Home Σαν Σήμερα Σαν σήμερα το 1943 γεννιέται ο Arthur McDonald, ο άνθρωπος που «ζύγισε»...

Σαν σήμερα το 1943 γεννιέται ο Arthur McDonald, ο άνθρωπος που «ζύγισε» τα νετρίνο

Σαν σήμερα, το 1943, γεννιέται ο Καναδός Άρθουρ ΜακΝτόναλντ που τιμήθηκε με το Νόμπελ Φυσικής 2015 για την έρευνά του στα νετρίνο, τα στοιχειώδη σωματίδια.

Οι McDonald βραβεύτηκε μαζί με τον Ιάπωνα Takaaki Kajita για «Την ανακάλυψη των ταλαντώσεων των νετρίνων, που δείχνουν ότι τα νετρίνα διαθέτουν μάζα και επιτρέποντας με τον τρόπο αυτόν την κατανόηση της εσωτερικής λειτουργίας της ύλης και την καλύτερη γνώση του σύμπαντος», όπως ανέφερε η επιτροπή των βραβείων Νόμπελ.

«Η ανακάλυψη οδήγησε στο μεγάλης σημασίας συμπέρασμα ότι τα νετρίνα, που εθεωρείτο ότι δεν διαθέτουν μάζα, τελικά έχουν, αν και ισχνή, μάζα», γράφει στην αιτιολόγηση της απόφασής της η Επιτροπή του βραβείου Νόμπελ, κάνοντας λόγο για “ιστορική ανακάλυψη”.

Το νετρίνο είναι ένα στοιχειώδες σωματίδιο της ύλης, με τις ιδιότητες του φαντάσματος ή του χαμαιλέοντα (!) και απαντάται ένα δισεκατομμύριο φορές περισσότερο στο σύμπαν από κάθε ένα από τα στοιχεία του ατόμου. Όμως, ο εντοπισμός του παραμένει απίστευτα δύσκολος.

Το νετρίνο, που ιντριγκάρει τους φυσικούς από τις δεκαετία του ’60, δεν διαθέτει ηλεκτρικό φορτίο, πράγμα που του επιτρέπει να γίνεται φάντασμα διαπερνώντας την ύλη.

Από τα 10 δισεκατομμυρίων νετρίνων που διασχίζουν τη Γη, ένα και μοναδικό θα αλληλεπιδράσει με ένα άτομο του πλανήτη μας και θα χρειαστεί ένα έτος φωτός και πολλαπλά στρώματα μολύβδου για τη “σύλληψη” των μισών από αυτά τα στοιχειώδη σωματίδια που έχουν την ιδιότητα να μεταλλάσσονται συχνά.