Home Τα νέα της Επιστήμης Η αφανής ηρωίδα πίσω από την ανακάλυψη της δομής του DNA

Η αφανής ηρωίδα πίσω από την ανακάλυψη της δομής του DNA

Σαν σήμερα, το 1920,  γεννήθηκε η Rosalind Elsie Franklin.

Η Rosalind ήταν χημικός και κρυσταλλογράφος (X-ray chrystallographer) η οποία συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στην ανακάλυψη της μοριακής δομής του DNA, του συστατικού των χρωμοσωμάτων που χρησιμεύει για την κωδικοποίηση της γενετικής πληροφορίας.  

Γύρω στα 1951, ξεκίνησε την έρευνά της βγάζοντας προσεκτικές φωτογραφίες διάθλασης ακτίνων Χ του DNA (X-ray diffraction DNA photographs). Οι εικόνες που έπαιρνε την οδήγησαν στην υπόθεση πως, ίσως κάτω από τις συνθήκες του δικού της πειράματος, το μόριο DNA να έχει ελικοειδή μορφή.

Όταν ο Τζέιμς Γουότσον είδε τις φωτογραφίες της,  πήρε την επιβεβαίωση που έψαχνε σχετικά με την μορφή του DNA πάνω στην οποία δούλευε με τον Francis Crick. Οι Watson & Crick αργότερα δημοσίευσαν την δουλειά τους σχετικά με την διπλή έλικα του DNA χωρίς αναφορά στην Rosalind.

Η Rosalind Franklin δεν έλαβε ποτέ την αναγνώριση που της άξιζε για την ανεξάρτητη δουλειά της. Είχε πεθάνει από καρκίνο τέσσερα χρόνια πριν το βραβείο Νόμπελ απονεμηθεί στους Crick, Watson και Wilkins.

Η Rosalind είχε την ατυχία να είναι επιστήμονας σε μια εποχή όπου το πεδίο ήταν καθαρά ανδροκρατούμενο και η θέση της γυναίκας, στην έρευνα, υποβαθμισμένη.

Και όμως, η δική της σκληρή δουλειά έδρασε ως καταλύτης στην εξεύρεση της δομής του DNA, του μαγικού μορίου της ζωής.

Ευχαριστούμε Rosalind!