Home Τα νέα της Επιστήμης O πληθυσμός της Γης θα μειωθεί κατά δύο δισ. ανθρώπους τον 21ο...

O πληθυσμός της Γης θα μειωθεί κατά δύο δισ. ανθρώπους τον 21ο αιώνα

Αυτή τη στιγμή ο πληθυσμός της Γης αγγίζει τα 8 δισ., πιο συγκεκριμένα είναι 7,96 δισ. Όλες οι μελέτες και προβλέψεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα δείχνουν συνεχή και μάλιστα μεγάλη αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού γεγονός που δημιουργεί εύλογες ανησυχίες για το πού θα ζουν και σε ποιές συνθήκες όλοι αυτοί οι άνθρωποι. Οι τόποι κατοικίας, η πρόσβαση σε τροφή, νερό ιατρική περίθαλψη, εκπαίδευση και όλα τα απαραίτητα στοιχεία για μια αξιοπρεπή διαβίωση αποτελούν ζητούμενο που πρέπει να επιλύσει ο ανθρώπινος πολιτισμός.

Το 2022, μελέτη που έγινε για λογαριασμό του ΟΗΕ ανέφερε ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός θα φτάσει τα 9,7 δισεκατομμύρια έως το 2050 και θα αυξηθεί στα 10,4 δισεκατομμύρια έως το 2100. Οι εκτιμήσεις του ΟΗΕ από μια δεκαετία πριν υποδεικνύουν ότι ο πληθυσμός θα έφτανε τα 11 δισεκατομμύρια. Μια νέα μελέτη που έγινε για λογαριασμό της μη κυβερνητικής οργάνωσης «The Club of Rome» αναφέρει ότι αφού θα υπάρξει αρχικά μια μικρή αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού στη συνέχεια θα υπάρξει ραγδαία μείωση.

Σύμφωνα με τη μελέτη τις τρεις επόμενες δεκαετίες ο πληθυσμός της Γης θα αυξηθεί κατά μόλις 600 εκατ. φτάνοντας τα 8,6 δισ. και στη συνέχεια θα ξεκινήσει μια δραστική μείωση η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα ο πληθυσμός να συρρικνωθεί κατά δύο δισ. και να φτάσει τα έξι δισ. Η μείωση αυτή ακούγεται σε πρώτο επίπεδο καλό νέο για τα περιβαλλοντικά προβλήματα που επιφέρει η ανθρώπινη παρουσία και δραστηριότητα στον πλανήτη αλλά παρόλα αυτά οι συγγραφείς της μελέτης τονίζουν ότι αυτή η μείωση του πληθυσμού δεν θα συνοδευτεί πιθανότατα από κάποια αξιοσημείωτα περιβαλλοντικά οφέλη. Σημειώνουν επίσης ότι η πτώση του πληθυσμού θα κάνει την ανθρωπότητα γηραιότερη στο σύνολό της και θα μειώσει το ποσοστό των ατόμων σε ηλικία εργασίας, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τους νέους για τη χρηματοδότηση της υγειονομικής περίθαλψης και των συντάξεων.

Πηγή: Naftemporiki.gr