Home Σαν Σήμερα Σαν Σήμερα: 27 Απριλίου

Σαν Σήμερα: 27 Απριλίου

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, στην Ελλάδα και στον κόσμο…

1124: Ανεβαίνει στο θρόνο της Σκοτίας ο πρίγκιπας Ντέιβιντ, γνωστός ως “ο Άγιος”.

129 απόφαση του πάπα Ιουλίου Β, απαγορεύεται να συμμετέχει σε θρησκευτικές εκδηλώσεις η Βενετία.

1805: Διεξάγεται η μάχη της Ντέρνα στη σημερινή Λιβύη, μεταξύ αμερικανών πεζοναυτών υπό τον Γουίλιαμ Ίτον και πειρατών υπό τον Γιουσούφ Καραμανλή, που λυμαίνονται τις ακτές της Βόρειας Αφρικής. Είναι η πρώτη χερσαία επιχείρηση των ΗΠΑ σε ξένο έδαφος. Τους πεζοναύτες συνδράμουν 500 έλληνες και άραβες μισθοφόροι. (Α’ Βερβερικός Πόλεμος)

1810: Ο Λούντβιχ βαν Μπετόβεν ολοκληρώνει την περίφημη πιανιστική σύνθεσή του «Fur Elise».

1840: Μπαίνει ο θεμέλιος λίθος στο παλάτι του Γουεστμίνστερ του Λονδίνου.

1875: Τη διακυβέρνηση της Έλλάδας αναλαμβάνει ο Χαρίλαος Τρικούπης.

1894: Ισχυρός σεισμός, μεγέθους 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και εντάσεως 10 βαθμών την κλίμακας Μερκάλι, σημειώνεται στις 7:21 μ.μ. με επίκεντρο στον Άγιο Κωνσταντίνο Φθιώτιδας. 255 άνθρωποι σκοτώνονται και 3.783 σπίτια καταρρέουν σε 69 οικισμούς, ενώ εκδηλώνεται τσουνάμι ύψους 3 μέτρων, που εισχωρεί ένα χιλιόμετρο μέσα στην ξηρά.

1908: Τελετή έναρξης των 4ων Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, οι οποίοι διαρκούν 6 μήνες (έως τις 31 Οκτωβρίου) και κατέχουν το ρεκόρ μεγαλύτερης διάρκειας. Συμμετέχουν 1.999 αθλητές και 36 αθλήτριες.

1941: Τα γερμανικά στρατεύματα μπαίνουν στην Αθήνα στις 27 Απριλίου 1941, Κυριακή του Θωμά. Οι σιδηρόφρακτες Μεραρχίες του Χίτλερ, μετά από ένα 20ήμερο σκληρών μαχών, επι ελληνικού εδάφους, μπαίνουν στην ελληνική πρωτεύουσα. Ο Ραδιοφωνικός σταθμός Αθηνών δια στόματος Κώστα Σταυρόπουλου ανακοινώνει: «Έλληνες, ύστερα από λίγα λεπτά ο ραδιοφωνικός μας σταθμός δεν θα είναι ελληνικός… αδέρφια ψηλά τις καρδιές…». Γερμανικό απόσπασμα ανεβαίνει στην Ακρόπολη και υψώνει την Γερμανική Σημαία με το αγκυλωτό σταυρό. 

1945: Οι Σύμμαχοι απορρίπτουν πρόταση ειρήνης από τον αρχηγό των SS Χάινριχ Χίμλερ, επιμένοντας στην άνευ όρων παράδοση της Γερμανίας.

1950: Στη Νότια Αφρική, ψηφίζεται το “Group Areas Act”, που διαχώρισε τις φυλές της χώρας, κορυφώνοντας το καθεστώς απαρτχάιντ.

1952: Η Παγκύπρια Εθνοσυνέλευση στη Λευκωσία εγκρίνει ψήφισμα για την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.

1953: Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ’ ζητά με επιστολή του προς τον Άγγλο κυβερνήτη της Κύπρου Ράιτ την αναγνώριση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος του Ιανουαρίου 1950 υπέρ της αυτοδιάθεσης ή τη διοργάνωση νέου δημοψηφίσματος, σύμφωνα με την απόφαση του ΟΗΕ στις 16/12/1952. 

1956: Ο ανίκητος παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών, Rocky Marciano, ανακοινώνει την αποχώρησή του από τα ριγκ μετά από 49 αγώνες, 43 από τους οποίους κέρδισε με νοκ άουτ.

1961: Η Σιέρα Λεόνε ανακηρύσσει την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία.

1967: Στο Κεμπέκ του Καναδά, ανοίγει τις πύλες της η διεθνής έκθεση εμπορίου EXPO, που την επισκέφθηκαν περισσότεροι από 50.000.000 άνθρωποι.

1972: Η Ιαπωνία παραλύει από την απεργία 1,6 εκατομμυρίων εργαζομένων.

1981: Το ποντίκι, ο “αχώριστος φίλος” των ηλεκτρονικών υπολογιστών, κάνει το ντεμπούτο του από την εταιρία Xerox.

1989: Στην Κίνα, φοιτητές πραγματοποιούν τη μεγαλύτερη διαδήλωση διαμαρτυρίας στην ιστορία του κομμουνιστικού καθεστώτος.

1991: Ο Ραούφ Ντενκτάς δηλώνει ότι, η δημιουργία ομοσπονδίας στην Κύπρο είναι αδύνατη, λόγω της ελληνοκυπριακής προσέγγισης στο Κυπριακό.

1992: Η έκθεση του Αλφόνς Κουκώ, εισηγητή του Συμβουλίου της Ευρώπης, για τη δημογραφική σύνθεση των κοινοτήτων στην Κύπρο επιβεβαιώνει τη δραματική αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα στο νησί από τον εκτεταμένο εποικισμό των κατεχομένων με παράνομους εποίκους από την Τουρκία.

1993: Ημιεπίσημες αντιπροσωπείες από την Ταϊβάν και την Κίνα συναντώνται στη Σιγκαπούρη για πρώτη φορά από το 1949, πραγματοποιώντας ένα βήμα προς την εκτόνωση των διπλωματικών σχέσεων των δυο χωρών.

1993: Το αεροσκάφος που μεταφέρει την Εθνική ομάδα της Ζάμπια πέφτει στην Γκαμπόν και σκοτώνονται όλοι οι επιβάτες. Η ομάδα πήγαινε στη Σενεγάλη για να παίξει παιχνίδι για τα προκριματικά του Μουντιάλ του 1994.

2003: Στην Κύπρο ανοίγουν, τέσσερις ημέρες μετά το άνοιγμα του οδοφράγματος στο Λήδρα Πάλας και άλλα δύο οδοφράγματα, αυτά στα Στροβίλια και στο Πέργαμος.