Home Τα νέα της Επιστήμης 5 Ιατρικές προκαταλήψεις ενάντια στις γυναίκες

5 Ιατρικές προκαταλήψεις ενάντια στις γυναίκες

Καρδιακή Ανεπάρκεια:

Μελέτη την περασμένη εβδομάδα, αποκάλυψε ότι οι γυναίκες στην Αυστραλία είναι λιγότερο πιθανόν από τους άνδρες να λαμβάνουν το συνιστώμενο φάρμακο για την καρδιακή ανεπάρκεια. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι υποθέσεις ότι η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια «ασθένεια του άνδρα» έχουν επίσης οδηγήσει σε άνιση φροντίδα. Κατά τα τελευταία 10 χρόνια, περισσότερες από 8.000 Βρετανίδες έχουν πεθάνει λόγω αυτής της ανισότητας φύλου.

Έρευνα: Sex disparities in the management of coronary heart disease in general practices in Australia

Νόσος Αλτσχάιμερ:

Το τεστ της λεκτικής μνήμης (προφορικές πληροφορίες) είναι ένα τεστ που χρησιμοποιείται για να ανιχνευτεί η νόσος του Αλτσχάιμερ. Έρευνα από Αμερικανούς επιστήμονες το 2016 έδειξε ότι οι γυναίκες στα αρχικά στάδια της νόσου του Αλτσχάιμερ έχουν καλύτερες επιδόσεις από τους άντρες σε αυτές τις εξετάσεις. Ωστόσο, καθώς αυτή η διαφορά δεν λαμβάνεται υπόψη και η νόσος ανιχνεύεται αργότερα στις γυναίκες, εμποδίζεται η πρόωρη θεραπεία.

Έρευνα: Female advantage in verbal memory

Ιατρικές δοκιμές:

Οι γυναίκες έχουν ιστορικά αποκλειστεί από ιατρικές δοκιμές, με αποτέλεσμα τα φάρμακα να είναι λιγότερο ασφαλή ή αποτελεσματικά για αυτές. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, από το 1997 έως το 2001 αποσύρθηκαν από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων οκτώ φάρμακα που είχαν μη αποδεκτούς κινδύνους για τις γυναίκες. Ακόμα και σήμερα, η αντιπροσώπευση σε ιατρικές εξετάσεις-δοκιμές είναι δυσανάλογη σε σχέση με τους άνδρες και πολλές έρευνες φαρμάκων δεν λαμβάνουν ουσιαστικά τις διαφορές των φύλων στα αποτελέσματα των ερευνών.

Εκπαιδευτικά προπλάσματα 

Μελέτη του 2018 από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας, έδειξε ότι οι γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό να λάβουν καρδιοπνευμονική ανάνηψη από τους παριστάμενους κατά τη διάρκεια της καρδιακής ανακοπής.

maxresdefault

Οι εκπαιδευτικές κούκλες CPR είναι κυρίως ανδρικές φιγούρες πράγμα που φέρει φόβο σε τυχών περιπτώσεις καρδιοπνευμονικής ανάληψης σε γυναίκες καθώς υπάρχει η αντίληψη ότι μπορεί να προκληθούν τραυματισμοί λόγω διαφορετικής ανατομίας των γυναικών (πχ στήθος).

Μελέτη: Public Perceptions on Why Women Receive Less Bystander Cardiopulmonary Resuscitation Than Men in Out-of-Hospital Cardiac Arrest

Ενδομητρίωση

Οι γυναίκες που πάσχουν από ενδομητρίωση, μια γυναικολογική κατάσταση που πλήττει μέχρι μία στις 10 γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, συχνά περιμένουν περισσότερo από επτά χρόνια για διάγνωση. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι τα συμπτώματα του σοβαρού πόνου που περιβάλλει την εμμηνόρροια – περίοδο συχνά απορρίπτονται από τους γενικούς ιατρούς ως “φυσιολογικά”. Η Emma Cox, διευθύντρια της Endometriosis UK, λέει: «Η έγκαιρη διάγνωση θα μπορούσε να σώσει τις γυναίκες από πολλά χρόνια πόνου, αγωνίας και ταλαιπωρίας».

Πληροφορίες theguardian.com