Home Τα νέα της Επιστήμης 1η θέση στα προκριματικά της Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής κατέλαβε ελληνική ομάδα

1η θέση στα προκριματικά της Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής κατέλαβε ελληνική ομάδα

Η ομάδα Pop2See Smart Class κατέκτησε την 1η θέση στα προκριματικά της Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, και θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Ολυμπιάδα (WRO 2022) που θα διεξαχθεί στο Ντόρτμουντ της Γερμανίας, στις 17-19 Νοεμβρίου.

Η ομάδα αποτελείται από:

  • την Αλίκη Ράγκου, πρωτοετή φοιτήτρια Χημικών Μηχανικών Πανεπιστημίου Πατρών,
  • τον Κωνσταντίνο Μαζαράκη, μαθητή 3ης Λυκείου στο Πρότυπο Γενικό Λύκειο Πατρών
  • τον Γιάννη Ράγκο, μαθητή 1ης Λυκείου στο 13ο ΓΕΛ Πατρών, και
  • τον προπονητή τους, Σπύρο Τσουκαλά, που ασχολείται με το χώρο των startups

Αφού διακρίθηκε στον Εθνικό Διαγωνισμό Νέων Επιστημόνων του Υπουργείου Παιδείας, η ομάδα εκπροσώπησε τον Σεπτέμβριο, μαζί με άλλες δύο ομάδες, την Ελλάδα στον 33ο Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό των Νέων Επιστημόνων 2022, στο Leiden της Ολλανδίας. Εκεί το πρότζεκτ Pop2See Smart Class παρουσιάστηκε στους κριτές αλλά και σε πολλούς επισκέπτες, μαθητές, καθηγητές και γονείς, κερδίζοντας τις εντυπώσεις.

Το περίπτερο της ομάδας επισκέφθηκε και η Πρέσβης της Ελλάδας στη Χάγη, κυρία Κατερίνα Γκίνη, η οποία ενθουσιάστηκε με την καινοτομία και εφευρετικότητα της πρότασης-λύσης για την ανεξαρτητοποίηση των τυφλών μαθητών.

Στις προσπάθειές τους στάθηκαν αρωγοί και οι μέντορες της ομάδας, Ιωάννης Ε. Κοσμαδάκης, ServiceNow developer στη Deloitte, Δημήτρης Τσαπλαρής, μέλος της startup Kytion Robotics, και η ambassador της ομάδας, Άννα Μπαλάν, Tik Tok influencer. Το Pop2See Smart Class επιτρέπει στα τυφλά παιδιά να παρακολουθούν το πρόγραμμα των γενικών σχολείων και των πανεπιστημίων, με ή χωρίς παράλληλη στήριξη, λύνοντας ένα πρόβλημα της σύγχρονης εκπαίδευσης.

Συνεισφέρει τόσο στην αυτονομία και σταδιακή ανεξαρτητοποίηση των τυφλών παιδιών, όσο και στην αναβάθμιση της αλληλεπίδρασης με τους εκπαιδευτικούς, ενώ ταυτόχρονα τα βοηθά να ενταχθούν στα Σχολεία και τα Πανεπιστήμια, προσδοκώντας να αλλάξει την εκπαιδευτική τους καθημερινότητα.