Home Τα νέα της Επιστήμης Ο άνθρωπος απειλεί τον πλανήτη με βιβλική καταστροφή και 1 εκατ. είδη...

Ο άνθρωπος απειλεί τον πλανήτη με βιβλική καταστροφή και 1 εκατ. είδη με εξαφάνιση

Μπορεί ο άνθρωπος να εξαρτάται από τη φύση, ωστόσο αυτό δεν τον εμποδίζει να την καταστρέφει μεθοδικά.

Και πώς όχι όταν έως ένα εκατομμύριο είδη πανίδας και χλωρίδας αναμένεται να απειληθούν με εξαφάνιση, πολλά από τα οποία “μέσα στις προσεχείς δεκαετίες”, σύμφωνα με σχέδιο έκθεσης του ΟΗΕ για τη βιοποικιλότητα, το οποίο περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Πόσιμο νερό, δάση που απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα, έντομα επικονιαστές απαραίτητα στις καλλιέργειες, ψάρια…

Η διακυβερνητική επιστημονική και πολιτική πλατφόρμα για τη βιοποικιλότητα και τις οικοσυστημικές υπηρεσίες (IPBES) θα συνεδριάσει από τις 29 Απριλίου έως τις 4 Μαΐου στο Παρίσι για να υιοθετήσει την πρώτη παγκόσμια αποτίμηση των οικοσυστημάτων τα τελευταία 15 χρόνια. Η κατάσταση των τόπων της βιοποικιλότητας αναμένεται επίσης να είναι εξίσου ανησυχητική με τις προβλέψεις για την κλιματική αλλαγή.

Τριάντα διασημότητες τιμούν την Ημέρα της Γης με ένα τραγούδι

Η έκθεση των 1.800 σελίδων για την οποία εργάζονται 150 ειδικοί από 50 χώρες εδώ και τρία χρόνια θα συνοδεύεται από μια “ανασκόπηση για αυτούς που λαμβάνουν τις αποφάσεις” η οποία αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς και να υιοθετηθεί από τις 130 χώρες μέλη του IPBES, βάσει του μοντέλου των εκθέσεων του GIEC για το Κλίμα.

Σύμφωνα με το προσχέδιο της σύνοψης – που είναι το πιο πρόσφατο, του Ιανουαρίου – διάφορα ανεξάρτητα τεκμήρια προαναγγέλλουν μια επικείμενη ταχεία επιτάχυνση του ποσοστού εξαφάνισης των ειδών (…) παρότι οι παράγοντες (αυτής της εξαφάνισης) δεν ισχυροποιούνται.