Home Τα νέα της Επιστήμης Ερευνητές εντόπισαν παθογενή βακτήρια στα κινητά φοιτητών Ιατρικής

Ερευνητές εντόπισαν παθογενή βακτήρια στα κινητά φοιτητών Ιατρικής

«Η επιφανειακή μόλυνση των κινητών τηλεφώνων των φοιτητών στον τομέα της υγείας συμβάλλει στη διάδοση των παθογόνων μικροοργανισμών που έχουν αποκτηθεί στο περιβάλλον της κοινότητας ή / του νοσοκομείου, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερο κίνδυνο για την υγεία τους και για τους ασθενείς τους οποίους ασχολούνται, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Lizziane Kretli και συνεργάτες του.

“Ο στόχος της μελέτης μας ήταν να αξιολογήσουμε τη μικροβιολογική μόλυνση των κινητών τηλεφώνων των φοιτητών.”

“Τα δείγματα συλλέχθηκαν τυχαία από 100 κινητά τηλέφωνα. Στη συνέχεια έγιναν δοκιμές για την ταυτοποίηση των Escherichia coli και Staphylococcus aureus , για να εκτιμηθεί η ευαισθησία σε αντιμικροβιακά και ο σχηματισμός βιοφίλμ από αυτούς τους μικροοργανισμούς. “

Τα δείγματα συλλέχθηκαν από κινητά τηλέφωνα φοιτητών από τη βιοϊατρική, τη φαρμακευτική, την οδοντιατρική, την διατροφολογία και την νοσηλευτική.

Η μεγάλη πλειοψηφία των απομονωμένων βακτηρίων ανήκαν σε φοιτητές της νοσηλευτικής.

“Οι φοιτητές νοσηλευτικής είναι πολύ πιθανό να γίνουν φορείς του Staphylococcus aureus εφόσον η κλινική άσκηση σε νοσοκομειακά περιβάλλοντα είναι μέρος της μαθητείας τους και η έκθεση σε επαγγελματικούς κινδύνους είναι εγγενής σε αυτή τη ρύθμιση, πράγμα που θα μπορούσε να ευνοήσει τον αποικισμό και τη μόλυνση της επιφάνειας κυτταρικών συσκευών”. είπαν οι ερευνητές.

Περίπου το 85% του απομονωμένου Staphylococcus aureus ήταν ανθεκτικό στην αντιβιοτική πενικιλίνη και το 50% είχε την ικανότητα να προσκολλάται σε επιφάνειες.

Επιπλέον, η παρουσία γονιδίων που σχετίζονται με την προσκόλληση, την αντιμικροβιακή αντοχή και τις τοξίνες παρουσίαζε υψηλό επίπεδο.

“Οι σπουδαστές σε θέματα υγείας παρακολουθούν πρακτικές τάξεις και κλινικά στάδια όπου έχουν άμεση επαφή με δείγματα, αντικείμενα και κλινικά περιβάλλοντα που περιέχουν παθογόνους μικροοργανισμούς”, ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης.

“Τα κινητά τηλέφωνα αποτελούν αναπόσπαστο εξάρτημα στην επαγγελματική και κοινωνική ζωή ενός μεγάλου μέρους του πληθυσμού. Στον ιατρικό τομέα θεωρούνται αναπόσπαστο μέρος της ζωής των επαγγελματιών υγείας και έχουν βελτιώσει την επικοινωνία, τη συνεργασία και την ανταλλαγή πληροφοριών”.

“Σε αυτό το πλαίσιο, τα κινητά τηλέφωνα μπορούν να χρησιμεύσουν ως δεξαμενή βακτηρίων που είναι γνωστό ότι προκαλούν νοσοκομειακές λοιμώξεις και θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ένα ρόλο στη μετάδοσή τους στους ασθενείς μέσω των επαγγελματιών υγείας”.

Ο καθηγητής Kretli και συν-συγγραφείς παρουσίασαν τα αποτελέσματα αυτης της έρευνας στις 21 Ιουνίου στο ASM Microbe 2019 , την ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας, στο Σαν Φρανσίσκο, CA.