Home Σαν Σήμερα Σαν Σήμερα: 22 Απριλίου

Σαν Σήμερα: 22 Απριλίου

1500: Ο Πορτογάλος εξερευνητής Πέδρο Αδράλες Καμπράλ γίνεται ο πρώτος Ευρωπαίος που φτάνει στη Βραζιλία.
 
1509: Ο Ερρίκος Η’ ανεβαίνει στον αγγλικό θρόνο μετά το θάνατο του πατέρα του.
 
1529: Η συνθήκη της Σαραγόσα χωρίζει το δυτικό ημισφαίριο ανάμεσα στην Ισπανία και την Πορτογαλία. Η Ισπανία θα λάβει χρηματική αποζημίωση γιατί η συνθήκη αυτή παραχωρεί περισσότερα εδάφη στην Πορτογαλία απ’ ότι η προηγούμενή της.
 
1610: Γεννιέται ο πάπας Αλέξανδρος Η’.
 
1821: Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης διεξάγεται η μάχη της Αλαμάνας.
 
1864: Το αμερικανικό Κογκρέσο ψηφίζει νομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο όλα τα νομίσματα που κόβονται στις ΗΠΑ θα πρέπει να φέρουν την φράση «In God We Trust».
 
1883: Διεξάγεται το Διεθνές Τουρνουά σκάκι του Λονδίνου, το πρώτο τουρνουά όπου χρησιμοποιούνται ρολόγια.
 
1889: Χιλιάδες άνθρωποι τρέχουν να κατακτήσουν μία μερίδα γης κατά τη διάρκεια του «Land Run» που είχε θεσπιστεί στην ακατοίκητη ως τότε Αμερική. Μέσα σε λίγες ώρες δημιουργείται η πόλη της Οκλαχόμα και η Γκάθρι με 10.000 κατοίκους.
 
1897: Η μάχη των Φαρσάλων. Οι ελληνικές δυνάμεις υπό τον Ταξίαρχο Σμολένσκυ, παρά τις σφοδρές τουρκικές επιθέσεις, διατηρούν τις θέσεις τους
 
1898: Κατά τον αμερικανοϊσπανικό πόλεμο το αμερικανικό ναυτικό ξεκινά την επιβολή εμπάργκο στα λιμάνια της Κούβας κι αιχμαλωτίζει ένα ισπανικό εμπορικό πλοίο.
 
1903: Ο Μούλντι Μοχάμετ ανακηρύσσεται Σουλτάνος του Μαρόκου.
 
1912: Η Τουρκία αποφασίζει το προσωρινό άνοιγμα των Δαρδανελίων, γεγονός που σχολιάζεται ως διπλωματική ήττα της Πύλης.
 
1912: Η Πράβδα, το επίσημο όργανο του ΚΚΣΕ, αρχίζει να εκδίδεται στην Αγία Πετρούπολη.
 
1913: Η Τουρκία παραχωρεί το Σκουτάρι στο Μαυροβούνιο.
 
1915: Κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο η Γερμανία χρησιμοποιεί τις πρώτες βόμβες δηλητηριωδών αερίων, που περιείχαν χλώριο κατά του γαλλικού μετώπου, στην πόλη Ιπρς, του Βελγίου.
 
1919: Στην Ουγγαρία πληροφορίες αναφέρουν ότι ρουμανικές και τσεχικές στρατιωτικές δυνάμεις κινούνται κατά της κυβέρνησης του Μπέλα Κουν.
 
1920: Στην Ελλάδα αίρεται ο στρατιωτικός νόμος, εκτός από τη ζώνη των στρατιωτικών επιχειρήσεων, καθώς και η λογοκρισία του Τύπου.
 
1921: Ο πρωθυπουργός Δημήτριος Γούναρης πραγματοποιεί επίσκεψη στο μέτωπο της Μικράς Ασίας.
 
1928: Σφοδρότατος σεισμός σημειώνεται στις 8:15 μ.μ. στην Κορινθία με αποτέλεσμα 20 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και 3.000 σπίτια να καταστραφούν. Στη Νέα Κόρινθο καταρρέει το κτίριο των φυλακών με αποτέλεσμα πολλοί κρατούμενοι να δραπετεύσουν.
 
1930: Η Βρετανία, η Ιαπωνία και οι Ηνωμένες Πολιτείες υπογράφουν τη «Ναυτική Συνθήκη του Λονδίνου», που διευθετεί την περίπτωση εχθροπραξιών με υποβρύχια και προβλέπει τη μείωση του ρυθμού κατασκευής νέων πλοίων.
 
1931: Γίνονται τα εγκαίνια του Μουσείου Μπενάκη, παρουσία του Πρωθυπουργού κι άλλων επισήμων.
 
1932: Παραιτείται ο υπουργός Οικονομικών Γεώργιος Μαρής μετά την κήρυξη χρεοστασίου από την Ελλάδα.
 
1940: Γερμανικά βομβαρδιστικά με αιφνίδιες αεροπορικές επιθέσεις διαλύουν νορβηγικές πόλεις.
 
1943: Ο Ελβετός επιστήμονας Άλμπερτ Χόμφαν γράφει την πρώτη του αναφορά σχετικά με τις παραισθησιογόνες ιδιότητες του LSD.
 
1945: Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου οι συμμαχικές δυνάμεις απελευθερώνουν την ιταλική πόλη Μπολόνια.
 
1952: Ισχυρότατη πυρηνική έκρηξη σημειώνεται στη Νεβάδα και μεταδίδεται ζωντανά από την τηλεόραση. Ένα εκατομμύριο τηλεθεατές παρακολουθούν την έκρηξη.
 
1960: Αυξάνεται η ροή ανατολικογερμανών προσφύγων στο Δυτικό Βερολίνο.
 
1961: Οι Αλγερινοί αιφνιδιάζονται από την εξέγερση του εκεί γαλλικού στρατού.
 
1962: Συγκρούσεις ξεσπούν στο Λάος.
 
1964: Ο πρόεδρος της Ένωσης Κουρέων της Αγγλίας προσφέρει ένα δωρεάν κούρεμα στον καλλιτέχνη που θα φτάσει στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών, απηυδισμένος από τους μακρυμάλληδες ρόκερ. Σε δηλώσεις του υπογραμμίζει: «Οι Rolling Stones είναι οι χειρότεροι, το κεφάλι ενός από αυτούς μοιάζει με ξεσκονόπανο».
 
1969: Στο Χιούστον των ΗΠΑ, γιατροί πραγματοποιούν την πρώτη μεταμόσχευση ανθρώπινου οφθαλμού.
 
1970: Γιορτάζεται για πρώτη φορά η Παγκόσμια Ημέρα της Γης.
 
1978: Οι Βlues Brothers κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση στο τηλεοπτικό show του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου NBC, Saturday Night Live.
 
1980: Η πρώτη γυναίκα που πέταξε στο διάστημα, η Βαλεντίνα Τερέσκοβα, επισκέπτεται την Αθήνα.
 
1991: Στην Αιθιοπία πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι αντιμετωπίζουν το φάσμα της πείνας.
 
1992: Στη Σικελία πολίτες και στρατιώτες καταβάλλουν προσπάθειες για να επιβραδύνουν τη ροή της λάβας από το ηφαίστειο της Αίτνας.
 
1992: Σε μία έκρηξη στη Γκουανταλαχάρα του Μεξικό 206 άνθρωποι σκοτώνονται, 500 τραυματίζονται και 15.000 μένουν άστεγοι.
 
1993: Κυκλοφορεί η πρώτη version του λογισμικού προγράμματος Mosaic.
 
1994: Ο Michael Moorer γίνεται ο πρώτος αριστερόχειρας παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών όταν κερδίζει τον Evander Holyfield.
 
1995: Στα Κατεχόμενα της Κύπρου ο Ραούφ Ντενκτάς επανεκλέγεται για τρίτη θητεία στην προεδρία του ψευδοκράτους.
 
1996: Στην Ιταλία ο κεντροαριστερός συνασπισμός της Ελιάς θριαμβεύει στις εκλογές και με την υποστήριξη της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης στη Βουλή συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία.
 
1997: Στο Περού αιφνίδια επέμβαση ειδικών αντιτρομοκρατικών ομάδων της αστυνομίας λήγει την ομηρία 71 ατόμων, που κρατούνταν αιχμάλωτοι στο σπίτι του Ιάπωνα πρεσβευτή στη Λίμα του Περού από 14 αντάρτες Τουπάκ Αμάρου. Κατά την επιχείρηση ένας όμηρος πεθαίνει από καρδιακή προσβολή, δυο κομάντος τραυματίζονται, ενώ σκοτώνονται και οι 14 επαναστάτες.
 
1997: Κατά τη διάρκεια της περιόδου με εμφύλιες διαμάχες στην Αλγερία, παραστρατιωτική οργάνωση εισβάλει στο χωριό Χάουτς Κέμιστι και αποκεφαλιζει 93 άτομα. Είναι η δεύτερη από τις 14 μαζικές δολοφονίες σε χωριά που έγιναν στην Αλγερία σε διάστημα 9 μηνών.
 
 
2000: Λήγει μια από τις πιο πολυσυζητημένες περιπτώσεις παιδικής επιμέλειας στην ιστορία των ΗΠΑ, όταν ο ομοσπονδιακοί πράκτορες παίρνουν τον 6χρονο Ελία Γκονζάλες από τους συγγενείς του στη Φλόριντα και τον παραδίδουν στον Κουβανό πατέρα του, στην Ουάσινγκτον.
 
2002: Τουλάχιστον 160 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους –μεταξύ των οποίων και δεκάδες μαθητές– πάνω από 1.300 άνθρωποι τραυματίζονται και 8.000 κατοικίες καταστρέφονται όταν αναφλέγεται πυρίτιδα από ηλεκτρικά καλώδια, που ακολούθησε τη σύγκρουση δύο τρένων στην πόλη Ριονγκτσόν της Βόρειας Κορέας τα οποία μετέφεραν γκάζι και βενζίνη. Αν και αρχικά οι αρχές της χώρας είχαν εμποδίσει τη διαρροή πληροφοριών προς τα ξένα ΜΜΕ και δεν έδιναν καμία πληροφορία για το συμβάν, τελικά έκαναν έκκληση στη διεθνή κοινότητα για βοήθεια, αρνούμενες, ωστόσο, να δεχτούν βοήθεια από τη Νότια Κορέα και την Κίνα.
 
2006: 243 άνθρωποι τραυματίζονται σε διαδήλωση στο Νεπάλ κατά του βασιλιά Γιανέντρα, όταν η αστυνομία ανοίγει εναντίον τους πυρ.