Home Τα νέα της Επιστήμης GAB vs Twitter: Τα νέα κοινωνικά δίκτυα και η ρητορική μίσους (hate...

GAB vs Twitter: Τα νέα κοινωνικά δίκτυα και η ρητορική μίσους (hate speech) που διαδίδουν

Ερευνητές του ΤΕΠΑΚ μελετούν τα νέα κοινωνικά δίκτυα και τη ρητορική μίσους (hate speech) που διαδίδουν

Δημοσίευση μελέτης στο φημισμένο πρακτορείο επιστημονικών ειδήσεων New Scientist

Το Twitter έχει εδώ και πολύ καιρό επικριθεί για τη ρητορική και αλληλεπιδράσεις μίσους που εμφανίζονται συχνά στην πλατφόρμα. Όμως δεν είναι το χειρότερο δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης από αυτή την σκοπιά. Μια ματιά σε ένα καινούργιο δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης που ονομάζεται Gab δείχνει πόσο ανησυχητικά υψηλή επιρροή είναι τα ακροδεξιά φερέφωνα που δραστηριοποιούνται σε δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης.

Το Gab  δημιουργήθηκε από τον Andrew Torba ως φερόμενη απάντηση στο ότι τα συμβατικά κοινωνικά δίκτυα δήθεν λογοκρίνουν τη συντηρητική άποψη. Το Gab είναι παρόμοιο με το Twitter και το Reddit, αφού οι χρήστες να περιορίζονται σε μηνύματα 300 χαρακτήρων και μπορούν να ψηφίσουν θετικά/αρνητικά αναρτήσεις άλλων χρηστών.

Το Gab ισχυρίζεται ότι προάγει την ελευθερία του λόγου. Ωστόσο, η πλατφόρμα έχει εξελιχθεί σε καταφύγιο για φορείς ρητορικής μίσους, σύμφωνα με μια 18μηνη ανάλυση περισσότερων από 22 εκατομμυρίων μηνυμάτων από 336.752 χρήστες, η οποία προβλήθηκε από το φημισμένο πρακτορείο επιστημονικών ειδήσεων New Scientist.

Συγκεκριμένα, ο Σάββας Ζαννέττου από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου  και συνάδελφοι του από Princeton, University College London, Qatar Computing Research Institute, και University of Alabama at Birmingham δημιούργησαν έναν λογαριασμό στο Gab και έλεγξαν κατά πόσο τα μηνύματα στο Gab περιέχουν όρους μίσους που περιέχονται στο Hatebase, μια βάση δεδομένων που χρησιμοποιείται από κυβερνητικές (και μη) οργανώσεις για την παρακολούθηση της εξάπλωσης του λόγου μίσους.

Τα αποτελέσματα της ανάλυσης υποδηλώνουν ότι ένα στα είκοσι μηνύματα στο Gab περιέχουν λέξεις μίσους από το Hatebase, ένα ποσοστό που είναι 2,4 φορές πιο μεγάλο από το Twitter. Ωστόσο, το ποσοστό μίσους στο Gab είναι το μισό σε σχέση με το 4chan, ένα διαβόητο δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιείται από διαδικτυακούς trolls.

Παρά το γεγονός ότι το Gab αποτελεί μια εναλλακτική λύση για τα συμβατικά δίκτυα κ οινωνικής δικτύωσης, το Gab επιτρέπει στους χρήστες να μοιράζονται συνδέσμους από γνωστά δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης και ειδησεογραφικά πρακτορεία. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα πιο δημοφιλή δίκτυα στο Gab είναι το YouTube και Twitter, που αντιπροσωπεύουν σχεδόν έναν στους δέκα συνδέσμους. Επίσης διαπίστωσαν ότι οι χρήστες του Gab προτιμούν εναλλακτικά ειδησεογραφικά πρακτορεία σε σχέση με συμβατικά. Ενδεικτικά το πιο δημοφιλές ειδησεογραφικό πρακτορείο στην πλατφόρμα είναι το Breitbart. Επίσης ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι το Daily Stormer, ένα πρακτορείο γνωστό για τις νεοναζί ρητορική του, είναι πιο δημοφιλές στους χρήστες του Gab από ότι το Washington Post.

Η έρευνα χρηματοδοτείται από τη Ευρωπαϊκή επιτροπή (Horizon 2020) στα πλαίσια του ερευνητικού έργου ENCASE το οποίο συντονίζεται από το Ερευνητικό Κέντρο Κοινωνικής Πληροφορικής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Συγκεκριμένα, το έργο συντονίζεται από τον Δρ. Μιχάλη Σιριβιανό, και συμμετέχουν οι καθηγητές Παναγιώτης ΖαφείρηςΝικόλας ΤσαπατσούληςΑνδρέας Λανίτης και Άντρη Ιωάννου.