Ένα ρομποτικό υποβρύχιο σκάφος εντόπισε μικρά μαύρα σφαιρίδια σε βάθος 6.200 μέτρων σε μία άβυσσο του βορειοδυτικού Ειρηνικού ωκεανού. Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Τόκιο δεν κατάλαβαν εξ αρχής τι ακριβώς κοιτάνε και έτσι αποφάσισαν να πάρουν ορισμένα δείγματα για περαιτέρω ανάλυση.
Τα σφαιρίδια ήταν κολλημένα στο βράχο και τα περισσότερα ήταν σκισμένα και άδεια. Τέσσερα άθικτα σφαιρίδια στάλθηκαν στο Hokkaido University για να αναλυθούν από βιολόγους.
Η ανάλυσή τους αποκάλυψε πως πρόκειται για κουκούλια 3 χιλιοστών, τα οποία περιείχαν από τρεις έως επτά πλατυέλμινθες σκώληκες υπό ανάπτυξη. Η ανάλυση DNA έδειξε πως πρόκειται για ένα νέο είδος πλατυέλμινθα, το οποίο συνδέεται στενά με άλλες κατηγορίες του είδους που ζουν σε ρηχότερα νερά.
Οι επιστήμονες δε γνωρίζουν τίποτα ακόμα για τους πλατυέλμινθες που ζουν σε τέτοια βάθη, ενώ το μεγαλύτερο βάθος που είχε βρεθεί ένας πλατυέλμινθας ήταν στα 3.232 μέτρα.
Δεδομένου πως τα έμβρυα βρισκόντουσαν σε διαφορετικά στάδια της ανάπτυξής τους, τα κουκούλια μάλλον εναποτέθηκαν εκεί σε βάθος χρόνου και όχι όλα μαζί. Αυτό δείχνει πως οι στενοί συγγενείς των πλατυέλμινθων που ζουν σε ρηχότερα νερά, ίσως να αποίκισαν ολοένα και βαθύτερα σημεία με το πέρασμα του χρόνου. Το πώς και γιατί το έκαναν αυτό παραμένει μυστήριο.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Biology Letters.