Home Τα νέα της Επιστήμης Καινούργια μέθοδος που δίνει ελπίδα σε μικρά αγοράκια με καρκίνο να μπορέσουν...

Καινούργια μέθοδος που δίνει ελπίδα σε μικρά αγοράκια με καρκίνο να μπορέσουν στο μέλλον να αποκτήσουν βιολογικά παιδιά!

Για τους άντρες που παλεύουν με τον καρκίνο, πριν από την υποβολή τους σε χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία, το σπέρμα τους μπορεί να συλλεχθεί και να κρυοσυντηρηθεί με στόχο στο μέλλον να μπορέσουν να αποκτήσουν βιολογικά παιδιά. 

Ωστόσο, αυτό δεν ήταν εφικτό, μέχρι σήμερα, για αγόρια προεφηβικής ηλικίας που πρέπει να υποβληθούν σε αντίστοιχες θεραπείες. Και αυτό γιατί τα αγόρια πριν από μια συγκεκριμένα ηλικία δεν παράγουν σπερματοζωάρια.

Πριν από μερικές μέρες όμως δημοσιεύτηκε στον περιοδικό Science μια πρωτοποριακή μελέτη όπου οι ερευνητές πήραν ιστό από τους όρχεις ενός πιθήκου (Rhesus macaque) μικρής ηλικίας και το πάγωσαν. Στη συνέχεια μπόρεσαν να ξεπαγώσουν και να εμφυτέψουν αυτόν τον ιστό πίσω στο ζώο όταν αυτό έφτασε σε γόνιμη ηλικία. Ο ιστός από τους όρχεις άρχισε να παράγει τεστοστερόνη και στη συνέχεια να δημιουργεί ώριμα σπερματοζωάρια. Οι επιστήμονες δεν σταμάτησαν εκεί αλλά χρησιμοποιήσαν τα σπερματοζωάρια αυτά για να γονιμοποιήσουν ωάρια. 

Και έτσι γεννήθηκε ο Grady! Το πρώτο πιθηκάκι που έρχεται στη ζωή με αυτή την τεχνική δίνοντας ελπίδα σε χιλιάδες παιδιά που υποβάλλονται σε δύσκολες χημειοθεραπείες ή ακτινοθεραπείες λόγο καρκίνου. Τα παιδιά αυτά παγώνοντας ιστούς από τους όρχεις πριν τις θεραπείες θα μπορούν στο μέλλον να αποκτήσουν βιολογικά παιδιά, αν το θελήσουν!

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Επιστημονική δημοσίευση εδώ.