Home Τα νέα της Επιστήμης ΙδΕΚ: Βραβεύτηκαν οι μελλοντικοί ερευνητές και επιστήμονες της Κύπρου

ΙδΕΚ: Βραβεύτηκαν οι μελλοντικοί ερευνητές και επιστήμονες της Κύπρου

Οι φετινοί νικητές των μαθητικών και φοιτητικών διαγωνισμών «ΜΕΡΑ-ΤΕΚΕ» και «ΦΟΙΤΩ» ανακοινώθηκαν σε μία μοναδική ψηφιακή τελετή στο πλαίσιο του European ResearchersNight

Τους αυριανούς ερευνητές και επιστήμονες της Κύπρου βράβευσε πρόσφατα το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) σε μία μοναδική τελετή που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά σε ψηφιακή μορφή.

Οι νικητές των μαθητικών διαγωνισμών «Μαθητές στην Έρευνα – ΜΕΡΑ 2019-2020» και «Τεχνολογία και Καινοτομία στην Εκπαίδευση – ΤΕΚΕ 2019-2020», καθώς και του φοιτητικού διαγωνισμού «Φοιτητές στην Έρευνα – ΦΟΙΤΩ 2020», βραβεύτηκαν στο πλαίσιο της μεγάλης πανευρωπαϊκής εκδήλωσης European Researchers’ Night, η οποία τελούσε υπό την αιγίδα του Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, κ. Κυριάκου Κόκκινου.

Συνολικά 29 ομάδες μαθητών και φοιτητών τιμήθηκαν για τις μελέτες και εφευρέσεις τους, οι οποίες ξεχώρισαν ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλες συμμετοχές, αποτελώντας απτή απόδειξη του λαμπρού μέλλοντος που προδιαγράφεται για την χώρα.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι διαγωνισμοί εντάσσονται στο πλαίσιο των δράσεων του ΙδΕΚ για καλλιέργεια κουλτούρας έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας. Συγκεκριμένα, μέσα από τους διαγωνισμούς ΜΕΡΑ – ΤΕΚΕ το ΙδΕΚ επιδιώκει να φέρει σε επαφή τη μαθητιώσα νεολαία με τις επιστημονικές ερευνητικές και καινοτόμες τεχνολογικές διαδικασίες, στοχεύοντας παράλληλα με τη διεξαγωγή του φοιτητικού διαγωνισμού στην εμπλοκή νέων επιστημόνων, από τα πρώτα στάδια της σταδιοδρομίας τους, σε ερευνητικές δραστηριότητες και στην προβολή των επιτευγμάτων τους.

Στο πλαίσιο του Διαγωνισμού «Μαθητές και Μαθήτριες στην Έρευνα» βραβεύτηκαν συνολικά 13 συμμετοχές, με τα πρώτα βραβεία να λαμβάνουν:

  • Δημοτικό Σχολείο Κονιών – «Η επίδραση της συναισθηματικής αγωγής στην κοινωνική συμπεριφορά των παιδιών και συγκεκριμένα στην τάση τους για επιθετικότητα»
  • Περιφερειακό Γυμνάσιο Αγίας Βαρβάρας – «Το φύλο και το οικογενειακό πνευματικό υπόβαθρο ως παράγοντες διαμόρφωσης της γλώσσας των νέων»
  • Λύκειο Εθνομάρτυρα Κυπριανού Στροβόλου – «Μαθητές ψηφοφόροι-μαθητές υποψήφιοι. Δημιουργούμε υπεύθυνους δημοκρατικούς πολίτες;»

 

Αντίστοιχα, στον Διαγωνισμό «Τεχνολογία και Καινοτομία στην Εκπαίδευση», βραβεύτηκαν συνολικά 11 συμμετοχές, με τα πρώτα βραβεία να κατανέμονται ως ακολούθως:

  • Δημοτικό Σχολείο Αγίου Ιωάννη Λευκωσίας – «Συσκευή μείωσης του όγκου ανακυκλώσιμων υλικών»
  • Ευριβιάδειο Γυμνάσιο Λάρνακας – «Εκμετάλλευση της χαμένης θερμικής ενέργειας για παραγωγή ηλεκτρισμού»
  • Περιφερειακό Λύκειο Παλιομετόχου – «Αυτόματο σύστημα ανάρτησης και αποθήκευσης προϊόντων»
  • Τεχνική και Επαγγελματική Σχολή Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Λάρνακας – «Έξυπνο Κράνος Μηχανής»

Επιπρόσθετα, πέντε συνολικά συμμετέχοντες βραβεύτηκαν στο πλαίσιο του Διαγωνισμού «Φοιτητές στην Έρευνα – ΦΟΙΤΩ 2020», με τις μελέτες τους να εντάσσονται στις θεματικές ενότητες Επιστήμες Ζωής και Φυσικές Επιστήμες και Μηχανική και να εκπονούνται υπό την καθοδήγηση έμπειρων ερευνητών.

Ειδικότερα, τα πρώτα βραβεία στην κατηγορία των προπτυχιακών φοιτητών έλαβαν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου:  

  • Επιστήμες Ζωής – Βασίλειος Σαγρής – «Εναλλακτικό μάτισμα σε ανθρώπινους υποδοχείς/προσαρμογείς της επιλεκτικής αυτοφαγίας και η υπολογιστική αξιολόγηση των επιπτώσεών του στις αλληλεπιδράσεις με τη μεσολάβηση LIR μοτίβων»
  • Φυσικές Επιστήμες και Μηχανική
    • Κυριακή Κουπεπίδου – «Σύνθεση και χαρακτηρισμός νέων ΜεταλλοΟργανικών πλεγμάτων με χρήση πολυκαρβοξυλικών υποκαταστατών με βενζιμιδάζολο ομάδες»
    • Αντώνης Αναστασιάδης – «Σύνθεση και χαρακτηρισμός πλειάδων του μαγγανίου με συνδυασμό των υποκατάστατων ΔΙ(2-ΠΥΡΙΔΥΛΟ)ΚΕΤΟΝΗ και ΤΡΙΣ-(ΥΔΡΟΞΥΜΕΘΥΛΟ) ΑΜΙΝΟΜΕΘΑΝΙΟ»

Τέλος, στην κατηγορία των μεταπτυχιακών φοιτητών νικητές αναδείχθηκαν οι:

  • Επιστήμες Ζωής – Κατερίνα Καλαλίδου (Παν. Κύπρου) – «Βελτιστοποίηση ενός καινοτόμου ανασταλτικού πεπτιδίου που στοχεύει ενζυματικές και ικριωματικές λειτουργίες της κινάσης των εστιακών προσκολλήσεων»
  • Φυσικές Επιστήμες και Μηχανική – Γεωργία Αλεξάνδρου (ΤΕΠΑΚ) – «Παρακολούθηση της αρχαιολογικής θέσης στην Παλμύρα (Συρία) με τη χρήση δορυφορικών εικόνων Landsat και το υπολογιστικό νέφος μεγάλων δεδομένων της Google Earth Engine»