Home Σαν Σήμερα Σαν σήμερα, το 1877, γεννιέται ο Frederick Soddy και ο λόγος που...

Σαν σήμερα, το 1877, γεννιέται ο Frederick Soddy και ο λόγος που γνωρίζουμε πού οφείλεται η ραδιενέργεια

Σαν σήμερα το 1877 γεννιέται ο Frederick Soddy, Άγγλος ραδιοχημικός που προσδιόρισε, μαζί με τον Ernest Rutherford, ότι η ραδιενέργεια οφείλεται στη «µεταστοιχείωση» χημικών στοιχείων. Την αλλαγή δηλαδή από ένα στοιχείο σε ένα άλλο.

Οι Soddy και Rutherford αντιλήφθηκαν ότι η συμπεριφορά των ραδιενεργών στοιχείων οφειλόταν στη διάσπασή τους σε άλλα στοιχεία. Η διάσπαση αυτή εξέπεμπε ακτινοβολία α, β και γ. `Οταν ανακαλύφθηκε η ραδιενέργεια, κανείς δεν γνώριζε ποια ήταν η αιτία της. Χρειάσθηκε προσεκτική έρευνα από τους Soddy και Rutherford για να αποδειχθεί ότι η πυρηνική µεταστοιχείωση συνέβαινε στην πραγματικότητα.

Απέδειξε επίσης την ύπαρξη των “ισοτόπων” ορισμένων ραδιενεργών στοιχείων. Δηλαδή έδειξε ότι ένα ραδιενεργό στοιχείο μπορεί να έχει πάνω από μία ατομική μάζα (διαφορετικό βάρος δηλαδή), αλλά οι χημικές του ιδιότητες να παραμένουν σταθερές. Ο Soddy ονόμασε αυτόν τον διαχωρισμό ισότοπο, από τις ελληνικές λέξεις που υποδήλωναν τον «ίδιο τόπο» ή θέση στον περιοδικό πίνακα των στοιχείων.

Για τις ανακαλύψεις του ο Soddy, βραβεύτηκε με το Νόμπελ Χημείας το 1921.

Επίσης, προς τιμήν του, ονομάστηκε ένας κρατήρας στην αόρατη (από τη γη) πλευρά του φεγγαριού (Ο Κρατήρας Soddy) και ένα ραδιενεργό ορυκτό, ο Σοδευϊτης.