To Αμερικάνικο Ινστιστούτο AIMIS, στο πλαίσιο της επέκτασής του σε καινοτόμες μεθόδους επεμβατικής διάγνωσης, ανακοινώνει την συνεργασία του με τον Δρ. Παύλος Ζαρογουλίδης, M.D, Ph.D, Επεμβατικό Πνευμονολόγο, παρέχοντας ένα καινούργιο πνευμονολογικό διαγνωστικό εργαλείο τον Ενδοβρογχικό Υπέρηχο «Convex-Probe Endobronchial Ultrasound EBUS» της εταιρείας PENTAX.
Ο Ενδοβρογχικός Υπέρηχος (ΕΒUS) είναι μια υβριδική ενδοσκοπική τεχνική που συνδυάζει την απλή επισκόπηση των αεραγωγών αλλά ταυτόχρονα και τον υπέρηχο. Με αυτήν την μέθοδο, όταν μια μάζα δεν είναι προσεγγίσιμη με την απλή επισκόπηση αλλά υπάρχει πέριξ του τοιχώματος των αεραγωγών, τότε μπορούμε να πάρουμε κατευθυνόμενη βιοψία με την κεφαλή του υπερήχου, χωρίς να χάνουμε χρόνο από την διάγνωση.
Επίσης, όταν υπάρχουν διογκωμένοι λεμφαδένες τότε το διαγνωστικό εργαλείο επιλογής είναι ο Ενδοβρογχικός Υπέρηχος που θα μας δώσει λύση εάν πρόκειται για κακοήθεια ή καλοήθεια (π.χ. σαρκοείδωση) χωρίς χειρουργείο.
Λίγα λόγια για τον καρκίνο του πνεύμονα, πεδίο εφαρμογής του Ενδοβρογχικού Υπερήχου
O καρκίνος του πνεύμονα είναι ο πιο συχνός καρκίνος για τους άνδρες, μετά από τον καρκίνο του προστάτη και για τις γυναίκες μετά από τον καρκίνο του μαστού. Η έγκαιρη διάγνωση και σταδιοποίηση είναι υψίστης σημασίας. Η διάγνωση κάποιας ύποπτης βλάβης μπορεί να γίνει με τακτικούς απεικονιστικούς ελέγχους, εφόσον κάποιος ανήκει στην ομάδα υψηλού κινδύνου όπως οι καπνιστές και στη συνέχεια με μια σειρά από ενδοσκοπικές τεχνικές.
Εφόσον παρατηρηθεί εύρημα σε απεικονιστικό έλεγχο (π.χ., μάζα, διογκωμένοι λεμφαδένες) η διάγνωση επιτυγχάνεται με βιοψία, διαδερμικά ή μέσω βρογχοσκόπησης υπό την καθοδήγηση αξονικού ή υπερήχου, αναλόγως της φύσης του περιστατικού.
Ο Ενδοβρογχικός Υπέρηχος είναι το εργαλείο επιλογής για την σταδιοποίηση του καρκίνου του πνεύμονα μαζί με το ποζιτρονικό/αξονικό τομογράφο(PET/CT) καθώς μόνο με την σταδιοποίηση μπορεί να αποφασιστεί η θεραπευτική προσέγγιση του αρρώστου.
Το υλικό βιοψίας που συλλέγεται με τη χρήση του Ενδοβρογχικού Υπερήχου Convex-Probe, είναι επαρκούς ποιότητας και ποσότητας για πλήρη Ιστολογικό και Μοριακό έλεγχο.
Με τον τρόπο αυτό, η Ογκολογική Διεπιστημονική Ομάδα της AIMIS αποκτά πρόσβαση σε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που προκύπτουν από προγνωστικούς και προβλεπτικούς βιοδείκτες, προκειμένου να επιλεγεί η ενδεδειγμένη «στοχευμένη θεραπεία» στο πλαίσιο της εξατομικευμένης ιατρικής του καρκίνου.