Home Σαν Σήμερα Σαν Σήμερα: 22 Ιουνίου

Σαν Σήμερα: 22 Ιουνίου

217 π.Χ: Διεξάγεται η Μάχη της Γάζας, μεταξύ των επιγόνων του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο Πτολεμαίος Δ’ της Αιγύπτου νικά τον Αντίοχο Γ’ τον επονομαζόμενο και Μέγα, του Βασιλείου των Σελευκιδών.

168 π.Χ: Διεξάγεται η Μάχη της Πύδνας, που θέτει τέλος στον Γ’ Μακεδονικό Πόλεμο. Οι Ρωμαίοι, με αρχηγό τον Λούκιο Αιμίλιο Παύλο, νικούν και συλλαμβάνουν αιχμάλωτο τον βασιλιά της Μακεδονίας Περσέα. Έτσι, ανοίγει ο δρόμος για την κατάκτηση της Ελλάδας από τους Ρωμαίους.

431: Αρχίζει τις εργασίες της στην Έφεσο η Γ’ Οικουμενική Σύνοδος, με σκοπό την καταδίκη του Νεστοριανισμού.

813: Οι Βούλγαροι, υπό την ηγεσία του Κρούμου, νικούν τον Βυζαντινό Στρατό στη μάχη της Βερσινικίας, κοντά στην Αδριανούπολη. Ο αυτοκράτορας Μιχαήλ Α’ αναγκάζεται να παραιτηθεί υπέρ του Λέοντα Ε’.

910: Οι Ούγγροι νικούν τον στρατό της Ανατολικής Φραγκίας σκοτώνοντας τον ηγέτη του, Γκέμπχαρντ, δούκα της Λοθαριγγίας (Λωρραίνης).

1527: Ιδρύεται η πόλη της Τζακάρτα.

1593: Τα συμμαχικά χριστιανικά στρατεύματα νικούν τους Οθωμανούς στη μάχη του Σίσακ.

1622: Οι πορτογαλικές δυνάμεις αποκρούουν ολλανδική εισβολή στη μάχη του Μακάου.

1633: Μετά από έντονες αντιπαραθέσεις, το Ιεροδικείο της Ρώμης αναγκάζει τον Γαλιλαίο Γαλιλέι να αποκηρύξει την άποψή του ότι ο Ήλιος, και όχι η Γη, είναι το κέντρο του Σύμπαντος.

1662: Εμφανίζεται για πρώτη φορά ο όρος «προπαγάνδα» στην εγκύκλιο του Πάπα Γρηγορίου ΙΕ’ για τη διάδοση της πίστεως (De Propagande Fide). Έκτοτε, ο όρος καθιερώνεται να συμβολίζει την τέχνη της διάδοσης των ιδεών.

1774: Οι Βρετανοί ψηφίζουν την Πράξη του Κεμπέκ, καθορίζοντας τους κανόνες διακυβέρνησης για την αποικία του Κεμπέκ στη Βόρεια Αμερική.

1824: Αιγυπτιακά στρατεύματα αποβιβάζονται στα Ψαρά για να καταστείλουν την επανάσταση. Τα γεγονότα θα μείνουν στην Ιστορία ως Καταστροφή των Ψαρών.

1825: Το Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου καταργεί τη φεουδαρχία στη Βρετανική Βόρεια Αμερική.

1891: Δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το καταστατικό του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου, το οποίο έχει συνταχθεί τέσσερις μήνες νωρίτερα (20 Φεβρουαρίου) και στο οποίο, στο Άρθρο 2, γίνεται λόγος περί ιδρύσεως των Ολυμπιακών Αγώνων, ως κύριος στόχος και σκοπός του συλλόγου, πριν ακόμα προβληθεί από τον Κουμπερτέν η ιδέα αυτή.

1898: Αμερικανοί πεζοναύτες αποβιβάζονται στην Κούβα.

1911: Πραγματοποιείται η επίσημη τελετή ενθρόνισης του Βασιλιά Γεωργίου Ε’ της Αγγλίας.

1914: Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος απευθύνει διαταγή προς το στράτευμα, κατά την οποία απαγορεύει τα χειροκροτήματα στους στρατιώτες, επειδή αρμόζουν σε ηθοποιούς, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

1940: Υπογράφεται η συνθηκολόγηση της Γαλλίας με τη Γερμανία, που τη θέτει υπό κατοχή για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

1941: Γερμανία, Ιταλία και Ρουμανία κηρύσσουν τον πόλεμο στη Σοβιετική Ένωση, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Είναι η Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα (Unternehmen Barbarossa στα γερμανικά), η οποία θα διαρκέσει έως τις 7 Ιανουαρίου 1942, όταν τα γερμανικά στρατεύματα θα εγκλωβιστούν στο Ανατολικό Μέτωπο. Μπαρμπαρόσα (Κοκκινογένης στα ιταλικά) ήταν το προσωνύμιο του αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, Φρειδερίκου Α’, ο οποίος ηγήθηκε των Σταυροφόρων τον 12ο αιώνα.

1963: Δίδεται στη δημοσιότητα το πόρισμα του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, το οποίο επιρρίπτει την ευθύνη στον αστυνομικό διευθυντή Θεσσαλονίκης, Ευθύμιο Καμουτσή, και τους αξιωματικούς που επιτηρούσαν τη φύλαξη της συγκέντρωσης.

1986: Ο Ντιέγκο Μαραντόνα σκοράρει «Το χέρι του Θεού» και το «γκολ του αιώνα» στο Αργεντινή-Αγγλία 2-1, σε προημιτελικό αγώνα για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 1986, μέσα στο στάδιο «Αζτέκα» στην Πόλη του Μεξικού.

1992: Αρχίζει στον Βόλο η δίκη για το θάνατο του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα, ο οποίος δολοφονήθηκε στις μαθητικές εξεγέρσεις, στην Πάτρα. Κύριος κατηγορούμενος είναι ο Γιάννης Καλαμπόκας. Η διαδικασία θα διαρκέσει σχεδόν ένα χρόνο (22 Ιουνίου 1992 – 9 Μαρτίου 1993), στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της θεσσαλική πόλης. Πρωτοδίκως ο κατηγορούμενος θα καταδικαστεί σε ισόβια για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, χωρίς να του αναγνωρισθεί κανένα ελαφρυντικό. Λίγους μήνες αργότερα θα γίνει η δίκη του σε δεύτερο βαθμό (7 Δεκεμβρίου 1993 – 19 Απριλίου 1994) ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λάρισας, με τους δικαστές να του αναγνωρίζουν ελαφρυντικά και να τον καταδικάζουν σε κάθειρξη 17 ετών και τριών μηνών. Στις 2 Φεβρουαρίου 1998 ο Καλαμπόκας θα αφεθεί ελεύθερος, αφού εξέτισε τα 3/5 της ποινής του. Μέχρι σήμερα ισχυρίζεται ότι είναι αθώος και δράστης της δολοφονίας Τεμπονέρα ήταν ο συναγωνιστής του στην ΟΝΝΕΔ, Αλέκος Μαραγκός.

2002: Ένας σεισμός 5,6 Ρίχτερ στο Ιράν σκοτώνει περισσότερους από 261 ανθρώπους.

2009: Στην Ουάσινγκτον, δύο συρμοί του μετρό συγκρούονται, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 9 άτομα και να τραυματιστούν 80.

2009: Η εταιρία Kodak ανακοινώνει ότι θα σταματήσει τις πωλήσεις του έγχρωμου φωτογραφικού της φιλμ μετά από 74 χρόνια.

2021: Η ιαπωνική κυβέρνηση, στις ετήσιες κατευθυντήριες γραμμές της οικονομικής πολιτικής της, συνιστά στις εταιρείες να εφαρμόζουν τετραήμερη εβδομάδα εργασίας, λέγοντας ότι αυτό θα βελτιώσει την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, θα ενθαρρύνει την ανάπτυξη δεξιοτήτων και θα κάνει τους εργαζόμενους να ξοδεύουν περισσότερα για την τόνωση της οικονομίας.

2021: Η UNESCO συνιστά την αλλαγή του καθεστώτος παγκόσμιας κληρονομιάς του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου σε «σε κίνδυνο» και προτρέπει την Αυστραλία να αναλάβει «επιταχυνόμενη δράση». Η υπουργός Περιβάλλοντος της Αυστραλίας Sussan Ley δηλώνει ότι «αντιτίθεται σθεναρά» στη σύσταση, υποστηρίζοντας ότι είχε πολιτικά κίνητρα και δεν ακολούθησε τη συνήθη διαδικασία.