίδρυσής της θα υπογραφεί αργότερα, στις 21 Δεκεμβρίου 1828. «Άρχεσθαι μαθών άρχειν επιστήσει» είναι το μότο της σχολής.

1858: O Κάρολος Δαρβίνος και ο Άλφρεντ Ράσελ Γουάλας παρουσιάζουν τις θεωρίες τους στα την εξέλιξη των ειδών στη Linnean Society του Λονδίνου.

1863: Αρχίζει η μάχη του Γκέτισμπεργκ κατά τον Αμερικανικό Εμφύλιο.

1863: Καταργείται από την Ολλανδία η δουλεία στο Σουρινάμ.

1867: Τίθεται σε ισχύ η Πράξη για τη Βρετανική Βόρεια Αμερική, δημιουργώντας την Καναδική Συνομοσπονδία. Η ημερομηνία αυτή εορτάζεται κάθε χρόνο στη χώρα ως η Ημέρα του Καναδά.

1873: Η Νήσος του Πρίγκηπα Εδουάρδου προσχωρεί στην Καναδική Συνομοσπονδία.

1903: Ξεκινά ο πρώτος ποδηλατικός Γύρος της Γαλλίας.

1913: Υπογράφεται στο Χατζή Μπεϊλίκ η συνθήκη ανακωχής μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας για τον Β’ Βαλκανικό Πόλεμο. Παράλληλα, η Δράμα απελευθερώνεται από τον Ελληνικό Στρατό.

1914: Ο Αμερικανός Τζον Μούντι ιδρύει τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s.

1916: Αρχίζει η μάχη του Σομ, η οποία εξελίσσεται σε μία από τις πλέον αιματηρές αναμετρήσεις του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Θα διαρκέσει μέχρι τον Νοέμβριο και οι απώλειες εκατέρωθεν θα ξεπεράσουν το 1 εκατομμύριο.

1921: Ιδρύεται το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας.

1932: Δύο μήνες μετά τη χρεωκοπία της Ελλάδας διοργανώνεται συλλαλητήριο στο Πεδίον του Άρεως ενάντια στις αυξήσεις των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και του νερού. Η Χωροφυλακή επιτίθεται στους συγκεντρωμένους και αρχίζουν συγκρούσεις που επεκτείνονται σε όλη τη γύρω περιοχή.

1933: Οι γερμανικές επιχειρήσεις υποχρεώνονται να καταβάλλουν ένα συγκεκριμένο ποσοστό των κερδών τους στο Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα, βάσει του Gleichschaltung, του συστήματος απολυταρχικού ελέγχου που επέβαλαν οι ναζί σε όλους τους τομείς της κοινωνίας και του εμπορίου.

1942: Αρχίζει η πρώτη μάχη του Ελ Αλαμέιν κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

1944: Αρχίζει η Σύνοδος του Μπρέτον Γουντς, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, για τη χάραξη της μεταπολεμικής παγκόσμιας οικονομικής τάξης. Θα αποφασιστεί η σύσταση δύο νέων οργανισμών: του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Το δολάριο θα αντικαταστήσει τον χρυσό ως μέσο των διεθνών συναλλαγών.

1957: Αρχίζει το Διεθνές Γεωφυσικό Έτος.

1960: Η Γκάνα γίνεται δημοκρατία και ο Κβάμε Νκρούμαχ ο πρώτος πρόεδρός της, καθώς η βασίλισσα Ελισάβετ Β΄του Ηνωμένου Βασιλείου παύει να είναι αρχηγός του κράτους.

1960: Η Σομαλία αποκτά την ανεξαρτησία της.

1962: Η Ρουάντα και το Μπουρούντι γίνονται ανεξάρτητα κράτη.

1963: Η βρετανική κυβέρνηση παραδέχεται ότι ο πρώην διπλωμάτης, Κιμ Φίλμπι, είχε εργαστεί ως κατάσκοπος της Σοβιετικής Ένωσης.

1967: Αρχίζει τη λειτουργία της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν), που αποτελεί την «κυβέρνηση» της ΕΟΚ (νυν Ευρωπαϊκής Ένωσης).

1968: Υπογράφεται από 62 χώρες στην Ουάσινγκτον, το Λονδίνο και τη Μόσχα η Συνθήκη μη διάδοσης πυρηνικών όπλων.

1972: Αρχίζει στο Ρέυκιαβικ της Ισλανδίας η περίφημη σκακιστική αναμέτρηση μεταξύ του παγκόσμιου πρωταθλητή, Σοβιετικού Μπόρις Σπάσκι, και του Αμερικανού διεκδικητή Μπόμπι Φίσερ.

1979: Η Sony παρουσιάζει το Walkman.

1991: Διαλύεται επίσημα το Σύμφωνο της Βαρσοβίας.

2004: Η εθνική Ελλάδας ποδοσφαίρου Ανδρών πλησιάζει ακόμη πιο κοντά στο απόλυτο όνειρο, την κατάκτηση του Euro 2004, καθώς νικά την Τσεχία με 1-0 στον ημιτελικό και περνά στον τελικό για να αντιμετωπίσει την οικοδέσποινα Πορτογαλία. Το χρυσό γκολ για τη «γαλανόλευκη» πετυχαίνει με κεφαλιά, στην εκπνοή του πρώτου ημιχρόνου της παράτασης, ο Τραϊανός Δέλλας.

2008: Στην Αγγλία απαγορεύεται το κάπνισμα σε όλους τους δημόσιους χώρους.

2013: Η Κροατία γίνεται το 28ο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

2015: Σε καθεστώς καθυστέρησης πληρωμής θέτει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την Ελλάδα, καθώς δεν αποπλήρωσε τη δόση των περίπου 1,5 δισ. ευρώ που όφειλε. Με ανακοίνωση του EFSF λήγει και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα και η χώρα βρίσκεται πλέον χωρίς χρηματοδοτική κάλυψη.

2020: Η Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών, ανταποκρινόμενη στις πρόσφατες επικρίσεις σχετικά με την έλλειψη φυλετικής ποικιλομορφίας μεταξύ των υποψηφίων στις μεγάλες κατηγορίες βραβείων Όσκαρ, προσκαλεί 819 άτομα να γίνουν νέα μέλη. Από τους προσκεκλημένους, το 49% προέρχεται από χώρες εκτός των ΗΠΑ, το 45% είναι γυναίκες και το 36% είναι μη λευκοί.

2020: Η Γαλλία αναστέλλει τη συμμετοχή της στη ναυτική επιχείρηση του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο Θάλασσα για την επιβολή εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, μετά από έρευνα για ένα περιστατικό μεταξύ γαλλικών και τουρκικών πολεμικών πλοίων. Η Γαλλία κατηγορεί τις τουρκικές ναυτικές δυνάμεις ότι παρενόχλησαν το πολεμικό της πλοίο Courbet, ενώ προσπαθούσε να επιθεωρήσει ένα τουρκικό πολιτικό σκάφος που ήταν ύποπτο για παραβίαση του εμπάργκο όπλων.

2020: Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπόσχεται αυστηρότερο έλεγχο των «ανήθικων»

2021: Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπόσχεται αυστηρότερο έλεγχο των “ανήθικων” μέσων κοινωνικής δικτύωσης μετά τις φερόμενες προσβολές προς την κόρη και τον γαμπρό του όταν ανακοίνωσαν τη γέννηση του τέταρτου γιου τους στο Twitter. Ο Ερντογάν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο Twitter, το YouTube και το Netflix. Ο υπουργός Εσωτερικών Süleyman Soylu ανακοίνωσε τη σύλληψη πολλών χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για «προσβλητικά tweets».

2021: Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών επιβεβαιώνει ότι καταγράφηκε ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας 18,3 °C στην Ανταρκτική στη βάση Εσπεράνζα.