Home Τα νέα της Επιστήμης Δρ. Ζαφείρης: Πρωτοπόρος του Ίντερνετ – Προσήλωση στην καινοτομία

Δρ. Ζαφείρης: Πρωτοπόρος του Ίντερνετ – Προσήλωση στην καινοτομία

Κάπου στο 1994 ο Κύπριος τότε φοίτητης Παναγιώτης Ζαφείρης σπούδαζε στο πανεπιστήμιο του Maryland στις ΗΠΑ όπου κάποιος από τους καθηγητές του, τους είχε ζητήσει να επικοινωνούν μέσω email. Γι’ αυτόν το διαδίκτυο τότε ήταν κάτι άγνωστο όπου όμως στην Αμερική άρχισε να εντάσσεται δυναμικά ιδιαίτερα στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Κάνοντας τα πρώτα του βήματα στο διαδίκτυο δημιούργησε την πρώτη ιστοσελίδα που αφορούσε την Κύπρο και σταδιακά την αναβάθμιζε με περιεχόμενο που έπαιρνε από Γραφείο Τύπου και Πληροφορίων. Η ιστοσελίδα αυτή (www.kypros.org) η οποία υπάρχει μέχρι σήμερα, είναι στατική,  δηλαδή έχει απλά  ηλεκτρονικά “έγγραφα” που περιέχουν κείμενα, φωτογραφίες και άλλους συνδέσμους. Παράλληλα στην ιστοσελίδα αυτή είχαν ανέβει συγκεκριμένα ηχητικά αρχεία από το ΡΙΚ που βοηθούσαν ξενόγλωσσους να μάθουν ελληνικά (kypros.org/LearnGreek/) πράγμα που εντυπωσίασε αρκετούς ξένους που έψαχναν για εκμάθηση ελληνικών.

Στην προσπάθεια αυτή βρισκόταν ακόμα ένας Κύπριος φοιτητής που σπούδαζε στο MIT o Γιώργος Ζαχαρία όπου τώρα εργάζεται ως Υπεύθυνος Τεχνολογίας της γνωστής ταξιδιωτικής ιστοσελίδας kayak.com. Τα καλοκαίρια και οι δύο φοιτητές όταν επέστρεφαν στην Κύπρο διατηρούσαν την παρουσία τους στο διαδίκτυο μέσω της σύνδεσης που τους παρείχε το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Η αφοσίωση τους στο χώρο του διαδίκτυού τους οδήγησε να είναι από τους πρώτους ανθρώπους στην Κύπρο που στήριξαν την προσπάθεια για ευρύτερο διαδίκτυο δίνοντας στο κοινό να αντιληφθεί την κομβική σημασία που παρείχε η τότε νέα τεχνολογία του διαδικτύου στις τηλεπικοινωνίες.

Στις 31 Αυγούστου 1995 παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε δημοσιογραφική διάσκεψη η τεχνολογία του διαδικτύου (λογοδικτύου) όπου επίσημα έγινε η εξαγγελία της πρώτης υπηρεσίας ίντερνετ στην Κύπρο με τέλος απλής τηλεφωνικής γραμμής.

Ο κ. Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς, τότε Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών του Λόγου εξηγεί αρχικά την απήχηση που έχει το διαδίκτυο σε όλο τον κόσμο και την έλλειψη που έχει η Κύπρος σε ότι αφορά την τότε νέα «τεχνολογία» που βοηθούσε με τα ηλεκτρονικά μηνύματα αλλά και την συλλογή και διοχέτευση στοιχείων σε διάφορα ζητήματα ακόμη και για το Κυπριακό Πρόβλημα.

Στην παρουσίαση γίνεται ιδιαίτερη μνεία στη τότε προσπάθεια της Τουρκίας να διοχετεύει απόψεις και θέσεις μέσω διαδικτύου αλλά και το γραφείο διαδικτύου που είχε εγκαθιδρύσει στο Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Οι δύο Κύπριοι Φοιτητές ο Γιώργος Ζαχαρία και ο Παναγιώτης Ζαφείρης εξήγησαν τον πληροφοριακό κόμβο που είχαν αναπτύξει για την παρουσία της Κύπρου στο διαδίκτυο και την όλη προσπάθεια που είχαν καταβάλει τον τελευταίο καιρό. Η παρουσίαση αυτή έμελλε να ήταν η αρχή για την μαζική χρήση του διαδικτύου στην Κύπρο.

Ο Παναγιώτης Ζαφείρης πλέον κατέχει την θέση του Καθηγητή στο Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του κ. Ζαφείρη περιλαμβάνουν την Αλληλεπίδραση Ανθρώπου Υπολογιστή, την Κοινωνική Πληροφορική και τον Σχεδιασμό για Όλους ενώ ασχολείται συστηματικά με μεγάλα  projects όπως τo Youth Makerspace Larnaka το οποίο είναι βασισμένο στα πρότυπα των Makerspaces και παρέχει πρόσβαση στους νέους σε υψηλού επιπέδου και τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό για την ανάπτυξη πρωτοτύπων και υλοποίηση των επιχειρηματικών τους ιδεών. Καθώς επίσης και με το Κέντρο Αριστείας Έρευνας και Καινοτομίας RISE το οποίο αποτελεί μέρος του πλαισίου «Ορίζοντας 2020» της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για την Έρευνα και την Καινοτομία.

  • Συμμετείχατε στην πρώτη ομάδα ανθρώπων που υποστήριξαν την δομή και μαζική μεταφορά του διαδικτύου στην Κύπρο και εκ τότε υποστηρίζετε πολλά και καινοτόμα σχέδια που αναπτύσσουν και προάγουν τις Νέες Τεχνολογίες σε διάφορα ζητήματα όπως η επιχειρηματικότητα (Youth Makerspace Larnaka) και η μετανάστευση (Mihub Limassol). Τι είναι αυτό που σας ωθεί να υποστηρίζετε συνεχώς την Τεχνολογία και την πρόοδο μέσω αυτής;

Πάντα πίστευα και πιστεύω ότι η καινοτομία είναι βασικό στοιχείο για την πρόοδο. Η υλοποίηση μιας νέας ιδέας σχεδόν πάντα μας βρίσκει αντιμέτωπους με πολλά εμπόδια καθώς δεν είμαστε ανοιχτοί προς νέους δρόμους. Η ασφάλεια της «ακινησίας» δεν επιτρέπει μεγάλα βήματα. Άρα οι καινοτομίες πρέπει να είναι η κινητήριος δύναμη στα πάντα. Στο χώρο της εκπαίδευσης, έρευνας και των τεχνολογιών οι νέες ιδέες είναι οξυγόνο ιδιαίτερα προς τους νέους. Τους ωθούν να συνεχίζουν, να βλέπουν δυναμικά το χώρο τους, να αξιοποιούν τις ευκαιρίες που τους δίνονται και να πιστεύουν στο καλύτερο και όχι στο μέτριο.

  • Από τότε που ξεκινήσατε με το διαδίκτυο στην Κύπρο, μέχρι σήμερα που βρίσκεστε στο ΤΕΠΑΚ ως ακαδημαϊκός θεωρείται ότι η Κύπρος έχει προχωρήσει και μπορεί να θεωρηθεί προσβάσιμος χώρος για νέες τεχνολογικές καινοτομίες βασισμένες στην έρευνα;

Πολλές φορές αισθάνομαι ότι η έλλειψη οράματος μας κάνει να αρκούμαστε με το λίγο. Θεωρούμε ότι τα μεγάλα βήματα δεν είναι για εμάς. Ότι δεν μπορούμε να τα υποστηρίξουμε ως χώρα αλλά και ως νοοτροπία. Η λύση σε αυτά είναι ο ορθός προγραμματισμός, η δημιουργία σχεδίου αλλά και η αξιοποίηση των πραγματικών δυνάμεων μας. Έχουμε διαβεί αρκετό δρόμο αλλά σίγουρα οι τεχνολογικές καινοτομίες είναι μια ασταμάτητη οδός που πρέπει συνεχώς να διατηρούμαστε σε εγρήγορση.

Το τελευταίο διάστημα σε ένα νέο ερευνητικό έργο με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας μελετούμε την προσβασιμότητα των ηλικιωμένων στις νέες τεχνολογίες, αυτό που αντιλαμβάνομαι με απλά λόγια είναι ότι τα άτομα μεγάλης ηλικίας για να έρθουν κοντά με τις νέες τεχνολογίες θα πρέπει να έχουν σταδιακή εκμάθηση και επεξήγηση των νέων δεδομένων. Μπορεί η διαδικασία αυτή να είναι πιο αργή αλλά στην τελική μπορούν να κάνουν βήματα προόδου. Αυτό ισχύει και για όλους μας.

  • Τέλος η πρόθεση σας να διεκδικήσετε την θέση του Πρύτανη στο ΤΕΠΑΚ σε ποιο όραμα βασίζεται;

Όπως έχω αναφέρει και πιο πάνω πιστεύω έντονα στο όραμα αλλά και την συμμετοχικότητα των πολλών. Το ΤΕΠΑΚ έχει δυνάμεις να ξοδέψει έτσι ώστε να εξελιχθεί σε ένα διεθνώς καταξιωμένο πανεπιστήμιο το οποίο θα διατηρεί σε όλες τις δομές του καλύτερο προγραμματισμό, θα ενισχύσει τις μεθόδους διδασκαλίας του και τέλος θα διαπρέψει ακόμη περισσότερο με τα ακαδημαϊκά του αποτελέσματα. Ο διάλογος από μέρους των ακαδημαϊκών όσο και τον φοιτητών είναι το ζητούμενο για όλα αυτά γι’ αυτό είναι κάτι που στηρίζω και θα στηρίξω ως Πρύτανης.

Ομάδα Σύνταξης Scinews