Home Σαν Σήμερα Σαν σήμερα γεννιέται ο Norman Ramsey Jr. και μαζί του ο λόγος...

Σαν σήμερα γεννιέται ο Norman Ramsey Jr. και μαζί του ο λόγος που μπορούμε να μετράμε τον χρόνο με ακρίβεια

Σαν σήμερα το 1915 γεννιέται ο Norman Ramsey Jr., Αμερικανός φυσικός και αποδέκτης του βραβείου Νόμπελ Φυσικής το 1989. Η δουλειά του Ramsey, οδήγησε στη δημιουργία του Ατομικού ρολογιού, που προσφέρει την υψηλότερη μέχρι σήμερα διαθέσιμη ακρίβεια μέτρησης του χρόνου.

Στο παρελθόν η μέτρηση του χρόνου βασιζόταν στην περιστροφή της Γης γύρω από τον άξονα της (μια πλήρης περιστροφή είναι μια μέρα). Όμως επειδή ο πλανήτης μας εμφανίζει διαχρονικά μια αστάθεια στον άξονα της περιστροφής του, μερικές μέρες μπορεί να είναι μικρότερες από άλλες.

Η δημιουργία το 1955 των ατομικών ρολογιών που μετρούν τον χρόνο με βάση τις «ταλαντώσεις» των ατόμων (όταν αυτά μεταπίπτουν από την μια ενεργειακή κατάσταση σε μια άλλη), έλυσε αυτό το πρόβλημα, καθώς πλέον ο χρόνος δεν μετριέται με βάση ένα αστρονομικό γεγονός. Ένα «νέφος» ατόμων καισίου εκτίθεται σε ακτινοβολία μικροκυμάτων, με συνέπεια την ταλάντωσή τους, που μετρά τον χρόνο.

Η νέα τεχνική χρησιμοποιείται από το 1967 για τον ορισμό του δευτερολέπτου στο Διεθνές Σύστημα Μονάδων.

Με βάση τα ατομικά ρολόγια, ο χρόνος ορίστηκε το 1967 από το Διεθνές σύστημα μονάδων ως 9.192.631.770 ταλαντώσεις Καισίου 133 από μια ενεργειακή κατάσταση σε άλλη. Το ατομικό ρολόι έχει ακρίβεια 0,0000000000000015 δευτερόλεπτα!

Στο μεταξύ, η τεχνολογία βελτιώνεται. Ανεξάρτητοι επιστήμονες έχουν παρουσιάσει και άλλα είδη ατομικών ρολογιών, τα οποία μετράνε με ακόμα περισσότερη ακρίβεια τον χρόνο!