Home Σαν Σήμερα Σαν Σήμερα: 14 Μαΐου

Σαν Σήμερα: 14 Μαΐου

Όσα έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο.

1264: Ο Ερρίκος Γ’ της Αγγλίας αιχμαλωτίζεται και ο Σιμόν ντε Μονφόρ γίνεται de facto κυβερνήτης της Αγγλίας.

1483: Ο Κάρολος Η’ στέφεται βασιλιάς της Γαλλίας.

1610: Δολοφονείται στο Παρίσι ο Ερρίκος Δ’ της Γαλλίας. Νέος βασιλιάς της Γαλλίας γίνεται ο Λουδοβίκος ΙΓ’.

1643: Ο Λουδοβίκος ΙΔ’ της Γαλλίας ανακηρύσσεται βασιλιάς σε ηλικία μόλις 5 ετών, μετά τον θάνατο του πατέρα του, Λουδοβίκου ΙΓ’. Ο διάδοχος του θρόνου μένει στην ιστορία ως ο «Βασιλιάς Ήλιος».

1787: Αντιπρόσωποι συγκαλούν στη Φιλαδέλφεια (Πενσιλβανία) Συντακτική Συνέλευση για να συντάξει ένα νέο Σύνταγμα για τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Προεδρεύει ο Τζορτζ Ουάσινγκτον.

1796: Ο Άγγλος γιατρός, Έντουαρντ Τζένερ, παρουσιάζει το πρώτο εμβόλιο κατά της ευλογιάς.

1811: Η Παραγουάη αποκτά την ανεξαρτησία της από την Ισπανία.

1865: Βουλευτικές εκλογές διεξάγονται στην Ελλάδα. Διαρκούν έως τις 17 Μαΐου, με νικήτρια την παράταξη του Αλέξανδρου Κουμουνδούρου.

1900: Αρχίζουν οι 2οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι, με τη συμμετοχή 995 αθλητών και για πρώτη φορά αθλητριών, από 28 χώρες, που διαγωνίζονται σε 19 αθλήματα. Θα ολοκληρωθούν στις 28 Οκτωβρίου.

1911: Η Μαρίκα Κοτοπούλη αρχίζει τις παραστάσεις της στο νέο θέατρο «Αττικόν».

1913: Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης εγκρίνει τον καταστατικό χάρτη για το Ίδρυμα Ροκφέλερ, το οποίο αρχίζει τη λειτουργία του με μία δωρεά 100.000.000 δολαρίων από τον Τζον Ντάβισον Ροκφέλερ.

1920: Ο Ελληνικός Στρατός διατάσσεται από τους συμμάχους να καταλάβει και να διοικήσει τη Δυτική Θράκη, αντικαθιστώντας τα Γαλλικά στρατεύματα. Τον Ιούλιο του ίδιου έτους, με τη Συνθήκη των Σεβρών, η Θράκη προσαρτάται οριστικά στην Ελλάδα.

1928: Αρχίζει η λειτουργία της Τράπεζας της Ελλάδος. Πρώτος διοικητής αναλαμβάνει ο Αλέξανδρος Διομήδης.

1939: Η Λίνα Μεδίνα Βάσκες γίνεται η νεαρότερη επιβεβαιωμένη μητέρα στην ιστορία της ιατρικής, σε ηλικία μόλις 5 ετών.

1940: Η Γερμανική Αεροπορία βομβαρδίζει το Ρότερνταμ.

1948: Το Ισραήλ κηρύσσει την ανεξαρτησία του στα εδάφη του που βρίσκονταν υπό βρετανική εντολή. Πρώτος πρόεδρος αναλαμβάνει ο Νταβίντ Μπεν Γκουριόν. Άμεσα δέχεται επίθεση από τα γειτονικά αραβικά κράτη και αρχίζει ο Αραβοϊσραηλινός Πόλεμος του 1948.

1955: Η Τσεχοσλοβακία, η Ανατολική Γερμανία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σοβιετική Ένωση, η Αλβανία και η Βουλγαρία δημιουργούν το Σύμφωνο της Βαρσοβίας, ως αντίπαλο δέος του ΝΑΤΟ.

1960: Η «Διάσκεψη κορυφής» για την Παγκόσμια Ειρήνη, με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, της ΕΣΣΔ, της Αγγλίας και της Γαλλίας συγκαλείται στο Παρίσι, αλλά οδηγείται σε ναυάγιο.

1962: Ο Χουάν Κάρλος Α’ της Ισπανίας παντρεύεται στην Αθήνα, την Πριγκίπισσα Σοφία της Ελλάδας. Το μυστήριο του γάμου τελείται στο Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών και στη συνέχεια στον Καθολικό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών.

1963: Το Κουβέιτ γίνεται μέλος του ΟΗΕ.

1967: Με πρωτοβουλία στελεχών της ΕΔΑ και του ΚΚΕ ιδρύεται η πρώτη αντιστασιακή οργάνωση, το Πανελλήνιο Αντιδικτατορικό Μέτωπο (ΠΑΜ), με επικεφαλής τον Μίκη Θεοδωράκη, το οποίο εκδίδει παράνομα στην Αθήνα το έντυπο «Νέα Ελλάδα».

1968: Η κυβέρνηση της Τσεχοσλοβακίας, υπό την καθοδήγηση του Αλεξάντερ Ντούπτσεκ, ανακοινώνει μέτρα φιλελευθεροποίησης του κομμουνιστικού καθεστώτος. Είναι η αρχή της «Άνοιξης της Πράγας».

1973: Εκτοξεύεται ο «Skylab», ο πρώτος διαστημικός σταθμός των Ηνωμένων Πολιτειών.

1982: Κηδεύεται με τιμές εθνικής ηρωίδας στο Καστελόριζο η γενναία γερόντισσα Δέσποινα Αχλαδιώτη (Η Κυρά της Ρω), που για 40 χρόνια ύψωνε τη γαλανόλευκη στην ακριτική νησίδα, όπου είχε εγκατασταθεί με τον άντρα της από το 1924. Η σορός της θα μεταφερθεί στη Ρω και θα ταφεί κάτω από τον ιστό, όπου ύψωνε τη σημαία.

1988: Στο Κεντάκι, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ένας μεθυσμένος οδηγός που οδηγεί στο αντίθετο ρεύμα συγκρούεται με σχολικό λεωφορείο. Σκοτώνονται 27 άτομα κατά τη σύγκρουση και την επακόλουθη πυρκαγιά.

1994: Το τελευταίο φύλλο της εκδίδει η εφημερίδα «Μεσημβρινή», η διεύθυνση της οποίας ανακοινώνει την αναστολή έκδοσής της.

1998: Πεθαίνει σε ηλικία 83 ετών ο Αμερικανός τραγουδιστής και ηθοποιός, Φρανκ Σινάτρα.

2003: Μετά από πολλές αναβολές, εκτοξεύεται με επιτυχία από το ακρωτήριο Κανάβεραλ ο πρώτος ελληνοκυπριακός δορυφόρος Hellas Sat. Ο δορυφόρος, εισάγει την Ελλάδα στις χώρες, που έχουν παρουσία στο Διάστημα και αποτελεί μία στρατηγική επιλογή με σημαντικά πλεονεκτήματα σε πολιτικό, οικονομικό και τεχνολογικό επίπεδο.

2005: Το τεράστιο παροπλισμένο μεταγωγό «USS Αμέρικα» βυθίζεται στα πλαίσια άσκησης του στρατού των ΗΠΑ. Γίνεται έτσι το μεγαλύτερο πλοίο στην ιστορία που έγινε στόχος σε άσκηση.

2021: Η Ελλάδα ανοίγει επίσημα τα σύνορά της για τους επισκέπτες και τα άτομα που παρουσιάζουν απόδειξη ότι εμβολιάστηκαν για την COVID-19, ένα αρνητικό τεστ PCR ή κάποιο έγγραφο που επιβεβαιώνει ότι ανέρρωσαν από τη νόσο, καθώς αρχίζει η τουριστική περίοδος.