Home Σαν Σήμερα Σαν Σήμερα: 9 Ιουνίου

Σαν Σήμερα: 9 Ιουνίου

68: Ο Νέρων αυτοκτονεί, γεγονός που σηματοδοτεί το τέλος της Ιούλιο-Κλαυδιανής δυναστείας.

1534: Ο Ζακ Καρτιέ είναι ο πρώτος Ευρωπαίος που ανακαλύπτει επίσημα τον ποταμό Άγιο Λαυρέντιο στον Καναδά.

1815: Ολοκληρώνονται οι εργασίες του Συνεδρίου της Βιέννης και υπογράφεται η τελική πράξη. Υπό την προεδρία του αυστριακού πολιτικού, Κλέμενς φον Μέτερνιχ, γίνεται προσπάθεια να αναδιαταχθεί ο πολιτικός χάρτης της Ευρώπης, μετά την ήττα του Ναπολέοντα.

1821: Οι Οθωμανοί, υπό τον Ομέρ Βρυώνη και τον Κιοσέ Μεχμέτ, επιτίθενται στη Λιβαδειά και την παραδίδουν στις φλόγες. Σκοτώνουν 1.000 και αιχμαλωτίζουν 2.500 γυναικόπαιδα, ενώ περίπου 2.000 κάτοικοι προλαβαίνουν και κλείνονται στο φρούριο.

1822: Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης, οι Τούρκοι παραδίδουν την Ακρόπολη των Αθηνών.

1893: Στο σπίτι του Στέφανου Φραγκιάδη, πρώτου προέδρου του Εθνικού Γ.Σ., γίνεται η πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ. του συλλόγου, που ιδρύθηκε δύο εβδομάδες νωρίτερα (23 Μαΐου), με πρώτο θέμα την ίδρυση του πρώτου ιδιωτικού γυμναστηρίου στην οδό Κηφισίας 45.

1889: Η Μεγάλη Βρετανία «νοικιάζει» το Χονγκ Κονγκ από την Κίνα για 99 χρόνια.

1916: Ο Συμμαχικός Στόλος καταπλέει στο Φάληρο και επιδίδει τελεσίγραφο στην κυβέρνηση Αλέξανδρου Ζαΐμη για διάλυση της Βουλής, προκήρυξη νέων εκλογών, αποστράτευση του Ελληνικού Στρατού και απομάκρυνση των γερμανόφιλων αξιωματικών (Εθνικός Διχασμός).

1920: Την έναρξη των επιθέσεων του Ελληνικού Στρατού στη Μικρά Ασία κηρύσσει ο αντιστράτηγος Λεωνίδας Παρασκευόπουλος.

1923: Ο Βουλγαρικός Στρατός αναλαμβάνει την κυβέρνηση με πραξικόπημα.

1930: Συνωστισμός σημειώνεται στην οδό Ερμού της Αθήνας και διακοπή της συγκοινωνίας από το πλήθος, που συγκεντρώνεται για να θαυμάσει τη μις Ευρώπη, Αλίκη Διπλαράκου.

1934: Ο Donald Duck κάνει το ντεμπούτο του στην ταινία «The Wise Little Hen».

1935: Εκλογές διεξάγονται στην Ελλάδα, με αποχή όλων των βενιζελικών κομμάτων. Νικητής αναδεικνύεται ο κυβερνητικός συνασπισμός Τσαλδάρη – Κονδύλη.

1946: Ο Μπουμιμπόλ Αντουλγιαντέι ανεβαίνει στο θρόνο της Ταϊλάνδης. Θα αποτελέσει τον μακροβιότερο βασιλεύοντα μονάρχη στον κόσμο από το 1989 έως το 2016.

1958: Η βασίλισσα Ελισάβετ ανοίγει επίσημα το Αεροδρόμιο Gatwick του Λονδίνου.

1965: Δημοσιοποιείται σε εφημερίδες η υποτιθέμενη κομουνιστική δολιοφθορά σε στρατιωτικές μονάδες του Έβρου. Πρόκειται για σκευωρία που έχει στήσει και οργανώσει ο μετέπειτα δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος.

1967: Το Ισραήλ καταλαμβάνει τα Υψώματα του Γκολάν από τη Συρία, κατά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών.

1976: Στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος, που διεξάγεται στη Νέα Φιλαδέλφεια, ο Βασίλης Χατζηπαναγής οδηγεί σε μεγάλη νίκη τον Ηρακλή επί του Ολυμπιακού, με 6-5 στα πέναλτι. Ο κανονικός αγώνας και η παράταση λήγουν με σκορ 4-4. Αυτός είναι και ο μόνος εγχώριος ποδοσφαιρικός τίτλος για τον «γηραιό» (θα κατακτήσει το 1985 και ένα Βαλκανικό Κύπελλο).

1996: Ο Λίνους Τόρβαλντς δημοσιεύει τον Πυρήνα 2.0 του Linux. Από αυτήν την έκδοση το Linux τρέχει σε μη-Intel αρχιτεκτονικές.

1999: Η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας (Σερβία και Μαυροβουνίου) υπογράφουν συνθήκη ειρήνης με το NATO.

2006: Κάνει σέντρα το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου στη Γερμανία.

2008: Οι ισχυρές βροχοπτώσεις προκαλούν την κατάρρευση του φράγματος στην πόλη Ντέλτον. Τελικά η λίμνη Ντέλτον χάνει όλο το νερό της.

2008: Έκρηξη δύο βομβών κοντά σε σιδηροδρομικό σταθμό στο Αλγέρι σκοτώνει τουλάχιστον 13 ανθρώπους.

2009: Μια έκρηξη σε ξενοδοχείο της πόλης Πεσαβάρ στο Πακιστάν, σκοτώνει 17 άτομα και τραυματίζει τουλάχιστον 46.

2010: Ανεξαρτητοποιούνται οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Φώτης Κουβέλης, Νίκος Τσούκαλης, Θανάσης Λεβέντης και Γρηγόρης Ψαριανό.

2020: Πλήθος διαδηλωτών στην Οξφόρδη συγκεντρώθηκε έξω από το Oriel College, απαιτώντας να απομακρυνθεί το άγαλμα του Cecil Rhodes[121].Οι διαδηλωτές σιώπησαν για 8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα στη μνήμη του George Floyd. Οι διαμαρτυρίες συνεχίστηκαν και αλλού στη χώρα, μεταξύ άλλων στο Μπάρκινγκ του Λονδίνου

2021: Το Ελ Σαλβαδόρ γίνεται η πρώτη χώρα που αποδέχεται το Bitcoin ως νόμιμο χρήμα, αφού η Νομοθετική Συνέλευση ψηφίζει με ψήφους 62-22 για να περάσει το νομοσχέδιο που υπέβαλε ο πρόεδρος Nayib Bukele και το οποίο χαρακτηρίζει το κρυπτονόμισμα ως τέτοιο.

2021: Δικαστήριο της Ρωσίας ξεκινά τη διαδικασία αξιολόγησης αιτήματος να χαρακτηριστεί το δίκτυο Anti-Corruption Foundation του αντιπολιτευόμενου ακτιβιστή Αλεξέι Ναβάλνι ως “εξτρεμιστικό”, γεγονός που, σύμφωνα με τους δικηγόρους και τους συμμάχους του Ναβάλνι, θα τους εμποδίσει να θέσουν υποψηφιότητα και να ασκήσουν τις δραστηριότητές τους.

2021: Το Βιετνάμ ανακοινώνει ότι σκοπεύει να αναβάλει τους Αγώνες Νοτιοανατολικής Ασίας, έναν από τους πέντε υποπεριφερειακούς Αγώνες του Ολυμπιακού Συμβουλίου της Ασίας, για το επόμενο έτος, επικαλούμενο ανησυχίες για την πανδημία COVID-19. Οκτώ από τα 11 κράτη-μέλη της Ομοσπονδίας Αγώνων Νοτιοανατολικής Ασίας έχουν αντιταχθεί στην πρόταση του Βιετνάμ να αναβάλει τη διοργάνωση, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ολυμπιακού Συμβουλίου της Μαλαισίας.