Home Τα νέα της Επιστήμης Ντιέγκο: Η χελώνα με τις υψηλές αποδόσεις στο σεξ που έσωσε το...

Ντιέγκο: Η χελώνα με τις υψηλές αποδόσεις στο σεξ που έσωσε το είδος της

Έχει κλείσει 100 χρόνια ζωής και είναι με διαφορά το πιο σεξουαλικά ενεργό και παραγωγικό αρσενικό στη Γη. Ο Ντιέγκο, μια χελώνα «μηχανή του σεξ», είναι ένας ζωντανός θρύλος, καθώς έχει καταφέρει με την αντοχή του, τις επιδόσεις και το δυνατό σπέρμα να σώσει το είδος του από τον κίνδυνο της εξαφάνισης. Ο Ντιέγκο είναι ο πατέρας 800 γιγάντιων χελωνών. Μαζί με έξι θηλυκά έχει αυξήσει τον πληθυσμό στο νησί Εσπανιόλα των Γκαλαπάγκος.

Ο Ουάσινγκτον Ταπία, υπεύθυνος επιστήμονας για την διατήρηση του πληθυσμού των χελωνών στα νησιά Γκαλαπάγκος, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ότι η «αειθαλής» γιγάντια χελώνα έχει μέχρι σήμερα «βοηθήσει» να έρθουν στον κόσμο 800 χελωνάκια, δηλαδή το 40% του συνολικού πληθυσμού των τεράστιων ερπετών που ζουν στο νησί και ανήκουν στο είδος Chelonoidis hoodensis, το οποίο ζει μόνο στο νησί Εσπανιόλα. Είναι το παλιό νησί των Γκαλαπάγκος και αυτό που έγινε διάσημο χάρη στον Κάρολο Δαρβίνο και τη θεωρία της βιοποικιλότητας και της εξέλιξης των ειδών.

«Είναι ένα πολύ σεξουαλικά ενεργό αρσενικό, συνέβαλε κατά πολύ στην ανανέωση του πληθυσμού του είδους του στο νησί», σχολιάζει ο Ταπία. Κάποια στιγμή μεταξύ του 1900 και του 1959 μια ομάδα επιστημόνων μετέφερε τον Ντιέγκο σε ζωολογικό κήπο στην Καλιφόρνια στο πλαίσιο μελέτης του είδους. Το 1976 η γιγάντια χελώνα επέστρεψε στο νησί Εσπανιόλα και μπήκε σε πρόγραμμα αναπαραγωγής σε αιχμαλωσία. Ο Ντιέγκο ζυγίζει 82 κιλά και έχει μήκος 90 εκατοστά. Υπάρχουν ακόμη τρία αρσενικά στην Εσπανιόλα, αλλά ο Ντιέγκο είναι ο κυρίαρχος.