To σύνολο του DNA μας ονομάζεται και «Γονιδίωμα». Και βρίσκεται μέσα σε κάθε κύτταρό μας. Εδώ και πολλά χρόνια οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι το γονιδίωμα μας γίνεται και «ασταθές», δηλαδή, μπορεί να κόβεται, να αλλάζει θέση, να μεταλλάσσεται, και τότε αυτό συνεισφέρει σημαντικά στην ανάπτυξη του καρκίνου.
Τα κύτταρά μας όμως έχουν ένα δικό τους μηχανισμό για να προστατεύουν το DNA τους από το να γίνεται ασταθές. Βασικό ρόλο φαίνεται να έχει μια πρωτεΐνη του «σκελετού» των κυττάρων που ονομάζεται Ακτίνη.
Εδώ και αρκετό καιρό οι επιστήμονες γνώριζαν ότι η πρωτεΐνη Ακτίνη ήταν βασικός παίχτης για πολλές κυτταρικές λειτουργίες όπως το να συμβάλει στην κίνηση, στην διαίρεση και στη μεταφορά ουσιών από το ένα μέρος του κυττάρου στο άλλο.
Δύο όμως πρόσφατες μελέτες στο περιοδικό Nature, έδειξαν κάτι ακόμα πιο εκπληκτικό για αυτήν την πρωτεΐνη. Η Ακτίνη φαίνεται πως προστατεύει το «τραυματισμένο» DNA των κυττάρων!
Συγκεκριμένα, ερευνητές έδειξαν πως η Ακτίνη μπορεί να βρεθεί και στον πυρήνα των κυττάρων, εκεί που βρίσκεται το DNA και με τη βοήθεια ακόμα μερικών παιχτών ( που ονομάζονται πρωτεΐνες κινητήρες, motor proteins) να σχηματίσει μια δομή που γύρω από το σπασμένο DNA και να προωθήσει την διαδικασία επιδιόρθωσής του.
Αν καταφέρουν οι επιστήμονες να καταλάβουν τον ακριβή τρόπο με τον οποίο η Ακτίνη προφυλάσσει το DNA από τις αλλαγές που οδηγούν στην «αστάθεια», τότε θα φτάσουμε ένα βήμα πιο κοντά στην κατανόηση των βασικών αρχών της αιτιολογίας του καρκίνου, μια τρομερή ανακάλυψη και ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία νέων θεραπευτικών παρεμβάσεων.
Πηγή: Nature.com