Home Τα νέα της Επιστήμης ΙδΕΚ: Αναβάθμιση και Διεθνοποίηση του Οικοσυστήματος με τη συνδρομή του Enterprise Europe...

ΙδΕΚ: Αναβάθμιση και Διεθνοποίηση του Οικοσυστήματος με τη συνδρομή του Enterprise Europe Network

Το EEN Κύπρου παρέχει, χωρίς χρέωση, ολοκληρωμένες υπηρεσίες σε κυπριακές επιχειρήσεις, υποστηρίζοντας τις προσπάθειές τους να καινοτομήσουν και να αναπτυχθούν στη διεθνή σκηνή

 

Η περίοδος αυτή βρίσκει την ανθρωπότητα και την παγκόσμια οικονομία αντιμέτωπες με πληθώρα προκλήσεων που «έφερε» μαζί της η πανδημία, καλώντας άπαντες να στρέψουν το βλέμμα τους στην επόμενη μέρα και τον εντοπισμό καινοτόμων λύσεων, με στόχο την άμβλυνση των επιπτώσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ρόλος της Έρευνας και Καινοτομίας (Ε&Κ) και η εδραίωσή της ως βάση ενός νέου μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης κρίνεται καταλυτικός, καθώς αποτελεί «κλειδί» για μία βιώσιμη οικονομία, αλλά και για τη διατήρηση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της Κύπρου. Προς αυτή την κατεύθυνση, η εξωστρέφεια των εγχώριων επιχειρήσεων κρίνεται πιο αναγκαία από ποτέ.

Στοχεύοντας στην έμπρακτη στήριξη του επιχειρηματικού οικοσυστήματος, το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) παρέχει στις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις εξειδικευμένη καθοδήγηση, καθώς και τα εργαλεία για να υποστηρίξουν τις αναπτυξιακές δραστηριότητές τους και να αποκτήσουν πρόσβαση σε υποσχόμενες αγορές του εξωτερικού μέσα από ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών.

Δωρεάν υπηρεσίες από το μεγαλύτερο δίκτυο υποστήριξης ΜμΕ

Πιο συγκεκριμένα, το ΙδΕΚ, ως συντονιστής του Enterprise Europe Network Κύπρου (EEN-Cy) και σε συνεργασία με το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ) και το Ευρωπαϊκό Γραφείο Κύπρου, παρέχει χωρίς καμία χρέωση, ολοκληρωμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες προς τις κυπριακές επιχειρήσεις για θέματα πρόσβασης σε χρηματοδότηση, νομοθετικού πλαισίου, διεθνοποίησης και εξεύρεσης συνεργατών, μεταφοράς τεχνολογίας και καινοτομίας, καθώς και θεμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας.

 

Η συμμετοχή της Κύπρου στο Enterprise Europe Network (ΕΕΝ), το μεγαλύτερο δίκτυο παροχής υπηρεσιών υποστήριξης προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), στον κόσμο, θα πρέπει να θεωρείται ως ένα από τα σημαντικότερα όπλα στη φαρέτρα της εγχώριας επιχειρηματικής κοινότητας.

 

Προσφέροντας ευκαιρίες διασύνδεσης μέσω των 600 οργανισμών-μελών του, και με παρουσία σε χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής, της Ασίας καθώς και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, το EEN επιδιώκει να συμβάλει, μεταξύ άλλων, στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας των εγχώριων επιχειρήσεων μέσω της καινοτομίας και στη διεύρυνση της παρουσίας τους στις διεθνείς αγορές.  

Μεταξύ των μελών του Δικτύου, περιλαμβάνονται εμπορικά και βιομηχανικά επιμελητήρια, φορείς υποστήριξης της έρευνας, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, καθώς και ερευνητικά και τεχνολογικά κέντρα, τα οποία απασχολούν πέραν των 3.000 έμπειρων και εξειδικευμένων στελεχών, που συνδυάζουν τη διεθνή εμπειρία με τη γνώση της τοπικής αγοράς, σε μία σειρά τομέων.

Μέσω του ENN-Cy δίνεται η ευκαιρία στις επιχειρήσεις να προωθήσουν την τεχνογνωσία και τις τεχνολογίες που έχουν αναπτύξει, καθώς και τα καινοτόμα προϊόντα τους στην αγορά. Επίσης, έχουν τη δυνατότητα να αναζητήσουν τεχνολογίες ή καινοτόμες λύσεις και να βρουν συνεργάτες για από κοινού συμμετοχή σε έργα έρευνας. Αξίζει να σημειωθεί πως οι υπηρεσίες είναι ειδικά σχεδιασμένες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από τον τομέα της οικονομικής δραστηριότητάς τους, ενώ παράλληλα βοηθούν επιχειρήσεις, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα να δημιουργήσουν συνέργειες. Οι υπηρεσίες του δικτύου ENN-Cy καλύπτουν γεωγραφικά το σύνολο της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Περαιτέρω παρέχονται, σε επιχειρήσεις που είναι εξοικειωμένες με τις δραστηριότητες καινοτομίας, υπηρεσίες αξιολόγησης της ικανότητας διαχείρισης της καινοτομίας, με στόχο να εντοπίσουν τρόπους με τους οποίους μπορούν να εξελίξουν και να βελτιστοποιήσουν την διαδικασία αυτή.

Σύναψη συνεργασιών για 190 κυπριακές επιχειρήσεις

Αξιοσημείωτος είναι άλλωστε ο αριθμός των υπηρεσιών που έχουν δοθεί στα δώδεκα χρόνια παρουσίας του ENN-Cy, βοηθώντας τους κυπριακούς φορείς να συνάψουν συνεργασίες από χώρες-μέλη του Δικτύου. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του προγράμματος, έχουν δοθεί πέραν των 18 χιλιάδων υπηρεσιών σε εγχώριες επιχειρήσεις, ενώ περισσότερες από 190 κυπριακές επιχειρήσεις έχουν συνάψει συνεργασίες με διεθνείς φορείς.

Πολλαπλά τα οφέλη

Για το ΙδΕΚ, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας και ανάπτυξη της συνεργασίας και διασύνδεσης εγχώριων φορέων με τη διεθνή ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της αποστολής του. Η επιχειρηματική εξωστρέφεια, η καινοτόμος δράση και η ενθάρρυνση των εγχώριων επιχειρήσεων να αναπτυχθούν στη διεθνή αγορά, συνεπάγεται πολλαπλά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη. Πέρα από την οργανική βελτίωση στους οικονομικούς δείκτες των ίδιων των επιχειρήσεων και την καλλιέργεια σύγχρονης κουλτούρας επιχειρηματικότητας στην Κύπρο, συμβάλλουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και κατ’ επέκταση, μεταξύ άλλων, στη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες στις ιστοσελίδες του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας και του EEN Κύπρου.