Home Τα νέα της Επιστήμης Έκτακτη Ανακοίνωση Παγκύπριας Ένωσης Επιστημόνων Χημικών για τον COVID-19

Έκτακτη Ανακοίνωση Παγκύπριας Ένωσης Επιστημόνων Χημικών για τον COVID-19

Είναι η ώρα να επικρατήσει ο ανθρωπισμός και η επιστήμη

 

H Παγκύπρια Ένωση Επιστημόνων Χημικών παρακολουθεί και συνδράμει από τη δική της πλευράς, την προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη για περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού στη χώρα μας. Είναι η ώρα της σοβαρότητας και της υπευθυνότητας. Είναι η ώρα που όλοι πρέπει να εφαρμόσουμε αυστηρά τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί. Πάνω απ’ όλα είναι η ανθρώπινη ζωή.

  1. Η χημεία και οι χημικοί δηλώνουμε παρών στην προσπάθεια για περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού. Στα εργαστήρια, στην παραγωγή φαρμάκων, στα ερευνητικά κέντρα, στην παραγωγή υλικών απολύμανσης, στην παροχή επιστημονικής υποστήριξης και συμβουλών εκεί και όπου χρειάζεται.
  2. Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας, να ακολουθούν πιστά τις επίσημες οδηγίες που εκδίδονται από το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας. Παράλληλα τους καλούμε να ενημερώνονται από τις επίσημες και επιστημονικές πηγές και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
  3. Οφείλουμε ο κάθε ένας από εμάς, να εφαρμόσουμε τις οδηγίες εκείνες που θα οδηγήσουν στην καθυστέρηση και στη μείωση της διασποράς του κορονοϊού. Κι αυτό, για να μπορούν τα νοσοκομεία αναφοράς και οι επαγγελματίες υγείας, να ανταποκριθούν στους συμπολίτες μας που θα τους έχουν ανάγκη.
  4. Η προστασία των ευπαθών ομάδων πληθυσμού, των μεγαλύτερων ατόμων σε ηλικία, των χρόνιων ασθενών και όλων των ευαίσθητων ομάδων αποτελεί καθήκον για τον κάθε ένα από εμάς.
  5. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την εφαρμογή όλων των κανόνων καλής υγιεινής πρακτικής, στο σπίτι μας, στο χώρο εργασίας, σε κάθε χώρο δραστηριότητας αλλά και με την παράλληλη μείωση στο μέγιστο δυνατό βαθμό των αχρείαστων συναθροίσεων και συναντήσεων.
  6. Τονίζουμε, ότι η σωστή απολύμανση χεριών και η αποφυγή της επαφής των χεριών με το πρόσωπο μας, αποτελεί ένας από τους πιο σημαντικούς τρόπους περιορισμού της εξάπλωσης του κορονοϊού.
  7. Αναμένουμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες, να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη κυκλοφορία στην αγορά απολυμαντικών και άλλων ειδών ατομικής προστασίας καθώς και να αντιμετωπίσουν εκεί και όπου εμφανίζονται τις περιπτώσεις αισχροκέρδειας αλλά και εξαπάτησης των συμπολιτών μας μέσω παραπλανητικών διαφημίσεων διαφόρων προϊόντων.
  8. Καλούμε τους εργοδότες, τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα, να αξιοποιήσουν όλη τη διαθέσιμη πληροφόρηση σε θέματα ασφάλειας και υγείας για την εφαρμογή όλων των απαραίτητων μέτρων απολύμανσης και τήρησης βασικών κανόνων υγιεινής.
  1. Ανησυχούμε για το εύρος των αντιεπιστημονικών απόψεων που διακινούνται, ιδιαίτερα μέσω διαδικτύου αλλά και από τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης. Η προστασία από τον κορονοϊό είναι θέμα δημόσιας υγείας και αυτό που πρέπει να ζητείται είναι η διατύπωση γνώμης από τη θέση του επιστήμονα. Δεν υπάρχουν δύο πλευρές: υπάρχει η επιστημονική τεκμηριωμένη θέση των ειδικών και αυτή οφείλουμε να ακολουθούμε.
  2. Από δικής μας πλευράς, αναστέλλουμε όλες τις δραστηριότητες της Ένωσης μας, ως ακολούθως:
    1. Αναστολή όλων των δραστηριοτήτων/ εκδηλώσεων και της Γενικής Συνέλευσης
    2. Ακύρωση του διαγωνισμού για την 20η Παγκύπρια Ολυμπιάδα Χημείας για την Α’ και Β’ Λυκείου ο οποίος ήταν προγραμματισμένος για την Κυριακή 29 Μαρτίου
    3. Ακύρωση της συμμετοχής των μαθητών μας στην Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών, στην Πράγα, και της συμμετοχής των μαθητών μας στη Διεθνή Ολυμπιάδα Χημείας στην Κωνσταντινούπολη, τον ερχόμενο Μάιο και Ιούλιο αντίστοιχα.

Τέλος, υπάρχουν πολλοί τρόποι να βοηθήσουμε και να συμπαρασταθούμε αποφεύγοντας για κάποιο διάστημα την προσωπική επαφή. Είναι η ώρα που πρέπει να επικρατήσει ο ανθρωπισμός, η αγάπη και η αλληλεγγύη. Να στηρίξουμε τους συνανθρώπους μας, που θα μας έχουν ανάγκη. Να στηρίξουμε τους συνανθρώπους μας που θα νοσήσουν, χωρίς στιγματισμό. Να σταθούμε δίπλα στους επαγγελματίες  υγείας με κατανόηση. Καλή δύναμη σε όλους!