Home Σαν Σήμερα Σαν Σήμερα: 19 Μαΐου

Σαν Σήμερα: 19 Μαΐου

1535…. Ο Γάλλος εξερευνητής, Ζακ Καρτιέ, ξεκινάει το δεύτερο ταξίδι του για τη Βόρεια Αμερική με τρία πλοία και 110 άντρες.

1802…..ιδρύεται στη Γαλλία από τον Ναπολέοντα η Λεγεώνα της Τιμής.

1822…..αμφίρροπη ναυμαχία διεξάγεται στα ανοιχτά της Χίου, ανάμεσα σε μοίρα του τουρκικού στόλου και ελληνικά πλοία (Μιαούλης, Τσαμαδός, Σαχτούρης κ.ά.)

1919: Ο Κεμάλ Ατατούρκ αποβιβάζεται στη Σαμψούντα και αρχίζει τη δεύτερη και σκληρότερη φάση της Γενοκτονίας των Ποντίων.
 
1960: Ο Αμερικανός ραδιοφωνικός παραγωγός Άλαν Φριντ, στον οποίο οφείλεται ο όρος ροκ εντ ρολ, κατηγορείται μαζί με άλλους επτά συναδέλφους του ότι έλαβε «δωράκια» από δισκογραφικές εταιρείες συνολικού ύψους 30.650 δολαρίων. Δύο χρόνια αργότερα θα καταδικασθεί σε φυλάκιση με αναστολή και πρόστιμο 300 δολαρίων.
 
1962: Η Μέριλιν Μονρόε τραγουδάει αισθησιακά το «Happy Birthday» προς τιμήν του Αμερικανού προέδρου, Τζον Κένεντι, στο πάρτι γενέθλιων του.
 
1965: Σε δημοσίευμα επαρχιακής εφημερίδας γίνεται για πρώτη φορά αναφορά στο πραξικοπηματικό σχέδιο με την κωδική ονομασία ΑΣΠΙΔΑ και την εμπλοκή του Ανδρέα Παπανδρέου.
1979: Ο Έρικ Κλάπτον παντρεύεται την πρώην σύζυγο του Τζορτζ Χάρισον, Πάτι Μπόιντ. Είναι η περίφημη Layla του ομώνυμου τραγουδιού του Κλάπτον. Στο γαμήλιο πάρτι και σε μία αυτοσχέδια σκηνή που στήνεται, παίζουν μαζί οι Πολ Μακάρτνεϊ, Τζορτζ Χάρισον, Ρίνγκο Σταρ, Έρικ Κλάπτον και Μικ Τζάγκερ.
 

1997…. ΟΗΕ, ΗΠΑ, Νότια Αφρική και Γερμανία αναγνωρίζουν το νέο κράτος-καθεστώς στο Ζαΐρ, το οποίο μετονομάζεται σε Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, από τον ηγέτη των ανταρτών που ανέτρεψαν τον πρόεδρο Μομπούτου, Λοράν-Ντεζιρέ Καμπιλά.

2001…. Η Ζονγκούα Σαν καταδικάζεται σε θάνατο από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας επειδή αρνήθηκε να υποστεί επέμβαση στείρωσης.

2016: Η πτήση 804 της EgyptAir που έκανε το δρομολόγιο Παρίσι – Κάιρο εξαφανίζεται με 56 επιβάτες και 10μελές πλήρωμα. Αργότερα γίνεται γνωστό ότι το αεροσκάφος συνετρίβη νοτιοανατολικά της Καρπάθου.
2018: Ο πρίγκιπας Χάρι, 6ος στη διαδοχή του αγγλικού θρόνου, και η Αμερικανίδα σταρ Μέγκαν Μαρκλ ενώνονται με τα δεσμά του γάμου στο κάστρο του Ουίνσδορ.