Home Τα νέα της Επιστήμης Φαίνεται πως η επιστήμη έχει εκτιμήσει λάθος το IQ των άλλων ζώων

Φαίνεται πως η επιστήμη έχει εκτιμήσει λάθος το IQ των άλλων ζώων

Οι κόκορες φαίνεται πως είναι πολύ πιο έξυπνοι από ό,τι πίστευαν έως τώρα οι επιστήμονες, με νέα μελέτη να δείχνει πως έχουν ισχυρά στοιχεία αυτογνωσίας.

Οι ερευνητές που εντόπισαν τα σχετικά στοιχεία, εξήγησαν πως η προσέγγιση τους μπορεί να οδηγήσει σε επαναξιολογήσεις της εξυπνάδας και όλων των άλλων ζώων, καθώς όσα ξέρουμε για την ευφυΐα τους προέκυψε από έναν πολύ περιορισμένο τρόπο ‘μέτρησης’.

ΠΩΣ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΤΕΣΤ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ

Ο μύθος θέλει τις κότες να λαλούν το πρωί για να ξυπνήσουν τους αγρότες. Η πραγματικότητα αναφέρει πως φωνάζουν, προκειμένου να προειδοποιήσουν πως ένα γεράκι βρίσκεται σε κοντινή απόσταση.

Εάν ένα αρπακτικό είναι κοντά τους, όταν είναι μόνες παραμένουν σιωπηλές ώστε να μην ‘τραβήξουν’ την προσοχή.

Έχει φανεί πως τα κοκόρια προειδοποιούν τους άλλους πιο αξιόπιστα από τις κότες.

Για αυτό και οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε αυτά.

Ο τρόπος που χωρίστηκαν οι κόκορες PLOS

Οι ερευνητές φώναζαν στα κοκόρια και τους έδιναν χρόνο αντίδρασης και προσαρμογής σε περιφραγμένο χώρο που είχε καθρέφτη. Με αυτόν τον τρόπο επιδιώχθηκε να συνηθίσουν το πειραματικό ‘σκηνικό’.

Έπειτα πρόβαλαν μια σιλουέτα γερακιού από πάνω τους, για να δουν πώς θα αντιδράσουν.

  • Όταν φαινόταν από το χώρισμα άλλος κόκορας, αυτός που ήταν αντικείμενο του πειράματος φώναζε για να προειδοποιήσει για τον κίνδυνο.
  • Όταν δεν υπήρχε άλλος κόκορας ορατός, το υποκείμενο της δοκιμής έμενε ήσυχο.
  • Όταν υπήρχε άλλος κόκορας, αλλά δεν φαινόταν από το χώρισμα, ο ‘πρωταγωνιστής’ κόκορας είχε την τάση να παραμένει σιωπηλός.

Οι ερευνητές ερμήνευσαν αυτή τη συμπεριφορά ως ένδειξη ότι ο κόκορας δεν εξέλαβε την αντανάκλαση του ως άλλον κόκκορα. Επίσης, φάνηκε πως τα πουλιά αυτά αισθάνονται το ένα το άλλο μέσω της όρασης και όχι μέσω της ακοής ή της μυρωδιάς.

Όπως είπε στους New York Times η Masanori Kohda, βιολόγος του Osaka Metropolitan University που έκανε τη μελέτη «δυνητικά, αυτή η μελέτη δείχνει ισχυρά στοιχεία αυτογνωσίας. Τα αποτελέσματα όμως, δεν είναι αρκετά για να πείσουν όλους τους επιστήμονες» και για αυτό η έρευνα θα συνεχιστεί με περισσότερα πειράματα ελέγχου.

TO AΜΦΙΣΒΗΤΟΥΜΕΝΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΠΟΥ ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΣΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ

Οι συγγραφείς ελπίζουν και ότι άλλοι ερευνητές θα χρησιμοποιήσουν την προσέγγισή τους για να δοκιμάσουν την αυτογνωσία/αυτοαναγνώριση άλλων ζώων, σε φυσικό περιβάλλον ή πώς προειδοποιούν το ένα το άλλο για κίνδυνο.

Ναι, υπάρχουν σχετικά στοιχεία αλλά βασίζονται σε ένα τεστ που έχει αμφισβητηθεί. Έγινε γνωστό μεν, ως ‘τεστ καθρέφτη’, εν τούτοις γίνεται με πολύ περιορισμένο τρόπο και δεν λαμβάνει υπ’ όψιν τις διαφορετικές γνωστικές διεργασίες που είναι ενεργές σε διαφορετικές καταστάσεις.

Έτσι «δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι το τεστ καθρέφτη είναι ακριβές για ζώα με πολύ διαφορετικές αισθητηριακές ικανότητες και κοινωνικά συστήματα από αυτά που έχουν οι χιμπατζήδες», στους οποίους έγινε αρχικά το τεστ.

Παρεμπιπτόντως, οι κόκορες απέτυχαν σε αυτό.

Πηγή: news247.gr