Home Σαν Σήμερα Σαν Σήμερα:4 Νοεμβρίου

Σαν Σήμερα:4 Νοεμβρίου

1576: Στη Φλάνδρα, οι Ισπανοί καταλαμβάνουν την Αμβέρσα (μετά από τρεις ημέρες η πόλη έχει σχεδόν καταστραφεί).

1798: Ξεκινά η ρωσο-οθωμανική πολιορκία της Κέρκυρας.

1821: Οι επαναστατημένοι Έλληνες νικούν τους Τούρκους στο Χαλάνδρι και το Μαρούσι. Στη συνέχεια καταλαμβάνουν την Αθήνα και αρχίζουν τη δεύτερη πολιορκία της Ακροπόλεως.

1839: Ξεσπά εξέγερση στο Νιούπορτ, η τελευταία μεγάλης κλίμακας ένοπλη εξέγερση ενάντια στην εξουσία στην ηπειρωτική Βρετανία.

1847: Ο Σκωτσέζος γιατρός, Τζέιμς Γιανγκ Σίμπσον, ανακαλύπτει τις αναισθητικές ιδιότητες του χλωροφόρμιου.

1866: Το βασίλειο της Ιταλίας προσαρτά τη Βενετία.

1884: Στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, ο Δημοκρατικός υποψήφιος Γκρόβερ Κλίβελαντ, επικρατεί του Ρεπουμπλικάνου Τζέιμς Τζ. Μπλέιν και γίνεται ο 22ος πρόεδρος της χώρας.

1899: Εκδίδεται το έργο του Ζίγκμουντ Φρόιντ «Η ερμηνεία των ονείρων».

1911: Λήγει το «Επεισόδιο του Αγαδίρ» με τη Γαλλία και τη Γερμανία να τα βρίσκουν για το Μαρόκο. Η Γερμανία αναγνωρίζει τη γαλλική κυριαρχία με αντάλλαγμα ένα κομμάτι από το Γαλλικό Κονγκό.

1912: Οι Έλληνες νικούν τους Οθωμανούς στη Σιάτιστα, στα πλαίσια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

1912: Ο «δάσκαλος της πολιτικής», Γούντροου Ουίλσον, εκλέγεται 28ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

1918: Συνέρχεται το ιδρυτικό συνέδριο του ΣΕΚΕ (νυν ΚΚΕ) στα γραφεία του Συνδέσμου Μηχανικών Ατμοπλοίων, στον Πειραιά.

1918: Στα πλαίσια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, τίθεται σε ισχύ η ανακωχή μεταξύ της Αυστροουγγαρίας και της Ιταλίας.

1921: Δολοφονείται στο Τόκιο ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Χάρα Τακάσι.

1921: Ιδρύονται από τον Αδόλφο Χίτλερ τα Τάγματα Εφόδου (SA), παραστρατιωτική οργάνωση του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος, που θα βοηθήσει τους ναζί να πάρουν την εξουσία στη Γερμανία. Φορούν καφέ πουκάμισα για να ξεχωρίζουν από τα SS, που φορούν μαύρα.

1922: Ο Άγγλος αρχαιολόγος, Χάουαρντ Κάρτερ, ανακαλύπτει τον τάφο του Φαραώ Τουταγχαμών στην Αίγυπτο.

1940: Ανακοινώνεται επίσημα η απόβαση βρετανικών στρατευμάτων στην Κρήτη, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

1942: Πραγματοποιείται η δεύτερη μάχη του Ελ Αλαμέιν. Παρακούοντας τη ρητή διαταγή του Αδόλφου Χίτλερ, ο στρατάρχης Έρβιν Ρόμελ οδηγεί τις δυνάμεις του σε υποχώρηση.

1944: Η Ελλάδα απελευθερώνεται από τους ναζί. Ολοκληρώνεται η εκκένωση στα ηπειρωτικά της χώρας, καθώς γερμανικές φρουρές παραμένουν μόνο στα νησιά Ρόδο, Κάλυμνο, Κω, Λέρο, Τήνο, Μήλο, και στο βορειοδυτικό τμήμα της Κρήτης μέχρι το Μάιο του 1945.

1949: Ο ΟΗΕ σταματά την αποστολή στρατιωτικού υλικού προς τη Βουλγαρία και την Αλβανία, επειδή τροφοδοτούν τους Έλληνες αντάρτες.

1952: Στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος Ντουάιτ Αϊζενχάουερ νικά το δημοκρατικό αντίπαλό του, Αντλάι Στίβενσον, και γίνεται ο 34ος πρόεδρος της χώρας.

1956: Σοβιετικά στρατεύματα εισβάλλουν στην Ουγγαρία. Σε δύο ημέρες θα πετύχουν τον στόχο τους. Ο πρωθυπουργός Ίμρε Νάγκι αντικαθίσταται από τον Γιάνος Καντάρ. Εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώνονται, περισσότεροι τραυματίζονται και σχεδόν 250.000 εγκαταλείπουν τη χώρα.

1961: Ορκίζεται η νέα κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, αφού κέρδισε τις εκλογές, οι οποίες έμειναν στην ιστορία ως εκλογές «βίας και νοθείας». Ο αρχηγός της Ένωσης Κέντρου, Γεώργιος Παπανδρέου, επαναλαμβάνει ότι δεν την αναγνωρίζει ως νόμιμη κυβέρνηση.

1966: Ο ποταμός Άρνος πλημμυρίζει τη Φλωρεντία, σε μέγιστο ύψος 6,7 μ., αφήνοντας χιλιάδες άστεγους και καταστρέφοντας εκατομμύρια αριστουργήματα τέχνης και σπάνια βιβλία. Επίσης, την ίδια ημέρα η Βενετία πλημμυρίζει σε ύψος 1,94 μ., που αποτελεί το υψηλότερο καταγεγραμμένο όλων των εποχών.

1973: Η Ολλανδία βιώνει την πρώτη της Κυριακή χωρίς αυτοκίνητο, λόγω της πετρελαϊκής κρίσης εκείνης της χρονιάς. Οι αυτοκινητόδρομοι χρησιμοποιούνται μόνο από όσους μετακινούνται με ποδήλατα και πατίνια.

1979: Ιρανοί ισλαμιστές καταλαμβάνουν την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τεχεράνη και κρατούν ομήρους 63 Αμερικανούς για 444 μέρες. Οι εισβολείς, στην πλειοψηφία τους φοιτητές, ζητούν από τις ΗΠΑ να στείλουν τον πρώην Σάχη πίσω στο Ιράν για να δικαστεί. Η κρίση που ξεσπά σφραγίζει οριστικά το μέλλον του προέδρου Τζίμι Κάρτερ.

1980: Ο πρώην ηθοποιός του Χόλιγουντ και Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Ρόναλντ Ρέιγκαν, κατατροπώνει εκλογικά τον Δημοκρατικό Τζίμι Κάρτερ και τον διαδέχεται στον προεδρικό θώκο.

1980: Καθιερώνεται η πενθήμερη εβδομάδα εργασίας στην Ελλάδα.

1992: Με 319 ψήφους υπέρ και 316 κατά το αγγλικό Κοινοβούλιο επικυρώνει τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

1995: Δολοφονείται ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Γιτζάκ Ράμπιν.

1996: Τραγικό δυστύχημα σημειώνεται στο θαλάσσιο χώρο βόρεια της Σάμου, όταν η πυραυλάκατος «Κωστάκος» του Πολεμικού Ναυτικού εμβολίζεται από το επιβατηγό πλοίο «Σάμαινα». Από τον σφοδρό εμβολισμό σκοτώνονται ακαριαία 4 υπαξιωματικοί, ενώ η πυραυλάκατος κόβεται στα δύο και βυθίζεται μέσα σε 10 λεπτά χωρίς να χάσει τη ζωή του κανένας άλλος από το πλήρωμα των 50 και πλέον ανδρών.

2001: Ο Βλάσης Μάρας κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο μονόζυγο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ενόργανης Γυμναστικής, που διεξάγεται στη Γάνδη.

2008: Ο Μπαράκ Ομπάμα εκλέγεται 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ και γίνεται ο πρώτος Αφροαμερικανός που αναλαμβάνει χρέη επικεφαλής της χώρας. Συγκεντρώνει το 52,92% των ψήφων και 365 εκλέκτορες, έναντι 45,67% και 173 εκλεκτόρων του Τζον ΜακΚέιν.

2020: Ο πρώην πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου και εκπρόσωπος του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου Jakup Krasniqi μεταφέρεται στο Ειδικό Δικαστήριο του Κοσσυφοπεδίου στη Χάγη για να δικαστεί με την κατηγορία των εγκλημάτων πολέμου και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας κατά τη διάρκεια του πολέμου του Κοσσυφοπεδίου.

2020: Οι αστρονόμοι ανακοινώνουν την ανακάλυψη του πρώτου σήματος γρήγορης ραδιοέκρηξης (FRB) που ανιχνεύθηκε στον Γαλαξία μας. Το σήμα πιστεύεται ότι προέρχεται από ένα magnetar.

2021: Ο Πάπας Φραγκίσκος διορίζει τη Ραφαέλα Πετρίνι ως νέα γενική γραμματέα της Ποντιφικής Επιτροπής για το Κράτος της Πόλης του Βατικανού, και γίνεται η πιο υψηλόβαθμη γυναίκα στη Ρωμαϊκή Κουρία και η πρώτη γυναίκα που κατέχει ποτέ αυτή τη θέση