Home Τα νέα της Επιστήμης H Κύπρος στον τελικό του Famelab International!

H Κύπρος στον τελικό του Famelab International!

Η Φωτεινή Καλαμπαλίκα θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στον τελικό διαγωνισμό του Famelab International, του μεγαλύτερου διαγωνισμού Επικοινωνίας της Επιστήμης στον Κόσμο!

Με τον τίτλο “Τι γεύση έχουν τα … χρώματα;” νικήτρια του φετινού Κυπριακού διαγωνισμού Famelab είναι η Φωτεινή Καλαμπαλίκα η οποία και θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στην Παγκόσμια φάση του διαγωνισμού.

Η Φωτεινή είναι 21 ετών και είναι φοιτήτρια Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Στον τελικό, παρουσίασε το θέμα της «Συναισθησίας» στον άνθρωπο, δηλαδή το πώς κάποιοι άνθρωποι έχουν «συνδεδεμένες αισθήσεις».. βλέπουν μπλε τον αριθμό «πέντε», ή η Δευτέρα είναι για αυτούς πάντα .. «άσπρη»! Αν πιάσεις το εαυτό σου να αισθάνεται το ίδιο, τότε και εσύ ανήκεις στο 4% του παγκόσμιου πληθυσμού με .. συναισθησία!

Για την Κύπρο, τη δεύτερη θέση έλαβε η Lama Swas με το θέμα: «CSI» και το πώς το DNA μάς βοηθάει να εξιχνιάσουμε ένα έγκλημα και να εντοπίσουμε τον δολοφόνο, εκτός και αν αυτός είναι «χίμαιρα» και άρα έχει δυο διαφορετικά DNA στο σώμα του (!). Την τρίτη θέση πήρε η Κωνσταντίνα Μυλωνά που μας παρουσίασε το φαινόμενο της Ολικής Έκλειψης ηλίου!

Ο τελικός διαγωνισμός Famelab Cyprus 2018 έλαβε χώρα στο ΡΙΚ στις 15 Μαΐου 2018 και αν τον χάσατε μπορείτε να τον δείτε εδώ. Τον διαγωνισμό Famelab Cyprus διοργανώνει το British Council και το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας σε συνεργασία με την Scico Cyprus. Χορηγός επικοινωνίας το ΡΙΚ και το SciNews.eu.

Η κριτική επιτροπή αποτελείτο από τους εξαιρετικούς Ξένια Λοϊζίδου (Πολιτικό Μηχανικό- Ακτομηχανικό και πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Μελετών και Έρευνας ΑΚTH), Κωνσταντίνο Φελλά (Αντιπρύτανη Έρευνας & Ακαδημαϊκού Προσωπικού στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και πρόεδρο Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής Κύπρου), Έλενα Πουλλή (Λειτουργός, Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας), Natalie Christopher (Αστροφυσικός και εκπρόσωπος της Κύπρου στο Famelab 2017) και τέλος τον Αντώνη Καφετζόπουλο (Ηθοποιό, παρουσιαστή εκπομπών επικοινωνίας επιστήμης και κριτή του Famelab Greece) οι οποίοι με τις γνώσεις τους, τα εύστοχά τους ερωτήματα αλλά και την χαλαρή τους διάθεση ανέδειξαν ακόμα περισσότερο τα θέματα των συμμετεχόντων.

Παρουσιάστρια του Famelab Cyprus 2018 η άκρως απολαυστική Λουίζα Σοφοκλέους (Μηχανικός Βιοϊατρικής και υποψήφια διδάκτορας στo Tμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστήμιου Κύπρου, και η νικήτρια του διαγωνισμού Famelab 2015!)

Ποιο θα είναι το νέο παγκόσμιο πρόσωπο στην Επικοινωνία τη Επιστήμης;!

Η Φωτεινή βρίσκεται τώρα στο Cheltenham του Ηνωμένου Βασιλείου όπου και πέρασε ήδη στον μεγάλο τελικό του Διαγωνισμού Famelab International.

Φέτος 27 χώρες λαμβάνουν μέρος από όλο τον κόσμο στον 11ο διαγωνισμό FameLab International!

Οι χώρες αυτές είναι οι: Μάλτα, Καζακστάν, Κατάρ, Πολωνία, Ελλάδα, Νότια Αφρική, Αίγυπτος, Ιταλία, Ιρλανδία, Μαλαισία, Μπαγκλαντές, Ταϊλάνδη, Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Κορέα, Τσεχία, Βουλγαρία, Γερμανία, Σουηδία, Ουγγαρία, Βραζιλία, Ισπανία, Ρουμανία, Γαλλία, Αυστραλία και η … Κύπρος!

Μην χάσετε τον τελικό και την Φωτεινή αύριο Πέμπτη 7/6, 10:45μμ

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τον τελικό διαγωνισμό του Famelab International live εδώ