Home Σαν Σήμερα Σαν Σήμερα: 24 Μαΐου

Σαν Σήμερα: 24 Μαΐου

1813: Ο επικεφαλής πολλών κινημάτων για την ανεξαρτησία της Λατινικής Αμερικής, Σιμόν Μπολιβάρ, ηγείται της εισβολής στη Μερίντα της Βενεζουέλας και ανακηρύσσεται από το λαό της χώρας “Απελευθερωτής” καθώς τους ελευθέρωσε από τον Ισπανό κατακτητή  
 
1832: Στο Συνέδριο του Λονδίνου αναγνωρίζεται το πρώτο Βασίλειο της Ελλάδος. 
 
 

1883: Δίνεται στην κυκλοφορία η γέφυρα του Μπρούκλιν στη Νέα Υόρκη για την κατασκευή της οποίας χρειάστηκαν 14 χρόνια .
n
 
1921: Ξεκινάει στις ΗΠΑ η δίκη των Ιταλών μεταναστών αναρχικών, Νικόλα Σάκο και Μπαρτολομέο Βαντσέτι με τις κατηγορίες του φόνου και της κλοπής, παρά την απουσία ισχυρών αποδείξεων και χωρίς να ληφθούν υπόψη μαρτυρίες που τους αθώωναν. Συνελήφθησαν στις 5 Μαΐου του 1920 έχοντας στα ρούχα τους αναρχικά φυλλάδια και δύο όπλα. Στη συνέχεια βρέθηκαν να κατηγορούνται για τη δολοφονία ενός ταμία και του φύλακα του εργοστασίου υποδημάτων Σλέιτερ & Μόριλ, οι οποίοι μετέφεραν δύο κουτιά με εισπράξεις σε κεντρικό δρόμο προαστίου της Βοστώνης. Μετά από τρεις ακροάσεις, καταδικάστηκαν στην εσχάτη των ποινών το 1921 παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχε κανένα ακράδαντο αποδεικτικό στοιχείο εις βάρος τους.
1943: Ο γιατρός Γιόζεφ Μένγκελε, γνωστός κι ως ο Άγγελος του Θανάτου, αναλαμβάνει επικεφαλής του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Άουσβιτς.
 
1995…. Ο Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, απορρίπτει την πρόταση να αναγνωρίσει τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων, που είχαν επιβληθεί από τον ΟΗΕ στη χώρα του.
1956: Στο Λουγκάνο της Ελβετίας διοργανώνεται ο πρώτος ευρωπαϊκός διαγωνισμός τραγουδιού, Eurovision. Ο διαγωνισμός διεξήχθη στα πρότυπα του Μουσικού Φεστιβάλ του Σαν Ρέμο με τη συμμετοχή επτά κρατών: Γαλλία, Δυτική Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο και Ελβετία. 
 
1968…. Φοιτητές βάζουν φωτιά στο Χρηματιστήριο του Παρισιού, στο πλαίσιο των ταραχών του παρισινού Μάη του ’68.
 
1970…..δραματικά γεγονότα σημειώνονται στην Κύπρο, όταν 100 προσωπιδοφόροι λεηλατούν αποθήκη οπλισμού.
1994: Τέσσερις άνδρες καταδικάζονται σε 240 χρόνια φυλάκισης για τη βομβιστική επίθεση στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Νέας Υόρκης, το 1993.
1994: Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ εισηγούνται την παραπομπή του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στο Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών.
2000: Τα ισραηλινά στρατεύματα αποχωρούν από το νότιο Λίβανο μετά από κατοχή 22 ετών.
2004…..το καθεστώς της Βορείου Κορέας απαγορεύει τα κινητά τηλέφωνα.