Home Τα νέα της Επιστήμης Δορυφόρος ανακάλυψε άγνωστες αποικίες αυτοκρατορικών πιγκουίνων

Δορυφόρος ανακάλυψε άγνωστες αποικίες αυτοκρατορικών πιγκουίνων

Μια ευχάριστη έκπληξη έκρυβαν υψηλής ανάλυσης εικόνες δορυφόρου για Βρετανούς επιστήμονες: ανακάλυψαν 11 νέες αποικίες αυτοκρατορικών πιγκουίνων στην Ανταρκτική. Οι αποικίες βρέθηκαν σε μικρές εκτάσεις γύρω από παγόβουνα, τις οποίες δεν είχαν καταγράψει στο παρελθόν.

Οι ερευνητές της Βρετανικής Ανταρκτικής Αποστολής χρησιμοποίησαν εικόνες από τον δορυφόρο Copernicus Sentinel 2 του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Κέντρου, το οποίο βοηθάει στον εντοπισμό μικρότερων αποικιών, λόγω του υψηλού βαθμού ανάλυσης του των εικόνων που καταγράφουν οι κάμερές του.

Εικόνες από τα χαρακτηριστικά κόκκινα-καφέ περιττώματα των πιγκουίνων πάνω στο λευκό πάγο ήταν τα στοιχεία που οδήγησαν τους ερευνητές στην ανακάλυψη των νέων αποικιών στη χερσόνησο της Ανταρκτικής. Οι αποικίες βρέθηκαν κοντά σε παγόβουνα όπου ζει και αναπαράγεται το είδος των αυτοκρατορικών πιγκουίνων, ενώ δύο από αυτές προκάλεσαν μεγάλη έκπληξη στους επιστήμονες.

Οι συγκεκριμένες αποικίες βρέθηκαν περιμετρικά της χερσονήσου, με τη μία μάλιστα να εντοπίζεται 180 χιλιόμετρα μακριά, σε σημείο που δεν είχε καταγραφεί προηγουμένως. Τρεις από τις αποικίες εντοπίστηκαν στη δυτική μεριά της Ανταρκτικής και οι υπόλοιπες έξι στην ανατολική.

Παρ’όλο που πρόκειται για μία σπουδαία ανακάλυψη, καθώς το είδος των πιγκουίνων απειλείται με εξαφάνιση μέχρι το τέλος του αιώνα, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι πρόκειται για μικρούς και μάλιστα ευάλωτους πληθυσμούς. Συγκεκριμένα, οι αποικίες αριθμούν μερικές εκατοντάδες σε πληθυσμό (συνολικά 25.000 με 55.000) κάτι που υπολογίζεται σε 5 – 10% συνολική αύξηση του πληθυσμού τους.

Ωστόσο, το είδος τους επηρεάζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την κλιματική αλλαγή, καθώς είναι το μοναδικό είδος το οποίο αναπαράγεται σε θαλάσσιους πάγους και όχι στην παγωμένη στεριά. Με το λιώσιμο των πάγων λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας, ο πληθυσμός του είδους αναμένεται να μειωθεί έως και 80-90% μέχρι το τέλος του αιώνα. «Οι νέες αποικίες είναι μία συγκλονιστική ανακάλυψη», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Πίτερ Φρίτγουελ.

Σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, ακόμη και με το πιο αισιόδοξο σενάριο που προβλέπει αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη μέχρι και 1,5 βαθμούς Κελσίου, θα επηρεάσει τον πληθυσμό των πιγκουίνων, προκαλώντας μείωσή του έως και 31%.

Πηγή: efsyn.gr