Home Σαν Σήμερα Σαν Σήμερα: 11 Νοεμβρίου

Σαν Σήμερα: 11 Νοεμβρίου

308: Ο επίτιμος αυτοκράτορας Διοκλητιανός συσκέπτεται στο Καρνούντο με τον Γαλέριο, αύγουστο της Ανατολής, και τον Μαξιμιανό, πρώην αύγουστο της Δύσης, σε μία προσπάθεια να τερματίσουν τους εμφύλιους πολέμους της Τετραρχίας.

1500: Συνάπτεται η συνθήκη της Γρανάδας. Ο Λουδοβίκος ΙΒ’ της Γαλλίας και ο Φερδινάνδος Β’ της Αραγωνίας συμφωνούν να διαιρέσουν μεταξύ τους το Βασίλειο της Νεαπόλεως.

1572: Ο Τίχο Μπράχε παρατηρεί τον υπερκαινοφανή αστέρα «SN 1572».

1675: Ο Γκότφριντ Βίλχελμ Λάιμπνιτς εισάγει τον ολοκληρωτικό λογισμό για πρώτη φορά για να βρει την έκταση υπό τη γραφική παράσταση y=ƒ(x).

1750: Ταραχές ξεσπούν στη Λάσα μετά τη δολοφονία του αντιβασιλέα του Θιβέτ.

1826: Η Αίγινα γίνεται πρωτεύουσα του νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους.

1831: Ο Νατ Τέρνερ απαγχονίζεται στην Ιερουσαλήμ της Βιρτζίνια, αφού υποκίνησε μία βίαιη εξέγερση σκλάβων.

1889: Η Ουάσινγκτον γίνεται η 42η πολιτεία των ΗΠΑ.

1912: Η Εθνοσυνέλευση των Σαμίων κηρύσσει την ένωση της Σάμου με την Ελλάδα.

1912: Ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει την Καστοριά και τη Χίο από τους Οθωμανούς.

1918: Η Γερμανία υπογράφει συμφωνία ανακωχής με τους Συμμάχους σε ένα βαγόνι στο δάσος της Κομπιέν, στη Γαλλία. Με αυτόν τον τρόπο σηματοδοτείται έτσι η λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

1918: Ο Γιόζεφ Πιλσούντσκι αναλαμβάνει την στρατιωτική εξουσία στην Πολωνία. Συμβολική πρώτη ημέρα της πολωνικής ανεξαρτησίας.

1923: Ο Αδόλφος Χίτλερ συλλαμβάνεται στο Μόναχο για προδοσία για τον ρόλο του στο «Πραξικόπημα της Μπιραρίας».

1940: Το Βασιλικό Ναυτικό πραγματοποιεί επίθεση από αεροπλανοφόρο εναντίον του Ιταλικού Στόλου στον Τάραντα, στην ομώνυμη αερομαχία.

1940: Το γερμανικό καταδρομικό «Atlantis» καταλαμβάνει βρετανικό πλοίο, στο οποίο εντοπίζει άκρως απόρρητη αλληλογραφία, την οποία στέλνει στην Ιαπωνία.

1942: Η Τουρκική Βουλή ψηφίζει νόμο που επιβάλλει έκτακτη εισφορά στην κινητή και ακίνητη περιουσία (Varlik Vergisi). Ο νόμος αυτός, όργανο φυλετικού διωγμού, στρέφεται κυρίως εναντίον των Ελλήνων, των Εβραίων και των Αρμενίων.

1950: Σμήνος ελληνικών πολεμικών αεροσκαφών αναχωρεί για την Κορέα, προκειμένου να λάβει μέρος στις εκεί επιχειρήσεις, υπό τις δυνάμεις του ΟΗΕ.

1961: Ανακοινώνεται η ανακάλυψη κρανίων και εργαλείων της προϊστορικής εποχής στο σπήλαιο Αλεπότρυπα της Μάνης.

1965: Στη Ροδεσία (σημερινή Ζιμπάμπουε), η λευκή μειονοτική κυβέρνηση του Ίαν Σμιθ ανακηρύσσει μονομερώς την ανεξαρτησία της χώρας.

1966: Η NASA εκτοξεύει το «Gemini XII».

1975: Κηρύσσεται η ανεξαρτησία της Ανγκόλας.

1981: Η Αντίγκουα και Μπαρμπούντα γίνεται μέλος του ΟΗΕ.

2002: Το σχέδιο Ανάν για την επίλυση του Κυπριακού, που συνέταξε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, παραδίδεται στην Κυπριακή Δημοκρατία, στην τουρκοκυπριακή πλευρά και στις εγγυήτριες δυνάμεις Ελλάδα, Τουρκία και Μεγάλη Βρετανία. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, και ο Κύπριος πρόεδρος, Γλαύκος Κληρίδης, δηλώνουν ότι «το σχέδιο είναι διαπραγματεύσιμο».

2004: Η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης επιβεβαιώνει τον θάνατο του Γιάσερ Αραφάτ από άγνωστες αιτίες. Λίγα λεπτά αργότερα, εκλέγεται πρόεδρος ο Μαχμούντ Αμπάς.

2007: Εσωκομματικές εκλογές διεξάγονται στο ΠΑΣΟΚ, μετά την ήττα στις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου. Οι τρεις υποψήφιοι για την προεδρία είναι ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Κώστας Σκανδαλίδης, με τον πρώτο να επανεκλέγεται.

2020: Ο πρίγκιπας και πρωθυπουργός Χαλίφα μπιν Σαλμάν αλ Χαλίφα πεθαίνει σε ηλικία 84 ετών, αφού κατείχε το αξίωμα από το 1970. Τον διαδέχεται ο πρίγκιπας Σαλμάν μπιν Χαμάντ αλ Χαλίφα.

2021: Οι δυνάμεις των Χούτι εισβάλλουν στην πρώην πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στη Σαναά της Υεμένης, παίρνοντας ομήρους αρκετούς υπαλλήλους της Υεμένης και αφαιρώντας «μεγάλες ποσότητες εξοπλισμού και υλικών» από τη διπλωματική εγκατάσταση.

2021: Έως και 57.000 εργαζόμενοι σε οίκους ευγηρίας απολύονται ή παραιτούνται καθώς τίθεται σε ισχύ στην Αγγλία η νέα εντολή της κυβέρνησης «no jab, no job», η οποία απαιτεί από τους εργαζόμενους σε οίκους ευγηρίας στην Αγγλία, συμπεριλαμβανομένων των καθαριστριών και των υπαλλήλων υποδοχής, να είναι πλήρως εμβολιασμένοι κατά του COVID-19.

2021: Είκοσι πέντε άνθρωποι στη Σρι Λάνκα και 16 στην Ινδία σκοτώνονται από τις πλημμύρες που πλήττουν και τις δύο χώρες τις τελευταίες ημέρες.

2021: Η Ουκρανία αναπτύσσει άλλους 8.500 στρατιώτες και αστυνομικούς, καθώς και 15 ελικόπτερα, στα σύνορα με τη Λευκορωσία για να αποτρέψει πιθανές προσπάθειες εγκλωβισμένων μεταναστών να περάσουν στη χώρα προκειμένου να φτάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.