Home Σαν Σήμερα Σαν Σήμερα: 29 Σεπτεμβρίου

Σαν Σήμερα: 29 Σεπτεμβρίου

61 π.Χ.: Ο Πομπήιος εορτάζει τον τρίτο του θρίαμβο, για τις νίκες του εναντίον των πειρατών και το τέλος των Μιθριδατικών Πολέμων.

1227: Ο αυτοκράτορας Φρειδερίκος Β’ Χοενστάουφεν αφορίζεται από τον Πάπα Γρηγόριο Θ’, επειδή δεν τήρησε την υπόσχεσή του να συμμετάσχει στις σταυροφορίες.

1364: Οι αγγλικές δυνάμεις νικούν τις γαλλικές στη μάχη του Ορέ, στη Βρετάνη.

1578: Ιδρύεται από τους Ισπανούς η πρωτεύουσα της Ονδούρας, Τεγουσιγάλπα.

1650: Ο Χένρι Ρόμπινσον ανοίγει στο Λονδίνο το πρώτο καταγεγραμμένο γραφείο συνοικεσίων.

1684: Ο Φραντσέσκο Μοροζίνι καταλαμβάνει την Πρέβεζα από τους Οθωμανούς.

1687: Οι Οθωμανοί παραδίδουν τη βομβαρδισμένη Ακρόπολη των Αθηνών στον Φραντσέσκο Μοροζίνι.

1789: Το υπουργείο Πολέμου των Ηνωμένων Πολιτειών δημιουργεί για πρώτη φορά τακτικό στρατό με δύναμη μερικών εκατοντάδων ανδρών.

1793: Η λέξη «τένις» αναφέρεται για πρώτη φορά σε αγγλικό αθλητικό περιοδικό.

1829: Ιδρύεται η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου, γνωστή ως Scotland Yard.

1908: Στη Λουκέρνη της Ελβετίας, διεθνής διάσκεψη απαγορεύει την απασχόληση παιδιών κάτω των 14 ετών σε νυχτερινή εργασία σε εργοστάσια.

1911: Η Ιταλία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

1913: Ο Γερμανός εφευρέτης του κινητήρα εσωτερικής καύσης, Ρούντολφ Ντίζελ, εξαφανίζεται με μυστηριώδη τρόπο, ενώ έχει επιβιβαστεί σε πλοίο από τη Γάνδη του Βελγίου με προορισμό τη Μεγάλη Βρετανία. Ο θάνατός του θα επιβεβαιωθεί στις 18 Οκτωβρίου, μετά την ανεύρεση του πτώματός του.

1918: Η Βουλγαρία υπογράφει ανακωχή κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

1919: Ο Μουσταφά Κεμάλ επεκτείνει τη δραστηριότητά του μέχρι τη Σμύρνη, με στόχο την εκδίωξη των Ελλήνων από τη Μικρά Ασία.

1923: Η Μεγάλη Βρετανία αναλαμβάνει επίσημα τον έλεγχο της Παλαιστίνης.

1925: Δημοσιεύεται το Σύνταγμα που κατάρτισε η 30μελής Επιτροπή της Εθνοσυνέλευσης. Ο στρατηγός Θεόδωρος Πάγκαλος διαλύει την Εθνοσυνέλευση και προκηρύσσει εκλογές.

1940: Δύο αεροσκάφη Avro Anson συγκρούονται στον αέρα πάνω από τη Νέα Νότια Ουαλία στην Αυστραλία, μετά τη σύγκρουση παραμένουν κολλημένα το ένα με το άλλο και στη συνέχεια προσγειώνονται μαζί με ασφάλεια.

1941: Αρχίζει η σφαγή του Μπάμπι Γιαρ. Περίπου 30.000 Εβραίοι της Σοβιετικής Ένωσης και άλλοι «ανεπιθύμητοι» εκτελούνται στο ομώνυμο φαράγγι του Κιέβου, με διαταγή του Χάινριχ Χίμλερ. Ο Ντμίτρι Σοστακόβιτς θα τους αφιερώσει το πρώτο μέρος της Συμφωνίας αρ. 13, γνωστής και ως Μπάμπι Γιαρ.

1943: Εκτελούνται ομαδικώς από Τσάμηδες οι 49 πρόκριτοι της Παραμυθιάς, αφού προηγουμένως διατάχθηκαν να σκάψουν μόνοι τους τον τάφο τους.

1944: Οι ναζί πυρπολούν τη συνοικία του Αγίου Γεωργίου του Πυριτιδοποιείου (Αιγάλεω), ενώ παράλληλα εκτελούν ή καίνε ζωντανούς άνω των 100 κατοίκους της περιοχής.

1954: Με την υπογραφή σχετικής συνθήκης δημιουργείται το CERN, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Πυρηνική Έρευνα. Ιδρύεται από δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες και σήμερα αριθμεί 20 κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η οποία είναι και ιδρυτικό μέλος.

1961: Κυκλοφορεί το κόμικ «Μαφάλντα» από τον Αργεντινό καρτουνίστα Κίνο (κατά κόσμον Χοακίν Σαλβαδόρ Λαβάδο Τεχόν).

1968: Πραγματοποιείται το δημοψήφισμα-παρωδία της χούντας για το σχέδιο Συντάγματος. Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, το 92,21% των ψηφοφόρων ψηφίζει «ναι», ενώ μόνο το 7,79% ψηφίζει «όχι».

1974: Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αναγγέλλει την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας.

1978: Πεθαίνει ο πάπας Ιωάννης Παύλος Α’, έχοντας υπηρετήσει μόλις 33 ημέρες ως επίσκοπος Ρώμης. Αποτέλεσε τον πρώτο ποντίφικα που προήλθε από την εργατική τάξη.

1979: Οι Police ανεβαίνουν στο Νο1 των αγγλικών charts με το τραγούδι του «Message In A Bottle». Είναι η πρώτη μεγάλη επιτυχία του συγκροτήματος.

1988: Η NASA εκτοξεύει την αποστολή STS-26, την πρώτη μετά την τραγωδία του «Challenger».

1990: Πραγματοποιεί την πρώτη του πτήση το Lockheed YF-22, το οποίο θα εξελιχθεί αργότερα στο F-22 Raptor.

1992: Η Ρωσία δηλώνει ότι δεν αναγνωρίζει άλλο κράτος από την Κυπριακή Δημοκρατία.

1993: Η Κίνα ζητά από τον ΟΗΕ την πλήρη καταστροφή των πυρηνικών οπλοστασίων.

1995: Αποσύρεται από την ενεργό δράση ο μεγάλος Έλληνας καλαθοσφαιριστής Νίκος Γκάλης, σε ηλικία 38 ετών.

1998: Στην Αλβανία, ο Φάτος Νάνο υποβάλλει την παραίτηση του, λόγω αδυναμίας σχηματισμού νέου Υπουργικού Συμβουλίου, από τον κυβερνητικό συνασπισμό. Ως υποψήφιο για την πρωθυπουργία της χώρας, η προεδρία του Σοσιαλιστικού Κόμματος προτείνει το γενικό γραμματέα, Παντελή Μάικο.

2002: Έπειτα από πολιορκία δέκα ημερών, ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιάσερ Αραφάτ, βγαίνει από το αρχηγείο του στη Ραμάλα, χαρακτηρίζοντας «τέχνασμα» την αποχώρηση των Ισραηλινών. Μετά τις ασφυκτικές πιέσεις που άσκησαν οι ΗΠΑ, το Ισραήλ αποφασίζει να αποσύρει τις δυνάμεις του από το αρχηγείο του Παλαιστίνιου ηγέτη.

2002: Η ένοπλη οργάνωση των Βάσκων αυτονομιστών, ΕΤΑ, διακηρύσσει ότι θα αντιμετωπίζει ως στρατιωτικούς στόχους το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα και το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

2002: Στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα Καράτε Ανδρών και γυναικών στο Μακροχώρι Βέροιας, η ελληνική ομάδα κατακτά 17 μετάλλια (6 χρυσά, 7 ασημένια, 4 χάλκινα) και καταλαμβάνει τη 2η θέση.

2002: Παγκόσμιος πρωταθλητής της κατηγορίας των 100 κιλών στο σαμπό, είδους πάλης (κάτι ανάμεσα σε πάλη και αμυντική τέχνη), αναδεικνύεται στη Γιουγκοσλαβία ο Διονύσης Ηλιάδης. Πέτυχε τέσσερις νίκες σε ισάριθμους αγώνες.

2003: Επτά Πακιστανοί μετανάστες βρίσκουν τραγικό θάνατο σε περιφραγμένο ναρκοπέδιο στον Έβρο, στην περιοχή Λυκόφη. Το 1999 είχαν σκοτωθεί πέντε άνθρωποι.

2004: Στην Αθήνα, η τρομοκρατική οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας» επιχείρησε βομβιστική επίθεση με στόχο δύο λεωφορεία των ΜΑΤ στην αερογέφυρα της Π. Ράλλη.

2004: O αστεροειδής «4.179 Τουτάτης» περνά εντός 1 εκατ. μιλίων από τη Γη (είναι ο μεγαλύτερος γνωστός αστεροειδής που περνάει κοντά από τον πλανήτη μας).

2004: Επιτυχής είναι η πτήση του διαστημικού οχήματος «SpaceShipOne», το οποίο κερδίζει και το βραβείο Burt Rutan Ansari X.

2004: Νέος πρωθυπουργός της Ουγγαρίας γίνεται ο Φέρεντς Γκιουρτσάνι.

2005: Σε δημοψήφισμα στην Αλγερία, το 97% ψηφίζει υπέρ της εθνικής συμφιλίωσης και χορήγησης αμνηστίας.

2005: Τρόμος ξανά επικρατεί στο Ιράκ, όπου σκοτώνονται περισσότερα από 80 άτομα.

2006: Από συντριβή βραζιλιάνικου αεροσκάφους Boeing 737 της Gol Transportes Aéreos στο Μάτο Γκρόσο της Βραζιλίας, βρίσκουν το θάνατο όλοι (συνολικά 155) οι επιβαίνοντες.

2015: Μεγάλη νίκη πανηγυρίζει ο Ολυμπιακός στο Λονδίνο με 2-3 επί της Άρσεναλ, η οποία είναι η πρώτη των «ερυθρολεύκων» στην Αγγλία για το Champions League.