Home Τα νέα της Επιστήμης Νέα σημαντική επιτυχία του εργαστηρίου Τεχνολογίας Λογισμικού και Ευφυών Πληροφοριακών Συστημάτων του...

Νέα σημαντική επιτυχία του εργαστηρίου Τεχνολογίας Λογισμικού και Ευφυών Πληροφοριακών Συστημάτων του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου

Το ερευνητικό εργαστήριο Τεχνολογίας Λογισμικού και Ευφυών Πληροφοριακών Συστημάτων (Software Engineering and Intelligent Information Systems Research Lab) του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΠΚ), εξασφάλισε χρηματοδότηση στα πλαίσια του προγράμματος HORIZON-2020 με το έργο Smart Data ProcESsing and SysTems of Deep INsIghts (DESTINI).

Το κυπριακό ερευνητικό εργαστήριο με επικεφαλής τον Καθηγητή Ανδρέα Σ. Ανδρέου θα έχει συντονιστικό ρόλο στο διάρκειας τριών ετών έργο το οποίο και θα λάβει συνολική χρηματοδότηση γύρω στις 800 χιλιάδες ευρώ, εκ των οποίων 421 χιλιάδες ευρώ το ΤΠΚ. Η επιτυχής πρόταση υποβλήθηκε στα πλαίσια της πολύ ανταγωνιστικής πρόσκλησης “Twinning (H2020-TWINN-2015) Coordination and support actions: Spreading excellence and widening participation” που αποσκοπεί στη δικτύωση ερευνητικών κέντρων, και ήταν η μοναδική πρόταση από την Κύπρο που χρηματοδοτήθηκε. Στο δίκτυο συνεργασίας του DESTINI μαζί με το ΤΠΚ θα συμμετάσχουν και δύο κορυφαία πανεπιστήμια με διακεκριμένη ερευνητική δραστηριότητα στα πεδία της Ευφυούς Επεξεργασίας Δεδομένων (Smart Data Processing) και της Επιστήμης Δεδομένων (Data Science), το Πανεπιστήμιο του Τίλμπουργκ στην Ολλανδία (University of Tilburg – https://www.tilburguniversity.edu/) και το Πανεπιστήμιο Σαπιέντζα της Ρώμης στην Ιταλία (UNIROMA –https://www.uniroma1.it).

Κύριος στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη ενός δικτύου συνεργασίας μεταξύ των τριών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων για την ενίσχυση της ερευνητικής δυναμικής και δραστηριότητάς τους στους τομείς των Ευφυών Δεδομένων (Smart Data) με προεκτάσεις και στη Βιομηχανία 4ης γενιάς (Industry 4.0),  μέσω της μεταφοράς τεχνογνωσίας και της από κοινού διερεύνησης και υλοποίησης νέων εφαρμοσμένων ερευνητικών ιδεών και εργαλείων.

Η στενή συνεργασία μεταξύ των εταίρων του DESTINI θα επιτρέψει την απόκτηση νέων γνώσεων και τη μεταφορά εμπειριών και τεχνογνωσίας μέσω ανταλλαγής προσωπικού, επισκέψεων εμπειρογνωμόνων, διοργάνωσης εργαστηρίων και θερινών σχολείων με διαλέξεις από τα δύο κορυφαία ιδρύματα, συμμετοχής σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια / εργαστήρια, ανάπτυξης κοινών εκπαιδευτικών προγραμμάτων και προγραμμάτων κινητικότητας για νέους ερευνητές, και δημιουργίας ισχυρών δεσμών με την αγορά / βιομηχανία.

Πέραν του Δρα Ανδρέου, στο έργο συμμετέχουν από πλευράς ΤΠΚ ο Αναπληρωτής Καθηγητής Σωτήρης Χατζής και ο Επίκουρος Καθηγητής Ηρόδοτος Ηροδότου. Της ομάδας στο Πανεπιστήμιο του Τίλμπουργκ ηγείται ο καθηγητής Michael P. Papazoglou και αυτής στο Πανεπιστήμιο Σαπιέντζα της Ρώμης ο καθηγητής Maurizio Lenzerini.

Οι ερευνητικοί πυλώνες στους οποίους βασίζεται το έργο είναι τρεις: Τα συστήματα ευφυούς επεξεργασίας δεδομένων (smart data processing systems), τα συστήματα βαθιάς γνώσης (systems of deep insight) και η ανάπτυξη ευφυών υπηρεσιών και εφαρμογών που βασίζονται σε δεδομένα (methodology for the development of smart data-centric services and applications).

Τα αποτελέσματα που θα προκύψουν κατά τη διάρκεια του έργου αναμένεται ότι θα συμβάλουν καθοριστικά ώστε το ΤΠΚ να αυξήσει σημαντικά τη διεθνή του απήχηση στην ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα, επιτυγχάνοντας σχετικές δημοσιεύσεις στα κορυφαία επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια του χώρου ενδιαφέροντος, και δημιουργώντας νέα ψηφιακά εργαλεία που θα μπορούν να αξιοποιηθούν από βιομηχανικούς και επιχειρηματικούς φορείς ώστε να βελτιώσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους.