Home Σαν Σήμερα Σαν Σήμερα: 16 Μαΐου

Σαν Σήμερα: 16 Μαΐου

1527: Οι Φλωρεντινοί διώχνουν για δεύτερη φορά από την εξουσία την οικογένεια των Μεδίκων και αποκαθιστούν τη Δημοκρατία στη Φλωρεντία.
 
1717: Φυλακίζεται στη Βαστίλη ο Βολταίρος για προσβολή του αντιβασιλέα, Φίλιππου Β’ της Ορλεάνης.
 
 

1770: Η 14χρονη Μαρία Αντουανέτα παντρεύεται στις Βερσαλλίες το 15χρονο Λουδοβίκο Αύγουστο, τον μετέπειτα Λουδοβίκο ΙΣΤ’, ο οποίος στη συνέχεια στέφεται βασιλιάς της Γαλλίας. Η νέα βασίλισσα παρουσιάζεται στη γαλλική βασιλική αυλή.
1920: Στη Ρώμη, ο Πάπας Βενέδικτος ο 15ος ανακηρύσσει Αγία τη Ζαν Ντ’ Αρκ, γνωστή στην Ελλάδα και ως Ιωάννα της Λορένης.
1927: Στην Ελλάδα, αποφασίζεται με συνοπτικές διαδικασίες από τη Βουλή η δίκη του δικτάτορα Θεόδωρου Πάγκαλου.
1929: Διοργανώνεται για πρώτη φορά η τελετή απονομής των κινηματογραφικών βραβείων Όσκαρ, στο ξενοδοχείο Ρούσβελτ, στο Λος Άντζελες.
1940: Καναδοί και Αμερικανοί αρχίζουν την κατασκευή γέφυρας στο Νιαγάρα. Η γέφυρα κατασκευάζεται ταυτόχρονα και από τις δύο πλευρές.
1941: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Καταργείται το οικογενειακό δελτίο τροφίμων και καθιερώνεται ατομικό νέου τύπου σε ολόκληρη την Ελλάδα. Το γάλα μοιράζεται στο εξής μόνο σε ασθενείς και παιδιά.
1943: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι Βρετανοί αρχίζουν την “επιχείρηση τιμωρία”. Βρετανικά αεροσκάφη, αρχίζουν να πλήττουν φράγματα στο Ρήνο, με στόχο να πλημμυρίσει η γύρω περιοχή.
1948: Ο Χάιμ Βάισμαν εκλέγεται πρώτος Πρόεδρος του Ισραήλ.
1966: Κυκλοφορεί το “Blonde on Blonde” του Bob Dylan.
1966: Κυκλοφορεί το “Pet Sounds” των Beach Boys.
1974: Ο Χέλμουτ Σμιτ ορκίζεται νέος καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας, μετά την παραίτηση του Βίλι Μπραντ.
1988: Με ψήφους έξι υπέρ και δύο κατά, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφασίζει ότι οι αστυνομικοί δεν χρειάζονται ένταλμα έρευνας για να ψάχνουν στα σκουπίδια των πολιτών.
1993: Στην Τουρκία, ο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ ορκίζεται ως ο 9ος Πρόεδρος, διαδεχόμενος τον Τουργκούτ Οζάλ που πέθανε στις 17 Απριλίου.
2004: Στην υψηλότερη κορφή του κόσμου, στο Έβερεστ, κυματίζουν η Γαλανόλευκη και η σημαία των Ολυμπιακών Αγώνων. Η πρώτη ομάδα της εθνικής αποστολής Ελλάς- Έβερεστ 2004, πατά στην κορφή του ψηλότερου βουνού. Ο ορειβάτης Γιώργος Βουτηρόπουλος γίνεται ο πρώτος Έλληνας που φτάνει στην κορυφή των Ιμαλαΐων, στα 8.848 μέτρα, μετά από συνεχή αναρρίχηση 9,5 ωρών.
2007: Ο Νικολά Σαρκοζί διαδέχεται τον Ζακ Σιράκ στην προεδρία της Γαλλίας.