Home Τα νέα της Επιστήμης Κεφάλι λύκου 40,000 ετών βρέθηκε στη Σιβηρία

Κεφάλι λύκου 40,000 ετών βρέθηκε στη Σιβηρία

Το κομμένο κεφάλι λύκου που πέθανε πριν από 40.000 χρόνια βρήκαν στην Σιβηρία, όπου λόγω των συνθηκών κατάψυξης σώθηκε σε μεγάλο βαθμό το τρίχωμα του, τα δόντια, ο εγκέφαλος και ο ιστός του προσώπου.
Ο Pavel Yefimov κάτοικος της πόλης, ανακάλυψε το κεφάλι του το προηγούμενο καλοκαίρι στις όχθες του ποταμού Tirekhtyakh κοντά στον Αρκτικό Κύκλο στην περιοχή της Yakutia.
Το κεφάλι του λύκο παραδόθηκε στην Ακαδημία Επιστημών της Yakutia, όπου οι ερευνητές έστειλαν δείγματα και δεδομένα μετρήσεων στο εξωτερικό. Με τη βοήθεια συναδέλφων από την Ιαπωνία και τη Σουηδία καθόρισαν την ηλικία του κεφαλιού στα 40.000 χρόνια.
Τα πλάνα που δόθηκαν στο τηλεοπτικό δίκτυο Reuters από την ακαδημία δείχνουν το κεφάλι του ζώου πολύ μεγαλύτερο από ένα κεφάλι σύγχρονου λύκου με αρκετό τρίχωμα και μεγάλα δόντια. Τα μάτια απουσιάζουν.
Το κεφάλι πρόκειται να υποβληθεί σε πλαστικοποίηση, μια τεχνική που αντικαθιστά το νερό και το λίπος με πλαστικά που εμποδίζουν την αποσύνθεση και διατηρούν τους ιστούς. Με αυτό τον τρόπο οι ερευνητές θα διατηρήσουν το κεφάλι και θα μπορέσουν να το μελετήσουν ακόμη περισσότερο.

Πληροφορίες BBC