Home Τα νέα της Επιστήμης Έχεις πάθος για την Επιστήμη; Λάβε μέρος στον διαγωνισμό Famelab Cyprus 2020!

Έχεις πάθος για την Επιστήμη; Λάβε μέρος στον διαγωνισμό Famelab Cyprus 2020!

Ο δέκατος διαγωνισμός FameLab Cyprus 2020 για τα νέα ταλέντα στην επικοινωνία της επιστήμης είναι γεγονός!

Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό FameLab 2020 έχουν μέχρι την Τρίτη 10 Μαρτίου 2020, να συμπληρώσουν το ηλεκτρονικό έντυπο εγγραφής. Ο διαγωνισμός FameLab 2020 έχει ως στόχο να αναδείξει τα νέα ταλέντα στην επικοινωνία της επιστήμης στην Κύπρο και διεθνώς. Σκοπός του διαγωνισμού είναι η ενθάρρυνση νέων επιστημόνων να επιδείξουν το πάθος τους για την επιστήμη και την τεχνολογία σε μη εξειδικευμένο κοινό, προωθώντας με αυτόν τον τρόπο την επιστήμη, ενώ ταυτόχρονα ο διαγωνισμός καταρτίζει τους ίδιους επιστήμονες να επιδείξουν τις γνώσεις τους με απλά λόγια για να φέρουν την επιστήμη τους πιο κοντά στο ευρύ κοινό.

Το British Council λειτουργεί στην Κύπρο από το 1940. Το 2020 σηματοδοτεί την 80χρονη επέτειο του, με μια σειρά εκδηλώσεων έχοντας ως επίκεντρο τις πολιτιστικές σχέσεις και ανταλλαγές μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κύπρου. Έτσι λοιπόν, στα πλαίσια των εορτασμών στην Κύπρο, εντάσσεται και το φετινό FameLab το οποίο διοργανώνεται σε συνεργασία με τη Scico Cyprus και το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) το οποίο δρα ως συνδιοργανωτής και στηρίζει τον διαγωνισμό για δέκατη συνεχόμενη χρονιά.  

Από το 2011, ο διαγωνισμός έχει προσφέρει ευκαιρίες εξέλιξης σε δεκάδες νέους και ταλαντούχους επιστήμονες. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν άτομα άνω των 18 ετών που εργάζονται, σπουδάζουν ή είναι απόφοιτοι στους τομείς της τεχνολογίας, μηχανολογίας, ιατρικής, βιολογίας, χημείας, φυσικής, μαθηματικών κ.ά.

Ο προκριματικός γύρος, θα πραγματοποιηθεί στην Λευκωσία το Σάββατο 4 Απριλίου στο CineStudio του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Οι συμμετέχοντες θα έχουν στη διάθεσή τους 3 λεπτά για να παρουσιάσουν ένα επιστημονικό θέμα της επιλογής τους με τρόπο διασκεδαστικό και κατανοητό στο ευρύ κοινό. Στη συνέχεια, η κριτική επιτροπή θα επιλέξει την δεκάδα που θα περάσει στον μεγάλο τελικό. Η δεκάδα του τελικού, θα παρακολουθήσει δωρεάν διήμερο Masterclass στην επικοινωνία της επιστήμης από Βρετανούς εμπειρογνώμονες προετοιμάζοντάς τους για τον τελικό στην Κύπρο. Όλες οι εκδηλώσεις είναι ανοικτές στο κοινό.

Ο μεγάλος τελικός, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 13 Μαΐου στις εγκαταστάσεις του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου στην Λευκωσία. Ο νικητής του τελικού, θα κερδίσει χρηματικό έπαθλο 1000 ευρώ και θα μεταβεί στο Cheltenham Science Festival στη Βρετανία τον Ιούνιο, με όλα τα έξοδα πληρωμένα προκειμένου να συμμετάσχει μαζί με τους νικητές των άλλων χωρών στο International FameLab 2020.

Παράλληλα, ο διαγωνισμός FameLab δίνει ευκαιρίες συνεργασίας και δικτύωσης με άλλους επιστήμονες στην Ευρώπη και στην Κύπρο, καθώς και ευκαιρίες για συμμετοχή σε εκδηλώσεις του British Council στην Κύπρο και το εξωτερικό.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τη συμμετοχή τους μέχρι την Τρίτη 10 Μαρτίου 2020 μέσα από την ιστοσελίδα: www.britishcouncil.com.cy/famelab.

H Ιστορία του FameLab

Το FameLab© είναι σήμα κατατεθέν του Cheltenham Festival, ενός από τους γνωστότερους πολιτιστικούς οργανισμούς του Ηνωμένου Βασιλείου που διοργανώνει τέσσερα από τα κορυφαία Φεστιβάλ της χώρας στους τομείς της Jazz, της Λογοτεχνίας, της Μουσικής και των Επιστημών.

Το FameLab δημιουργήθηκε το 2005 από το Cheltenham Science Festival σε συνεργασία με τη NESTA με τη χορηγία και την υποστήριξη από τους Pfizer, Silicon 19, Channel 4 και The Daily Telegraph. Μετά την πολύ μεγάλη επιτυχία που σημείωσε στη Βρετανία ο διαγωνισμός σε συνεργασία με το British Council άρχισε να ταξιδεύει ανά τον κόσμο πρώτα πιλοτικά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στη συνέχεια σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, την Ασία, την Ωκεανία, την Αφρική και την Αμερική. Αυτή τη στιγμή ο διαγωνισμός  πραγματοποιείται σε περισσότερες από 30 χώρες.

Σχετικά με το British Council

Το British Council είναι o διεθνής οργανισμός της Βρετανίας που προωθεί τις πολιτισμικές σχέσεις και παρέχει εκπαιδευτικές ευκαιρίες. Συνεργαζόμαστε με περισσότερες από 100 χώρες σε όλο τον κόσμο στους τομείς των τεχνών και του πολιτισμού, στη διδασκαλία της αγγλικής γλώσσας, στην εκπαίδευση και την κοινωνία των πολιτών. Πέρυσι ήρθαμε σε προσωπική επαφή με πάνω από 75 εκατομμύρια ανθρώπους και με 758 εκατομμύρια ανθρώπους μέσω διαδικτύου, ραδιοτηλεοπτικών μεταδόσεων και εκδόσεων. Συμβάλουμε θετικά στις χώρες με τις οποίες συνεργαζόμαστε, με στόχο να αλλάξουμε τις ζωές των ανθρώπων δημιουργώντας ευκαιρίες, οικοδομώντας σχέσεις και καλλιεργώντας την εμπιστοσύνη. Είμαστε ένας Βρετανικός φιλανθρωπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1934, διέπεται από τους κανόνες του Βασιλικού Καταστατικού και υπάγεται στο βρετανικό δημόσιο. Λαμβάνουμε βασική χρηματοδότηση 15% από την Βρετανική κυβέρνηση.

Famelab Finalists 2019

Famelab Cyprus Finalists 2019