Home Τα νέα της Επιστήμης Καταρρίπτοντας τα στερεότυπα: Οι Γυναίκες Μηχανικοί. Της Μελίτας Μενελάου

Καταρρίπτοντας τα στερεότυπα: Οι Γυναίκες Μηχανικοί. Της Μελίτας Μενελάου

Η 23η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως η Διεθνής Ημέρα προς τιμή των Γυναικών στη Μηχανική (International Women in Engineering Day) και αποτελεί μια διεθνή εκστρατεία ευαισθητοποίησης για την ανάδειξη του προφίλ των Γυναικών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Μηχανικής.

Η ημέρα αυτή αποτελεί, επίσης, μια μέρα γιορτής για τα εξαιρετικά επιτεύγματα των Γυναικών Μηχανικών σε όλο τον κόσμο μιας και δεν υπάρχει καμία άλλη μέρα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης ως προς τις Γυναίκες που δραστηριοποιούνται στον Τομέα της Μηχανικής. 

Είναι επίσης και μια μέρα προβληματισμού. Πόσο σημαντική είναι η ενεργός συμμετοχή των Γυναικών Μηχανικών στην κοινωνία μας; Πόσο διαφορετικές θα μπορούσαν να είναι οι εξελίξεις σε οργανισμούς, επιχειρήσεις, εκπαιδευτικά και τεχνολογικά κέντρα αν περισσότερες γυναίκες συμμετείχαν; Πόσο διαφορετική θα ήταν η κοινωνία μας αν περισσότερες γυναίκες είχαν υψηλότερα αξιώματα ή δραστηριοποιούνταν σε θέσεις κλειδιά;  Τα ερωτήματα αυτά μεγιστοποιούνται καθώς η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τις Γυναίκες που δραστηριοποιούνται στους τομείς των Φυσικών Επιστημών, την Τεχνολογία, και τα Μαθηματικά (πέρα από την Επιστήμη της Μηχανικής).

Ιστορικά, η ημέρα αυτή κατοχυρώθηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 23 Ιουνίου 2014 από την Women’s Engineering Society (WES) με αφορμή την 95η επέτειο της WES. Από την πρώτη στιγμή, η γιορτή αυτή βρήκε ένθερμο κοινό τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στο παγκόσμιο, με αποτέλεσμα το 2016 να λάβει την υποστήριξη της UNESCO. Το 2017, η 23η  Ιουνίου κατοχυρώνεται για πρώτη φορά ως η ημέρα όλων των Γυναικών στη Μηχανική, επιτρέποντας πλέον τον εορτασμό όλων των Γυναικών που δραστηριοποιούνται και προσφέρουν στον τομέα της Μηχανικής.

Η επιστήμη της Μηχανικής βρίσκεται πίσω από την τεράστια ανάπτυξη του σύγχρονου τρόπου ζωής μας. Τα άλματα στον τομέα της Μηχανικής μας έχουν δώσει το πλεονέκτημα να έχουμε καλύτερη ποιότητα ζωής, να μπορούμε να ζούμε σε πιο άνετα σπίτια και να χρησιμοποιούμε ασφαλέστερα και ταχύτερα μέσα μεταφοράς – και αυτά είναι μόνο μερικά από τα παραδείγματα της προσφοράς της Μηχανικής στη σύγχρονη ζωή.

Παρόλο που ακόμη και σήμερα, ορισμένοι μπορεί να βλέπουν τη Μηχανική ως τον τομέα που κυριαρχείται από άντρες, εντούτοις η 23η Ιουνίου γεννήθηκε μέσα από την επιτακτική και συνεχή μας ανάγκη να μην ξεχνάμε ότι και οι Γυναίκες Μηχανικοί έχουν συνεισφέρει και συνεχίζουν να συνεισφέρουν ακατάπαυστα. Στην πραγματικότητα, οι Γυναίκες είμαστε γεννημένες Μηχανικοί, αφού από πολύ νωρίς καλούμαστε σε παράλληλους ρόλους από την ίδια την Κοινωνία με ποικίλους περιοριστικούς όρους. Λαμπρά παραδείγματα επιτυχημένων Γυναικών στη Μηχανική και την Τεχνολογία, αναφέρονται πιο κάτω:

  • Stephanie Kwolek (ανακάλυψη του υλικού Kevlar)
  • Hedy Lamarr («μητέρα» του Wi-Fi)
  • Josephine Cochrane (ανακάλυψη του πλυντηρίου πιάτων)
  • Edith Clarke (ανακάλυψη της αριθμομηχανής Clarke)
  • Emily Warren Roebling (κατασκευή της γέφυρας του Brooklyn)

melita

Της Μελίτας Μενελάου

Γυναίκα, Μητέρα και Χημικός Μηχανικός

Τμήμα Χημικών Μηχανικών

Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ)

[email protected]