Home Τα νέα της Επιστήμης Ολοταχώς για ένα Ευρωπαϊκό Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο: Το ΤΕΠΑΚ συμμετέχει ως μέλος στο...

Ολοταχώς για ένα Ευρωπαϊκό Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο: Το ΤΕΠΑΚ συμμετέχει ως μέλος στο έργο που έχει επιλεχθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Think Human First

 Η Συμμαχία «Ευρωπαϊκό Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο-EUt+», στην οποία το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου συμμετέχει ως μέλος,  αποτελεί μια από τις 24 νικητήριες προτάσεις  στη δεύτερη πρόσκληση υποβολής προτάσεων για πιλοτικές πρωτοβουλίες για τη δημιουργία Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων του μέλλοντος. Αυτή η επιτυχής πρόταση που θα χρηματοδοτηθεί με συνολικά 7 εκατομμύρια ευρώ, θα υποστηρίξει την οκταμελή διακρατική Συμμαχία για τη δημιουργία ενός πρωτοποριακού μοντέλου συνεργασίας  που θα φέρει επανάσταση στην ποιότητα και την ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που εστιάζει στην τεχνολογία.  Το ΤΕΠΑΚ, με τους 2500 φοιτητές του θα καταστούν η πανεπιστημιούπολη αυτής της τεράστιας ομάδας 100,000 φοιτητών, με έδρα τη Λεμεσό. Με αυτή την εξαιρετικά σημαντική επιτυχία, το ΤΕΠΑΚ κάνει ένα νέο βήμα στην ανάπτυξή του και θέτει τις βάσεις μιας νέας Συμμαχίας που θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διαμόρφωσης του μέλλοντος της Ευρωπαϊκής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

ΤΕΠΑΚ στη Νέα Εποχή της Ευρωπαϊκής Εκπαίδευσης

Το πρώτο επίσημο ορόσημο δημιουργίας του Ευρωπαϊκού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου επιτεύχθηκε στις 4 Φεβρουαρίου στην Κλουζ-Ναπόκα της Ρουμανίας, όπου οι Πρόεδροι και Πρυτάνεις της Συμμαχίας υπέγραψαν Μνημόνιο Συναντίληψης, θέτοντας τα θεμέλια του μελλοντικού Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου.

Στις 26 Φεβρουαρίου, οι οκτώ εταίροι της πρωτοβουλίας του Ευρωπαϊκού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου υπέβαλαν την αίτηση τους στην πρόσκληση υποβολής προτάσεων που δρομολογήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ce (1).jpg

Οι Πρόεδροι και οι Πρυτάνεις των οκτώ Πανεπιστημίων της Συμμαχίας κρατώντας στα χέρια τους το Μνημόνιο Συναντίληψης

Το ΤΕΠΑΚ είναι μέλος της συμμαχίας του Ευρωπαϊκού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου (EUt+), που φιλοδοξεί να δημιουργήσει έναν νέο τύπο Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου που είναι τοπικά αγκυροβολημένο σε καθεμία από τις περιοχές των μελών της και ταυτόχρονα συνδεδεμένο  παγκοσμίως. Αυτό το νέο μοντέλο θα συμβάλει στην προετοιμασία τεχνολογικά υπεύθυνων πολιτών προς αντιμετώπιση των πρωτοφανών προκλήσεων της εποχής μας. Με αυτό το έργο, οι εταίροι δεσμεύονται να δημιουργήσουν ένα βιώσιμο μέλλον για τους μαθητές και φοιτητές των ευρωπαϊκών χωρών, τους συνεργάτες κάθε ιδρύματος και για τις περιοχές που φιλοξενούν κάθε πανεπιστημιούπολη.

Η Κοινοπραξία

Οι οκτώ εταίροι που αποτελούν τη Συμμαχία EUt + είναι :

  • Hochschule Darmstadt, Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών (Γερμανία)
  • Rīgas Tehniskā universitāte (Λετονία)
  • Technological University Dublin (Ιρλανδία)
  • Технически университет София , Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Σόφιας (Βουλγαρία)
  • Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου , ΤΕΠΑΚ (Κύπρος)
  • Universidad Politécnica de Cartagena (Ισπανία)
  • Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (Ρουμανία)
  • Université de technologie de Troyes (Γαλλία)

Βασικές Αρχές του EUt +

Το EUt + βασίζεται σε ένα κοινό όραμα, έναν κεντρικό πυλώνα, «Think human first» , από τον οποίο προέρχονται οι ακόλουθες αρχές :

  • Ανάπτυξη μιας τεχνολογίας που είναι πρωτίστως ανθρωποκεντρική
  • Εκμετάλλευση της ποικιλομορφίας και της πολυγλωσσίας ως ευκαιρία
  • Ανάπτυξη ενός πανεπιστημίου χωρίς αποκλεισμούς

fe (1).jpg

Το EUt +  σε γεγονότα και αριθμούς

  • 8 Ευρωπαίοι εταίροι, 8 χώρες
  • 100,000 φοιτητές 
  • 12,000 προσωπικό
  • Ένα ενοποιημένο Πανεπιστήμιο
  • Κατεύθυνση προς ένα Ευρωπαϊκό σύστημα απονομής διπλωμάτων και προπτυχιακών τίτλων

                                                                                                    

Με τη συμπληρωματικότητά του, το EUt+ βασίζεται στα πλεονεκτήματα καθενός από τους εταίρους του για τη δημιουργία του τεχνολογικού πανεπιστημίου του αύριο.

Το όραμα και η αποστολή μας υποστηρίζονται από τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει η τεχνολογία στη διαμόρφωση ενός χωρίς αποκλεισμούς και βιώσιμου μέλλοντος: η ανθρωπότητα σήμερα αντιμετωπίζει προκλήσεις άνευ προηγουμένου, όπως η κλιματική αλλαγή, η υπερκατανάλωση των φυσικών πόρων, η αυξανόμενη ανισότητα και οι κοινωνικές συνέπειες της ψηφιακής εποχής.

Οι απαντήσεις σε αυτές τις προκλήσεις περιλαμβάνουν απαραίτητα την αναφορά στην τεχνολογία, αλλά οφείλουν να είναι πολύπλευρες. Πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες και τις φιλοδοξίες των ανθρώπων και του περιβάλλοντός μας, πρέπει να σέβονται την ατομική ελευθερία και την ποικιλομορφία.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την ενδυνάμωση τεχνολογικά υπεύθυνων πολιτών και ερευνητών που κατανοούν πλήρως τις δυνατότητες της τεχνολογίας καθώς και τους κινδύνους παράβλεψης του σκοπού της. Αυτό απαιτεί μια θεμελιώδη νέα προσέγγιση στην τεχνολογία και την εκπαίδευση των ανθρώπων με μοναδικό σκοπό την ανάπτυξη. Απαιτεί ένα νέο μοντέλο πανεπιστημίου.

Οι ριζικές αλλαγές που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν απαιτούν ουσιαστικά νέες προσεγγίσεις στην τεχνολογία και την κατάρτιση, οι οποίες διαμορφώνουν την πρόταση για τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου.

Ισχυρή συμμετοχή των φοιτητών

Οι φοιτητές από κάθε πανεπιστήμιο της Συμμαχίας, συμμετείχαν ενεργά στην ανάπτυξη της έννοιας του Ευρωπαϊκού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου. Πριν από την κρίση του κορωνοϊού, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις ανταλλαγής στις πόλεις Ντάρμσταντ και Κλουτζ-Ναπόκα, ούτως ώστε να δοθεί η δυνατότητα ανταλλαγής πληροφοριών και απόψεων μεταξύ των κύριων ενδιαφερομένων. Η συνεχής αυτή ανταλλαγή βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη εξ αποστάσεως.  

Στις 4 Φεβρουαρίου 2020, οι εκπρόσωποι των φοιτητών ανέλαβαν την πρωτοβουλία να συντάξουν και να υπογράψουν τη δική τους διακήρυξη προθέσεων καθορίζοντας τις βασικές αρχές που θα ήθελαν να δουν να αναπτύσσονται στα πλαίσια του EUt +

Μια πρωτοβουλία που χαίρει έντονης υποστήριξης

Η πρωτοβουλία EUt+ κέρδισε την υποστήριξη δύο σημαντικών προσώπων της Ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής: του Thierry Breton, Ευρωπαίου Επίτροπου Εσωτερικής Αγοράς και του Michel Barnier, επικεφαλή διαπραγμάτευσης της Επιτροπής και επικεφαλή της Ειδικής Ομάδας (Task Force) για τις σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο .

Η πρωτοβουλία επίσης υποστηρίζεται από περισσότερους από 40 συνεργαζόμενους εταίρους, συμπεριλαμβανομένων της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Εκπαίδευσης Μηχανικών (SEFI), ομοσπονδίες εργοδοτών και εμπορικά και βιομηχανικά επιμελητήρια, τοπικές αρχές, εκκολαπτήρια επιχειρήσεων, σύλλογοι αποφοίτων και περισσότερες από 350 εταιρείες.

Για να δείτε τα βίντεο υποστήριξης και να μάθετε περισσότερα για το EUt+ πατήστε εδώ: www.univ-tech.eu 

Τι είναι το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο;

Σύμφωνα με την πρόσκληση υποβολής προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: Τα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια είναι διεθνικές συμμαχίες που θα εξελιχθούν σε πανεπιστήμια του μέλλοντος, προωθώντας ευρωπαϊκές αξίες και ταυτότητα, και θα φέρουν την επανάσταση στην ποιότητα και την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.  

Η πρόσκληση αυτή με καταληκτική ημερομηνία την 26η Φεβρουαρίου, αποτελεί μία από τις εμβληματικές πρωτοβουλίες της ΕΕ με στόχο την οικοδόμηση ενός ευρωπαϊκού χώρου εκπαίδευσης.

 «Υπήρχαν πολλοί τρόποι να ανταποκριθούμε στην πρόσκληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Έχουμε κάνει μια φιλόδοξη επιλογή: το Ευρωπαϊκό Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο θα αποτελέσει ένα εντελώς νέο αντικείμενο. Πρόκειται για τη δημιουργία ενός αναπόσπαστου χώρου όπου όλοι μπορούν να ευδοκιμήσουν, είτε είναι φοιτητές, καθηγητές, ερευνητές, προσωπικό, εσωτερικοί ή εξωτερικοί συνεργάτες. 

Το EUt+ βασίζεται στις ευρωπαϊκές αξίες και τις θρέφει με τη σειρά του: θέλουμε να συμμετέχουμε ενεργά στην ανάπτυξη της ευρωπαϊκής τεχνολογίας, μιας τεχνολογίας που μεταφέρει και σέβεται τις ευρωπαϊκές αξίες, εξυπηρετώντας την ανθρωπότητα πάνω από όλα, σεβόμενη το περιβάλλον της. Η ανάπτυξη της ευρωπαϊκής τεχνολογίας σημαίνει συμβολή στην ευρωπαϊκή κυριαρχία, διατήρηση και μεταφορά των αξιών μας από γενιά σε γενιά.

Τα ευρωπαϊκά γεωγραφικά χαρακτηριστικά φέρουν την ποικιλομορφία των εδαφών, προσφέρουν σε καθένα από εμάς ένα άνοιγμα προς τους άλλους πολιτισμούς, την ευχαρίστηση να συναντηθούμε. Η Ευρώπη θα πρέπει να αναβιώσει σε εδάφη όπου οι άνθρωποι δεν αναζητούν την Ευρώπη αυθόρμητα.»

Καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης, Πρύτανης Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου

Επαφές 

Δρ. Σωτήρης Καλογήρου, Επιστημονικός Υπεύθυνος ΤΕΠΑΚ για το Ευρωπαϊκό Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο

[email protected]

Τηλ. : 25 002621

Aριστόδημος Λανίτης, Λειτουργός Διεθνούς Κινητικότητας (Erasmus Institutional Coordinator)

[email protected]

Τηλ: 25 002242