Home Τα νέα της Επιστήμης Ατμοσφαιρική ρύπανση, ηχορύπανση και επιπτώσεις κλιματικής αλλαγής αιτίες θανάτου στην ΕΕ

Ατμοσφαιρική ρύπανση, ηχορύπανση και επιπτώσεις κλιματικής αλλαγής αιτίες θανάτου στην ΕΕ

“Η ατμοσφαιρική ρύπανση και η ηχορύπανση, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής όπως κύματα καύσωνα, και η έκθεση σε επικίνδυνες χημικές ουσίες προκαλούν ασθένειες στην Ευρώπη”, ενώ “η κακή ποιότητα του περιβάλλοντος συμβάλλει στο 13% των θανάτων”, σύμφωνα με μια μεγάλης κλίμακας αξιολόγηση για την υγεία και το περιβάλλον, η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος (ΕΟΠ).

Συγκεκριμένα, το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων σε εθνικό επίπεδο (27%) που αποδίδεται στο περιβάλλον σημειώνεται στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη και το χαμηλότερο στην Ισλανδία και στη Νορβηγία με 9%, ενώ η ατμοσφαιρική ρύπανση εξακολουθεί να αποτελεί τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική απειλή για την υγεία στην Ευρώπη, με περισσότερους από 400.000 πρόωρους θανάτους λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ετησίως στην ΕΕ. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η ηχορύπανση, η οποία συμβάλλει σε 12.000 πρόωρους θανάτους, ακολουθούμενη από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ιδιαιτέρως τα κύματα καύσωνα.

“Η νόσος COVID-19 αποτελεί μία ακόμη ηχηρή υπενθύμιση, που μας καλεί να συνειδητοποιήσουμε τη σχέση μεταξύ των οικοσυστημάτων μας και της υγείας μας και την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα – ότι ο τρόπος που ζούμε, που καταναλώνουμε και παράγουμε βλάπτει το κλίμα και έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας. Από τη στρατηγική μας «από το αγρόκτημα στο πιάτο» για βιώσιμα και υγιεινά τρόφιμα μέχρι το μελλοντικό ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου, έχουμε αναλάβει ισχυρή δέσμευση να προστατεύουμε την υγεία των πολιτών μας και τον πλανήτη μας”, δήλωσε σχετικά η Στέλλα Κυριακίδη, Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων.

Η έκθεση καταδεικνύει ακόμη τον τρόπο με τον οποίο ο κοινωνικός αποκλεισμός, οι μη υγιείς συμπεριφορές και οι δημογραφικές μεταβολές στην Ευρώπη επηρεάζουν τις επιπτώσεις του περιβάλλοντος στην υγεία, με τις ευάλωτες ομάδες να πλήττονται περισσότερο.

“Οι άνθρωποι εκτίθενται σε πολλαπλούς κινδύνους ανά πάσα στιγμή, συμπεριλαμβανομένης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, της ρύπανσης των υδάτων και της ηχορύπανσης, καθώς και των χημικών ουσιών, κίνδυνοι οι οποίοι σε ορισμένες περιπτώσεις δρουν συνδυαστικά ενάντια στην υγεία. Οι ευρωπαϊκές πόλεις είναι ιδιαιτέρως ευάλωτες σε αυτές τις πολλαπλές απειλές, ενώ ταυτόχρονα προσφέρουν μικρότερη πρόσβαση σε χώρους πρασίνου και γαλάζιου”, αναφέρει η έκθεση.

Όσον αφορά στην επίπτωση της νόσου COVID-19 στις κοινότητες, “τα πρώτα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση και η φτώχεια μπορεί να συνδέονται με αύξηση της θνησιμότητας”. “Απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για να αποσαφηνιστούν οι εν λόγω αλληλεπιδράσεις, σύμφωνα με την αρχική αξιολόγηση στην έκθεση”, αναφέρεται.

“Η υγιής φύση συνιστά σημαντικό παράγοντα στην παροχή της δημόσιας υγείας, μειώνοντας τις ασθένειες και προάγοντας την καλή υγεία και ευημερία. Οι πράσινες λύσεις προσφέρουν τριπλό όφελος για την υγεία, την κοινωνία και το περιβάλλον. Οι ποιοτικοί χώροι πρασίνου και γαλάζιου σε αστικές περιοχές στηρίζουν την υγεία και την ευημερία, προσφέροντας χώρους για φυσική δραστηριότητα, χαλάρωση και κοινωνική ενσωμάτωση, με τεράστια οφέλη για τις φτωχές κοινότητες”, καταγράφει η Κομισιόν.