Home Τα νέα της Επιστήμης Παγκύπρια Ένωση Χημικών: “Αντηλιακή προστασία – Πριν πάμε παραλία”

Παγκύπρια Ένωση Χημικών: “Αντηλιακή προστασία – Πριν πάμε παραλία”

Με ανάρτηση τους στο Facebook η Παγκύπρια Ένωση Επιστημόνων Χημικών ενημερώνει το κοινό για τις χημικές ενώσεις που μας προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία καθώς όπως εξηγούν αντηλιακή προστασία είναι απλά Χημέια. 

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Ακτίνες UVA – UVB: Σε τι διαφέρουν και ποιες οι επιπτώσεις τους στην επιδερμίδα;

Οι υπεριώδεις (UV) ακτίνες αντιστοιχούν μόλις στο 5% των ηλιακών ακτινών που φτάνουν στη γη, αλλά είναι πολύ ισχυρές. Υπάρχουν διάφορα είδη. Παρόλο που οι ακτίνες UVC δεν καταφέρνουν να φτάσουν στη γη γιατί εμποδίζονται από τη στιβάδα του όζοντος, οι ακτίνες UVA και UVB φτάνουν και μάλιστα επηρεάζουν την επιδερμίδα.

ΟΙ ΑΚΤΙΝΕΣ UVA

Παρούσες όλο τον χρόνο, ακόμα και τις ημέρες με συννεφιά, οι ακτίνες UVA αντιστοιχούν στο 95% της υπεριώδους ακτινοβολίας που φτάνει στην επιφάνεια της γης. Διαπερνούν τα σύννεφα, το γυαλί και την επιδερμίδα. Αντίθετα από τις UVB, δεν προκαλούν πόνο και μπορούν να εισχωρήσουν πολύ βαθιά, φτάνοντας τα κύτταρα της δερμίδας. Επειδή ουσιαστικά παράγουν ελεύθερες ρίζες, μακροπρόθεσμα μπορούν να αλλοιώσουν τα κύτταρα και να προκαλέσουν:
  • Φωτογήρανση: αλλαγή του προσανατολισμού της ελαστίνης και του κολλαγόνου, προκαλώντας χαλάρωση της επιδερμίδας, με αποτέλεσμα την απώλεια σφριγηλότητας και την εμφάνιση ρυτίδων
  • Δυσανεξία στον ήλιο, που συνήθως ονομάζεται ηλιακή αλλεργία (κοκκινίλα, κνησμός, πολύμορφο εξάνθημα εκ φωτός)
  • Μελαγχρωματικές διαταραχές (χλόασμα, κηλίδες)
  • Εμφάνιση καρκίνου του δέρματος
 
ΟΙ ΑΚΤΙΝΕΣ UVB: «Β» ΟΠΩΣ BURN, ΔΗΛΑΔΗ ΕΓΚΑΥΜΑ
 
Οι ακτίνες UVB αποτελούν το 5% της υπεριώδους ακτινοβολίας που φτάνει στη γη. Έχουν πολύ υψηλή ενέργεια και εμποδίζονται από τα σύννεφα και το γυαλί. Ωστόσο, μπορούν να εισχωρήσουν στην επιδερμίδα. Οι ακτίνες αυτές ευθύνονται για το μαύρισμα, αλλά και για το ηλιακό έγκαυμα, τις αλλεργικές αντιδράσεις και τους καρκίνους του δέρματος. Συνεπώς, είναι σημαντική η προστασία της επιδερμίδας τόσο από τις ακτίνες UVA όσο και από τις UVB.