Τι θα συνέβαινε άραγε αν είχαμε τη δυνατότητα να ξεγελάσουμε το μυαλό μας ώστε να έχουμε αναμνήσεις από κάτι που δεν έχουμε βιώσει ή δεν συνέβη ποτέ;
Κάτι τέτοιο μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, όμως μια ομάδα από νευροεπιστήμονες στο University of California-Berkeley αναπτύσσουν μια τεχνική που θα μπορούσε να κάνει ακριβώς αυτό, ξεγελώντας επί της ουσίας την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου μας.
Πρόκειται για μια τεχνική που ονομάζεται ολογραφική προβολή και περιλαμβάνει ένα κομμάτι εξοπλισμού, γνωστό ως ολογραφικός διαμορφωτής του εγκεφάλου. Αυτός χρησιμοποιεί λάμψεις φωτός για να ενεργοποιήσει ή να καταστείλει τους νευρώνες ή τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο με τρόπο που μιμείται τα πραγματικά πρότυπα της εγκεφαλικής δραστηριότητας. Με αυτή τη λειτουργία, ο εγκέφαλος μπορεί να εξαπατηθεί, ώστε να σκέφτεται κάτι που δεν έχει νιώσει προηγουμένως.
Η ομάδα του Berkeley έχει σαν στόχο να είναι σύντομα σε θέση να προσομοιώνει πρότυπα πραγματικών αντιδράσεων του εγκεφάλου ελέγχοντας χιλιάδες νευρώνες ταυτόχρονα. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να έχει πολλές χρήσιμες εφαρμογές.
Οι επιστήμονες που συμμετέχουν στο project ελπίζουν ότι η τεχνική θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μια μέρα για να ελέγξει προσθετικά άκρα, ώστε να επιτρέψει σε ανθρώπους που πάσχουν από παράλυση να έχουν την αίσθηση της αφής ή ακόμη και να επιτρέψουν σε τυφλούς ανθρώπους να βλέπουν, μετατρέποντας εικόνες από το φακό της κάμερας σε πραγματική εγκεφαλική δραστηριότητα.
«Η τεχνολογία αυτή διαθέτει μεγάλες δυνατότητες για νευρικές προσθέσεις, καθώς είναι εφικτή η απαιτούμενη ακρίβεια για τον εγκέφαλο, ώστε αυτός να μετατρέψει το μοτίβο ενεργοποίησης», δήλωσε στο Newsweek ο Alan Mardinly, βοηθός καθηγητής μοριακής και κυτταρικής βιολογίας στο Berkeley…