Home Σαν Σήμερα Σαν Σήμερα: 11 Ιουνίου

Σαν Σήμερα: 11 Ιουνίου

1149: Ο Ραϊμόνδος της Αντιόχειας σκοτώνεται στη μάχη του Ινάμπ, όταν ηττάται από τον Νουρεντίν Ζενγκί.

1194: Ο Σβερ στέφεται βασιλιάς της Νορβηγίας.

1534: Ο Ζακ Καρτιέ είναι ο πρώτος Ευρωπαίος που φτάνει στη Νήσο του Πρίγκιπα Εδουάρδου.

1613: Καταστρέφεται από πυρκαγιά το Globe Theater στο Λονδίνο, το οποίο είχε κατασκευάσει ο Σέξπιρ για να παίζονται τα έργα του.

1786: Ο Αλεξάντερ ΜακΝτόνελ μαζί με 500 καθολικούς φεύγουν από τη Σκωτία για να εγκατασταθούν στο Οντάριο του Καναδά.

1850: Το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναγνωρίζει τελικά το αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Ελλάδος, που επιβλήθηκε από τη Βαυαροκρατία το 1833.

1874: Δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Καιροί» άρθρο του Χαρίλαου Τρικούπη με τίτλο «Τις πταίει», στο οποίο καταδεικνύει ως υπεύθυνο για την πολιτική κρίση που διέρχεται ο τόπος τον βασιλιά Γεώργιο Α’. Επίσης, σχολιάζει αρνητικά τις επιλογές του στον σχηματισμό κυβερνήσεων και ζητά να λαμβάνει υπόψη του κατά το σχηματισμό των κυβερνήσεων την Αρχή της Δεδηλωμένης.

1879: Δύο νέα θρησκευτικά έργα του Έντουαρντ Έλγκαρ παρουσιάζονται στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Γουόρσεστερ: «Domine Salvam Fac» και «Tantum Ergo».

1880: Η Γαλλία προσαρτά την Ταϊτή.

1913: Ολοκληρώνεται η Απελευθέρωση των Σερρών από τον Ελληνικό Στρατό.

1920: Ο ισπανικός ποδοσφαιρικός σύλλογος Madrid FC αλλάζει το όνομά τού σε Real («Βασιλική»), προς τιμή του βασιλιά Αλφόνσου ΙΓ’.

1931: Μέλη της εθνικιστικής οργάνωσης «Εθνική Ένωσις Ελλάς» βάζουν φωτιά στον συνοικισμό Κάμπελ της Θεσσαλονίκης και βιαιοπραγούν κατά των φτωχών Εβραίων κατοίκων του. Τα επεισόδια υποδαυλίζει με σειρά άρθρων της η φιλοβενιζελική εφημερίδα «Μακεδονία».

1942: Οι δυνάμεις του Άξονα υπό τον Έρβιν Ρόμελ προελαύνουν ως το Ελ Αλαμέιν, 72 χιλιόμετρα μακριά από την Αλεξάνδρεια.

1949: Τα ολλανδικά στρατεύματα αποχωρούν από την Τζακάρτα.

1949: Η Νότιος Αφρική επιβάλλει το Απαρτχάιντ, αρχίζοντας με την απαγόρευση των μικτών γάμων.

1950: Η ΕΣΣΔ διαμαρτύρεται για την απόφαση του ΟΗΕ να παρέμβει στη διένεξη μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας.

1960: Ανακοινώνεται η ανεξαρτησία του βελγικού Κονγκό ,παρουσία του βασιλιά του Βελγίου Μποντουέν.

1975: Ο Στίβεν Βόζνιακ δοκιμάζει το πρωτότυπο του υπολογιστή Apple I.

1976: Οι Σεϊχέλες αποκτούν την ανεξαρτησία τους από το Ηνωμένο Βασίλειο.

1986: Η Αργεντινή κατακτά το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στο Μεξικό, καθώς επικρατεί στον τελικό της Γερμανίας με 3-2 (23′ Μπράουν, 55′ Βαλντάνο, 83′ Μπουρουσάγκα – 74′ Ρουμενίγκε, 80′ Φέλερ). Μεγάλος πρωταγωνιστής όλης της πορείας για την «αλμπισελέστε» είναι ο Ντιέγκο Μαραντόνα.

1993: H Telestet (νυν WIND) είναι η πρώτη εταιρία που αρχίζει να παρέχει υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα.

1995: Το αμερικανικό διαστημικό λεωφορείο «Atlantis» συνδέεται για πρώτη φορά με τον ρωσικό διαστημικό σταθμό «Mir».

1996: Ο Νετσμετίν Ερμπακάν γίνεται πρωθυπουργός της Τουρκίας.

2002: Συλλαμβάνεται έπειτα από έκρηξη στον Πειραιά ο Σάββας Ξηρός, δίπλα από τα εκδοτήρια της Hellas Flying Dolphins. H βόμβα σκάει στα χέρια του, με την έκρηξη να αποτελεί την αφετηρία για την εξάρθρωση της «17 Νοέμβρη». Η τρομοκρατική οργάνωση ξεκίνησε τη δράση της τη νύχτα της 23 Δεκεμβρίου 1975 με τη δολοφονία του «σταθμάρχη» της CIA στην Αθήνα, Pίτσαρντ Γουέλς, έξω από το σπίτι του στο Ψυχικό. Ήταν ενεργή για 27 χρόνια, με δολοφονικές επιθέσεις που προκάλεσαν 23 νεκρούς και πολλούς τραυματίες, πολυάριθμες εκρήξεις βομβών, εκτοξεύσεις ρουκετών και ληστείες τραπεζών, καθώς και αποστολή προκηρύξεων με τις πολιτικές της θέσεις σε εφημερίδες μετά από κάθε ενέργεια. Στις 8 Ιουνίου 2000 μέλη της «17 Ν» δολοφόνησαν τον Βρετανό στρατιωτικό ακόλουθο Στίβεν Σόντερς. Στα τέλη Ιουνίου του 2002, μετά το ατύχημα, τον τραυματισμό και τη σύλληψη του Σάββα Ξηρού, η Ελληνική Αστυνομία κατάφερε να ανακαλύψει το οπλοστάσιο και να συλλάβει τα περισσότερα από τα μέλη της οργάνωσης.

2011: Με 155 ψήφους ψηφίζεται από την Ολομέλεια της Βουλής το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-15. Το «όχι» του Παναγιώτη Κουρουμπλή από το κυβερνητικό στρατόπεδο οδηγεί στη διαγραφή του από το ΠΑΣΟΚ. Καταψηφίζουν επίσης ΝΔ, ΚΚΕ, ΛΑΟΣ και ΣΥΡΙΖΑ. «Παρών» ψηφίζουν  οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμμαχίας. Την ώρα της ψηφοφορίας επεισόδια σημειώνονται στην πλατεία Συντάγματος.

2020: Τουλάχιστον 10 Ιβοριανοί στρατιώτες σκοτώνονται και άλλοι έξι τραυματίζονται στα σύνορα με την Μπουρκίνα Φάσο όταν ένοπλη ομάδα τους στήνει ενέδρα- ένας από τους επιτιθέμενους σκοτώνεται επίσης. Πρόκειται για την πρώτη επίθεση στη χώρα μετά τους πυροβολισμούς στο Grand-Bassam το 2016.

2020: Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράκ αρχίζουν διαπραγματεύσεις, που διεξάγονται εξ αποστάσεως, για να συζητήσουν την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων και την αντιμετώπιση της ιρανικής επιρροής.

2020: Μετά από αναστολή δέκα εβδομάδων λόγω της πανδημίας COVID-19, η σεζόν 2020 του AFL συνεχίζεται με την αναμέτρηση της Collingwood με την Richmond στο MCG. Πριν από την έναρξη του αγώνα, και οι δύο ομάδες γονάτισαν για να δείξουν την αλληλεγγύη τους στις διαμαρτυρίες του Τζορτζ Φλόιντ. Ο αγώνας έληξε ισόπαλος.

2021: Η Ιταλία αναστέλλει τη χρήση του εμβολίου Oxford-AstraZeneca σε άτομα κάτω των 60 ετών σε εθνικό επίπεδο μετά τον θάνατο μιας 18χρονης κοπέλας την προηγούμενη ημέρα και τις αναφορές για άλλους νέους που έχουν νοσηλευτεί σε κρίσιμη κατάσταση μετά τη λήψη της πρώτης δόσης του εμβολίου. Τα εμβόλια Moderna και Pfizer θα χρησιμοποιηθούν για τον εμβολιασμό ατόμων ηλικίας κάτω των 60 ετών, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων που έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca.

2021: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η UNICEF κηρύσσουν το τέλος της επιδημίας πολιομυελίτιδας στις Φιλιππίνες.

2021: Μια ομάδα επιστημόνων από το Εργαστήριο Αεριοπροώθησης της NASA και το Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού ανακοινώνει ότι ανακαλύφθηκαν νέφη νερού στον TOI-1231 b, έναν εξωπλανήτη που μοιάζει με τον Ποσειδώνα και βρίσκεται 90 έτη φωτός μακριά από τη Γη.