Home Τα νέα της Επιστήμης Επιστημονική Διπλωματία: Τουρκοκύπρια και Ελληνοκύπρια επιστήμονες στο Παγκόσμιο Επιστημονικό Φόρουμ

Επιστημονική Διπλωματία: Τουρκοκύπρια και Ελληνοκύπρια επιστήμονες στο Παγκόσμιο Επιστημονικό Φόρουμ

Η επιστήμη είναι ένα από τα καλύτερα διαθέσιμα εργαλεία για την επίλυση κοινωνικών προκλήσεων – είτε πρόκειται για τα 17 θέματα της Ατζέντας Αειφόρου Ανάπτυξης του 2030 του ΟΗΕ είτε για την εξεύρεση εμβολίων για λοιμώξεις όπως ο Zika. Για να επιτύχει αυτό όμως είναι απαραίτητο οι νέοι επιστήμονες να μπορέσουν να γεφυρώσουν το χάσμα ανάμεσα στην επιστήμη και τη χάραξη πολιτικής. 
 
Στο 12ο Παγκόσμιο Επιστημονικό Φόρουμ (World Science Forum) το οποίο διεξήχθη τον περασμένο Νοεμβρίο στην Ιορδανία, επιστήμονες συζήτησαν με τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων διαφόρων χωρών τρόπους με τους οποίους μπορούν να διαμορφώσουν πολιτικές αποφάσεις προς όφελος της επιστήμης και της κοινωνίας.
 
 
 
 
 
Για πρώτη φορά, διεξήχθη συζήτηση από ένα πανελ επιστημόνων για τις δεξιότητες που χρειάζονται οι νέοι επιστήμονες για να συμβάλουν στη διαμόρφωση πολιτικών που είναι βασισμένες στα επιστημονικά δεδομένα. Μία από αυτές τις δεξιότητες είναι η επικοινωνία της επιστήμης, η ικανότητα να επεξηγούν σύνθετα και πολύπλοκα επιστημονικά φαινόμενα και δεδομένα με τρόπο απλό και κατανοητό σε άτομα που δεν είναι ειδικοί στο θέμα, όπως είναι τα πολιτικά πρόσωπα που καλούνται να χαράξουν πολιτική. Αυτό παρουσίασαν στο συνέδριο δύο Κύπριες επιστήμονες, η Τουρκοκύπρια Sim Davulcu και η Ελληνοκύπρια Μυρτάνη Πιερή. 
 
Στην Κύπρο, οι δεξιότητες επικοινωνίας της επιστήμης καθώς και οι διάφορες δράσεις που πραγματοποιούνται, όπως είναι το Mediterranean Science Festival και το Επιστημονικό Καφενείο, μπορούν να έχουν επιπρόσθετα οφέλη, αφού η επιστήμη και η επικοινωνία της μπορεί να ξεπεράσει σύνορα και διαχωριστικές γράμμες, να φέρει κοντά όλες τις κοινότητες του νησιού συμβάλλοντας στην αποκλιμάκωση των εντάσεων και στην ειρηνική συνύπαρξη.