Home Τα νέα της Επιστήμης Ένας «χειρουργικός» κύβος που μπορεί να αντικαταστήσει χειρουργικό θάλαμο

Ένας «χειρουργικός» κύβος που μπορεί να αντικαταστήσει χειρουργικό θάλαμο

Επεμβάσεις καταρράκτη με το SurgiCube για πρώτη φορά στη Γαλλία από το A. de Rothschild Foundation του Παρισιού

Το Νοσοκομείο A. de Rothschild Foundation στο Παρίσι, πρωτοπόρο και καινοτόμο στην οφθαλμολογία, είναι το πρώτο νοσοκομείο στη Γαλλία που εγκατέστησε τον Surgicube®, έναν «χειρουργικό» κύβο που μπορεί να αντικαταστήσει ένα κανονικό χειρουργικό θάλαμο για μικρο-επεμβάσεις.

“Βασίζεται στην κουκούλα που εκτοξεύει μια στρωτή ροή αέρα, χωρίς αναταράξεις, σε μία μόνο κατεύθυνση, παρέχοντας έτσι καθαρό αέρα πάνω από τη χειρουργική περιοχή”, εξηγεί ο δρ Christophe Panthier, οφθαλμίατρος του Νοσοκομείου Rothschild στο Παρίσι. Αυτή η μόνιμη στρωτή ροή στην πραγματικότητα κατευθύνεται στη χειρουργική επιφάνεια λειτουργίας και στο τραπέζι των χειρουργικών εργαλείων. Το SurgiCube® είναι επομένως ιδιαίτερα κατάλληλο για χειρουργικές επεμβάσεις στα μάτια, οι οποίες προϋποθέτουν καθαρό αέρα σε μια περιορισμένη χειρουργική περιοχή. Αυτή η μικρή, ευέλικτη και καινοτόμος μονάδα λειτουργίας εγγυάται καθαρό αέρα στη χειρουργική περιοχή, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζει σημαντικά οφέλη για τον ασθενή.

Μικρότερης διάρκειας

Για τον ασθενή, η χειρουργική επέμβαση σε SurgiCube® βελτιώνει την άνεση και μειώνει το άγχος που σχετίζεται με το χειρουργείο. Στην πραγματικότητα, ο ασθενής δεν χρειάζεται πλέον να φορέσει χειρουργική ποδιά για να πάει στο χειρουργείο, αλλά μόνο μια απλή μπλούζα, καθώς η καθαρή περιοχή αφορά μόνο το πρόσωπο κατά τη διάρκεια μιας επέμβασης καταρράκτη. Ο χρόνος στο νοσοκομείο μειώνεται, επίσης, με τον ασθενή να φτάνει μόνο μισή ώρα πριν από την επέμβαση, η οποία διαρκεί όχι περισσότερο από δέκα λεπτά και επομένως είναι σε θέση να πάρει εξιτήριο μόλις μισή ώρα μετά την επέμβαση.

Μικρότερο κόστος

Το SurgiCube® δεν είναι τόσο ακριβό όσο ένα χειρουργείο, καθώς η προετοιμασία του τελευταίου απαιτεί σημαντικό χρόνο και προσωπικό. Επιπλέον, καθίσταται δυνατή η ταυτόχρονη εκτέλεση μεγαλύτερου αριθμού επεμβάσεων.

Το καινοτόμο σύστημα SurgiCube, αναμένεται ότι εντός του 2020, θα είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες οφθαλμολογικές χειρουργικές επεμβάσεις, μόνο με τοπική αναισθησία.