Home Τα νέα της Επιστήμης Eπιστημονικό τρικ για να βελτιώσετε τον ύπνο σας

Eπιστημονικό τρικ για να βελτιώσετε τον ύπνο σας

Ο ποιοτικός και επαρκής ύπνος είναι γνωστό πως βοηθά σημαντικά στη διατήρηση και την ενίσχυση της σωματικής και ψυχικής μας υγείας, γι’ αυτό αποτελεί ένα βασικό αντικείμενο έρευνας μεταξύ της επιστημονικής κοινότητας.

Μέχρι πρόσφατα πιστεύαμε ότι η καρδιακή δραστηριότητα επηρεάζει μόνο τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τα πράγματα όταν είναι ξύπνιοι, αλλά τώρα, ερευνητές από το ULiège του Βελγίου και το πανεπιστήμιο Fribourg στην Ελβετία ανακάλυψαν ότι το σώμα μας ανταποκρίνεται στον εξωτερικό κόσμο ακόμα και όταν κοιμόμαστε.

Συγκεκριμένα, χρησιμοποιώντας ηλεκτροκαρδιογραφήματα η ερευνητική ομάδα εξέτασε το πώς αλλάζει ο καρδιακός παλμός όταν ακούμε διαφορετικές λέξεις κατά τη διάρκεια του ύπνου και είδε ότι η καρδιά επιβραδύνει τη δραστηριότητά της μετά την ακρόαση χαλαρωτικών λέξεων, προάγοντας τον ποιοτικό και βαθύ ύπνο.

Αντίθετα, οι ουδέτερες λέξεις φάνηκε ότι δεν έχουν καμία επίδραση στην καρδιακή δραστηριότητα.

Τα ευρήματά τους που δημοσιεύθηκαν στο Journal of Sleep Research αμφισβητούν την ιδέα ότι «αποσυνδεόμαστε» εντελώς από το περιβάλλον κατά τη διάρκεια του ύπνου και παρέχει νέες γνώσεις για το πώς οι αισθητηριακές πληροφορίες μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα του ύπνου.

«Υποθέσαμε, ότι ο εγκέφαλος και το σώμα επικοινωνούν ακόμη και όταν κοιμόμαστε. Οι πληροφορίες του εγκεφάλου και του σώματος πρέπει να ληφθούν υπόψη για την πλήρη κατανόηση του τρόπου σκέψης και αντίδρασης στο περιβάλλον μας», εξηγούν οι συγγραφείς της μελέτης.

Ο εγκέφαλός μας δεν «κλείνει» όταν κοιμόμαστε

Ευτυχώς, ο εγκέφαλός μας, όπως αναφέραμε, δεν εγκαταλείπει την καθημερινή του εργασία, ούτε κατά τη διάρκεια του ύπνου. Σημαντικές λειτουργίες άλλωστε όπως η αναπνοή δείχνουν πως ο εγκέφαλός μας είναι αδύνατο να «αποσυνδεθεί» πλήρως.

Στην πραγματικότητα, κατά τη διάρκεια του ύπνου ταχείας κίνησης των ματιών (REM), κατά τον οποίο βλέπουμε και τα περισσότερα όνειρα, η δραστηριότητα των εγκεφαλικών κυμάτων μοιάζει με αυτήν της εγρήγορσης.

Είναι ενδιαφέρον ότι, παρά το υψηλό επίπεδο δραστηριότητας, είναι πιο δύσκολο να ξυπνήσει κάποιος που κοιμάται κατά τη διάρκεια του ύπνου REM. Αυτός είναι ο λόγος που αυτό το στάδιο του ύπνου ονομάζεται μερικές φορές «παράδοξος ύπνος».

Πώς να αξιοποιήσετε τη χαλαρωτική μουσική για να κοιμηθείτε

Οι ειδικοί προτείνουν τις ακόλουθες 3 πρακτικές συμβουλές για να τα καταφέρετε:

  1. Μην φοράτε ακουστικά που θα πρέπει μετά από λίγο να αφαιρέσετε ή έχουν καλώδια που μπορεί να σας ενοχλήσουν.
  2. Χρησιμοποιήστε χρονοδιακόπτη ύπνου για αυτόματη απενεργοποίηση της μουσικής.
  3. Ακολουθήστε πρακτικές για καλή υγιεινή ύπνου, όπως η αποφυγή του χρόνου οθόνης πριν τον ύπνο.

Πηγή: Vita