
Έξι μήνες μετά την έναρξη του πειράματος της τετραήμερης εβδομάδας εργασίας, οι εργαζόμενοι ανέφεραν καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία και λιγότερη εξουθένωση
Η μείωση της εβδομαδιαίας εργασίας σε τέσσερις ημέρες θα μπορούσε να ενισχύσει την υγεία των ανθρώπων και να μειώσει τον κίνδυνο επαγγελματικής εξουθένωσης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ενός πιλοτικού προγράμματος σε έξι χώρες.
Ένας αυξανόμενος αριθμός χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας, της Ισλανδίας, της Γερμανίας και της Πορτογαλίας, πειραματίζεται με τη μείωση της εβδομαδιαίας εργασίας ως πιθανή απάντηση στα αυξανόμενα ποσοστά κατάθλιψης, άγχους και επαγγελματικής εξουθένωσης μεταξύ των εργαζομένων. Στο Βέλγιο, εν τω μεταξύ, οι εργαζόμενοι έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν τετραήμερη εβδομάδα εργασίας.
Η νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Human Behaviour, προστίθεται σε ένα αυξανόμενο σώμα ερευνών που δείχνουν ότι οι μικρότερες εβδομάδες εργασίας θα μπορούσαν να ωφελήσουν τόσο τους εργαζόμενους όσο και τους εργοδότες.
Στη δοκιμή συμμετείχαν περίπου 2.900 εργαζόμενοι από 141 οργανισμούς που συντόμευσαν τις εβδομάδες εργασίας τους χωρίς να μειώσουν τις αποδοχές τους στην Αυστραλία, τον Καναδά, την Ιρλανδία, τη Νέα Ζηλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Πριν από την έναρξη της μελέτης, οι εταιρείες υποβλήθηκαν σε δίμηνη εκπαίδευση και αλλαγές στις ροές εργασίας τους για να βελτιώσουν την αποδοτικότητα και τη συνεργασία τους. Στη συνέχεια εφάρμοσαν μια εβδομάδα εργασίας τεσσάρων ημερών – ή μείωση των ωρών εργασίας κατά 20% – για άλλους έξι μήνες.
Μετά από έξι μήνες, οι εργαζόμενοι με μειωμένες εβδομάδες εργασίας ανέφεραν λιγότερη εξουθένωση και καλύτερη ψυχική και σωματική υγεία, καθώς και μεγαλύτερη ικανοποίηση από την εργασία τους.
Εν τω μεταξύ, δεν υπήρξαν αλλαγές για τους εργαζόμενους σε 12 αμερικανικές εταιρείες που δεν συντόμευσαν τις εβδομάδες εργασίας τους, οι οποίες χρησίμευσαν ως ομάδα σύγκρισης.
“Απλώς φαίνεται ότι οι επιπτώσεις στην ευημερία είναι αρκετά ομοιόμορφες σε όλες τις εταιρείες, σε όλα τα έθνη, σε όλους τους εργαζόμενους”, δήλωσε στο Euronews Health ο Ουεν Φαν, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής κοινωνιολογίας στο Boston College.
Όσο περισσότερο οι άνθρωποι μείωναν τις ώρες εργασίας τους, τόσο καλύτερα ένιωθαν για τη δουλειά τους και την επαγγελματική τους εξουθένωση και, σε κάποιο βαθμό, την ψυχική τους υγεία, διαπίστωσε η μελέτη.
Αλλά ακόμη και οι εργαζόμενοι που μείωσαν τον χρόνο εργασίας τους κατά λίγες μόνο ώρες ανέφεραν καλύτερη υγεία και ικανοποίηση από την εργασία τους σε σχέση με την ομάδα σύγκρισης.
Οι περισσότερες εταιρείες εξακολουθούσαν να λειτουργούν με μικρότερες εβδομάδες εργασίας ένα χρόνο μετά την έναρξη του προγράμματος, και δεν φαίνεται ότι τα αποτελέσματα εξανεμίστηκαν με την πάροδο του χρόνου, καθώς οι άνθρωποι προσαρμόζονταν στα νέα τους ωράρια.
“Δεν υπάρχουν ενδείξεις οπισθοδρόμησης όσον αφορά την ευημερία των εργαζομένων ή τις επιδόσεις”, δήλωσε ο Βρένταν Μπάρτσελ, κοινωνιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, ο οποίος έχει αναλύσει προγράμματα τετραήμερης εβδομάδας εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά δεν συμμετείχε στην τελευταία μελέτη.
‘Αλλαγή παιχνιδιού’
Τα οφέλη της μικρότερης εβδομάδας εργασίας συνοψίζονται σε μεγάλο βαθμό σε τρεις παράγοντες: την αντιλαμβανόμενη εργασιακή ικανότητα των εργαζομένων, τα λιγότερα προβλήματα ύπνου και τη λιγότερη κόπωση, υπογραμμίζοντας πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος για την υγεία των ανθρώπων.
“Η σύνδεση μεταξύ του καλού ύπνου και όλων των ειδών των μέτρων υγείας και ευεξίας είναι πραγματικά αρκετά ισχυρή”, δήλωσε στο Euronews Health ο Μπάρτσελ, ο οποίος είναι επίσης συνεργάτης στο Magdalene College.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι στην τελευταία μελέτη εργάζονταν κατά μέσο όρο 40 ώρες την εβδομάδα πριν από τη δοκιμή – που σημαίνει ότι μια μείωση κατά 20% θα τους έφερνε σε 32 ώρες. Αυτή είναι ήδη η μέση εβδομαδιαία εργασία για τους ανθρώπους στην Ολλανδία, ενώ ο μέσος όρος σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 36 ώρες.
Ωστόσο, τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να είναι διδακτικά για τις χώρες και τους οργανισμούς που επιθυμούν να ανακουφίσουν τους εργαζομένους τους. Η Ισπανία, για παράδειγμα, προχωρά τώρα με σχέδια για τη μείωση της εβδομαδιαίας εργασίας της στις 37,5 ώρες από τις 40 ώρες.
Το πιλοτικό πρόγραμμα είχε μερικούς περιορισμούς, για παράδειγμα, το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι ανέφεραν την ευημερία τους στις έρευνες – και μπορεί να ανέφεραν υπερβολικά πόσο καλά τα πήγαιναν “με την ελπίδα να διατηρηθεί η δοκιμή”, αναγνώρισαν οι ερευνητές.
Οι εταιρείες έπρεπε να επιλέξουν οι ίδιες να συμμετάσχουν στη μελέτη, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να βασίζεται η μελέτη από οργανισμούς που ήδη υποστηρίζουν την ευελιξία και την ευημερία των εργαζομένων, γεγονός που θα μπορούσε να διαστρεβλώσει τα αποτελέσματα και να καταστήσει δυσκολότερο να γίνουν οι συντομότερες εβδομάδες εργασίας κυρίαρχες.
“Αν σκεφτείτε την κυρίαρχη ακόμα οργανωτική κουλτούρα, η οποία ενθαρρύνει τις περισσότερες ώρες εργασίας και την εργασία στο γραφείο… η μείωση του χρόνου εργασίας γενικά δεν είναι συμβατή με αυτή την ιδεολογία”, δήλωσε ο Φαν.
Η πιλοτική εφαρμογή επικεντρώθηκε επίσης σε αγγλόφωνες χώρες υψηλού εισοδήματος, οπότε δεν είναι σαφές πώς η τετραήμερη εβδομάδα εργασίας θα μπορούσε να μεταφραστεί σε άλλες χώρες ή εργασιακές κουλτούρες.
Ακόμα κι έτσι, ο Μπάρτσελ δήλωσε ότι η μελέτη είναι ένα “μπλοκμπάστερ” που προσφέρει τα ισχυρότερα στοιχεία μέχρι στιγμής για το πώς οι τετραήμερες εβδομάδες εργασίας λειτουργούν σε διαφορετικούς τύπους οργανισμών και χωρών.
“Αυτές οι μελέτες για την εβδομάδα τεσσάρων ημερών έχουν αρχίσει να απογειώνονται από την εποχή της πανδημίας, όπου οι άνθρωποι είχαν πολύ μεγαλύτερη φαντασία για το πώς τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά”, δήλωσε. Και πρόσθεσε: “Αυτή είναι μια απολύτως σημαντική μελέτη που… θα αλλάξει τα δεδομένα”.
gr.euronews.com