Home Τα νέα της Επιστήμης Η κατανάλωση τσαγιού βελτιώνει την αποτελεσματικότητα του εγκεφάλου σύμφωνα με νέα μελέτη

Η κατανάλωση τσαγιού βελτιώνει την αποτελεσματικότητα του εγκεφάλου σύμφωνα με νέα μελέτη

Η συνηθισμένη κατανάλωση τσαγιού έχει θετικές επιδράσεις στην οργάνωση του εγκεφάλου και οδηγεί σε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στη λειτουργική και δομική συνδετικότητα, σύμφωνα με νέα μελέτη που διεξάγεται από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης (NSU).

Το τσάι είναι ένα δημοφιλές ποτό από τα παλιά χρόνια, και σύμφωνα με πηγές η κατανάλωση του χρονολογείται από τη δυναστεία του Shen Nong (2700 π.Χ.) στην Κίνα.

Το τσάι καταναλώνεται με διάφορους τρόπους, σε παρασκευασμένα προϊόντα και είναι εξαιρετικά διαδεδομένο στην Ασία, ειδικά στην Κίνα και την Ιαπωνία. Είναι επίσης πιο διαδομένο όσο ποτέ στις δυτικές χώρες.

Μια αυξανόμενη βιβλιογραφία έχει δείξει ότι η κατανάλωση τσαγιού είναι ευεργετική για την ανθρώπινη υγεία, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της διάθεσης, της πρόληψης των καρδιαγγειακών παθήσεων, της μικρότερης συχνότητας εμφάνισης καρκίνου και της μειωμένης θνησιμότητας.

“Τα αποτελέσματά μας προσφέρουν την πρώτη ένδειξη θετικής συμβολής της κατανάλωσης τσαγιού στη δομή του εγκεφάλου και υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση τσαγιού έχει συχνά προστατευτικό αποτέλεσμα σε σχέση με τη μείωση της εγκεφαλικής οργάνωσης”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Dr. Feng Lei, της Ψυχολογικής Ιατρικής, του NSU Yong Loo Lin School of Medicine.

Για τη μελέτη, ο Δρ Lei και οι συνεργάτες του χρησιμοποιήσαν 36 ενήλικες ηλικίας 60 ετών και άνω και συγκέντρωσαν δεδομένα σχετικά με την υγεία, τον τρόπο ζωής και την ψυχολογικής ευεξία τους.

Οι συμμετέχοντες έπρεπε επίσης να υποβληθούν σε νευροψυχολογικές εξετάσεις και Μαγνητική Τομογραφία  (MRI).

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι άτομα που κατανάλωναν πράσινο τσάι, τσάι oolong ή μαύρο τσάι τουλάχιστον τέσσερις φορές την εβδομάδα για περίπου 25 χρόνια είχαν περιοχές του εγκεφάλου που διασυνδέονται με πιο αποτελεσματικό τρόπο.

«Η μελέτη μας διερεύνησε διεξοδικά τις επιδράσεις της κατανάλωσης τσαγιού στη συνδετικότητα του εγκεφάλου τόσο σε παγκόσμια όσο και σε περιφερειακή κλίμακα χρησιμοποιώντας δεδομένα απεικόνισης πολλαπλών μεταφορών (δηλ. Λειτουργική και δομική απεικόνιση) και παρείχαν τα πρώτα επιτακτικά στοιχεία ότι η κατανάλωση τσαγιού συμβάλλει θετικά στην οργάνωση του εγκεφάλου”, ανέφεραν.

“Η μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση τσαγιού είναι αποτελεσματική στην πρόληψη (επιβράδυνση) ή τη βελτίωση της γνωσιακής παρακμής και ότι η κατανάλωση τσαγιού μπορεί να είναι μια απλή επιλογή τρόπου ζωής που ωφελεί την υγεία του εγκεφάλου”.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Aging: Habitual tea drinking modulates brain efficiency: evidence from brain connectivity evaluation